HirdetésA különféle szűrőanyagoknak más és más a funkciójuk. Egyrészről kiszűrik a lebegő szilárd részecskéket, másrészről biztosítják a szerves anyagok lebomlását vagy a kémiai anyagok megkötését. Ebből erednek a szűrőanyagok alaptípusai: a mechanikai, a biológiai, az adszorptív és a kémiai szűrőanyagok.Mechanikai szűrőanyagok
A mechanikai szűrőanyagok szerepe, hogy a lebegő, szilárd szennyeződéseket felfogják, kiszűrjék a vízáramból.


 eheim mech
Az Eheim Mech kerámiagyűrűk

Eheim mechanikai szűrőanyagok:
• EHEIM Mech
 
• EHEIM Fix
 
• EHEIM SynthBiológiai szűrőanyagok
A biológiai szűrést, azaz a mérgező hulladékok természetes lebontását az akvárium vízében lévő, arra alkalmas baktériumok végzik. Lebontják a fehérjéket - az ammóniából ammónium, és a nitritből a viszonylagosan ártalmatlan nitráttá -, melyek a halak ürülékéből, elhalt szervezetekből és melléktermékeikből származnak. Az ammónia és a nitrit ártalmas a halak számára, míg a nitrátot az akváriumi növények tápanyagként használják fel.


 eheim substrat pro
A legnépszerűbb biológiai dzűrőanyag, az Eheim SubstratPro
 
Azért, hogy gyorsan és eredményesen befolyásoljuk ezt a pozitív hatást, szükségünk van egy speciális szűrő anyagra, amelyik elősegíti a baktériumok megtelepedését és elszaporodását. Az erre alkalmas anyag lyukacsos szerkezetű, így igen nagy tapadófelülettel rendelkezik, ahol a baktériumok akadálytalanul kifejlődhetnek. Ugyanakkor a granulátum szerkezetű anyagnak biztosítania kell a megfelelő vízátáramlási sebességet is.


Eheim biológiai szűrőanyagok:
• EHEIM SUBSTRATpro
 
• EHEIM SUBSTRAT
 
• EHEIM LAVMechanikai-Biológiai szűrőanyagok

eheim biomech
Az Eheim bioMech "párnácskák"

A mechanikai és a biológiai szűrőanyagok tulajdonságait egyesíti a következő két szűrőanyag. Mivel a kétféle szűrés ellentétes jellemzőkkel rendelkező szűrőanyagokat igényel, így a Eheim bioMECH csak korlátozottan képes mechanikai szűrésre, míg az Eheim  MECHpro biológigai szűrő funkciója korlátozott. Ám használatukkal a hagyományos mechanikai-biológiai szűrőanyagok párosításánál hatékonyabb szűrést érhetünk el.


Adszorptív (lekötő) szűrőanyagok
Az adszorpció kifejezés az oldott anyagok lekötését, és szilárd anyaghoz kötött tárolását jelenti. Sok, a halainkra ártalmas anyag kémiai eredetű: például a csapvízben lévő klór, a tisztítószerek lúgos hatóanyagai, vagy a gyógyszerek maradványai.

Eheim aktív


A szén képes arra, hogy ellássa ezt a feladatot, eltávolítva az ártalmas kémiai eredetű anyagokat vízkörforgásból. Viszont egyre vigyázni kell: egy bizonyos használati idői után – ami függ a felhasznált szén típusától –, a lekötött ártalmas anyagok újra felszabadulhatnak és visszatérhetnek a vízbe. Ekkor fordított hatást érünk el.

Ez azt jelenti, hogy a szénszűrő közeget csak korlátozott ideig szabad alkalmazni. Néhány nap után a szokásos mechanikai és biológiai szűrőanyagokra kell át/visszatérni. Eltekintve a felhasznált alapanyagtól, a gyártás folyamata és az annak során kialakuló anyagszerkezet jelentős tényező az adszorpció hatékonysága és gyorsasága szempontjából.

Eheim adszorptív szűrőanyagok:
• EHEIM Karbon
• EHEIM Aktiv


Kémiai vízkezelés
 
Tőzeges szűrést csak olyan trópusi vízi környezetű akváriumoknál ajánlunk, ahol a halak lágy vizet szeretnek (pl.: kongói lazac, neonhalak, diszkoszhalak).

eheim torf


A tőzeg feljavítja a vizet hasznos anyagokkal, lecsökkenti a karbonát keménységet, és stabilizálja a pH-értéket.

Eheim kémiai szűrőanyagok:
• EHEIM TORFpellets
 
Forrás: www.fisch.hu

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Mizsák Norbert

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 614 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top