HirdetésMegpróbáltam a tesztet úgy megírni, hogy a lehető legtöbb szempontot vizsgáljam és feltárjam az igazi erényeit, amely a többi „konkurens” márka termékeinél akár előrébb is helyezheti.

A harmadik generációs Eheim Professionel szűrőcsalád is több tagból áll, amelyeket elsősorban a méretük és egyben a teljesítményük különböztet meg. Közöttük még vannak egyéb különbségek, mint pl. a beépített fűtés, digitális kijelzés, de ezekkel most nem szeretnék foglalkozni. A tesztelésre kapott 2075-ös nem rendelkezik az említett funkciókkal, de számomra ezek amúgy is másodlagos szempontok.
A hosszú távú tesztelésre átadott 2075-ös már lassan 3 hónapja üzemel folyamatosan, ez az időszak elég volt arra, hogy a használatát, praktikumait, ilyen-olyan tulajdonságait megfigyeljem. 


Első benyomások

Bár egy külső szűrőnél ez legyen a legutolsó szempont, de mégis mikor megláttam az Eheim Professionel 3-at, az kellett, hogy mondjam, „hinnye, de szép darab”. Igen, a formatervezés, a színek, a minőségi anyagok felhasználása is fontos lehet lévén, hogy az első benyomás sokat számíthat a kiválasztásnál. Bár a külső, mint tudjuk másodlagos dolog, de mégis innen indul az ismerkedés. 


A tesztpéldány munka közben. A cikkben szereplő további képek egy másik ugyanilyen szűrőről készültek. Mivel nem szerettem volna megbolygatni az élesben működő szűrőt.

A „szép darab” kifejezést a meghökkentő méretére is értettem. Bár sok szűrőm volt az évek során, de ez eddigi a legméretesebb. Ekkora méretekben mit lát a lelki szemei előtt egy rutinos akvarista? Hatalmas biológiai szűrőtöltetet, amiben csak úgy nyüzsögnek a lebontó baktériumok. Igen, ebben a térben jócskán van hely a szűrőtölteteknek. A nagy szűrőanyag befogadó kapacitás (9,2 liter a vödör, amiben 6,5 liternyi szűrőanyag dolgozik) és az 1250 liter/óra teljesítmény, mondhatjuk, már egy fél siker az egészséges akvárium eléréséhez, legalábbis az én 182 literes akváriumom tekintetében.


Menjünk közelebb

A legelső dolog, ami ismét a szokatlanság erejével hatott rám, az a szűrő tetején található cső csatlakoztató adapter, hívjuk most így. Ez az egység az egyik legnagyobb találmány a szűrőn. Ennek segítségével nagyon könnyen, cseppmentesen, hangsúlyozom, cseppmentesen lehet a csöveket leválasztani a szűrőről takarítás alkalmával.


A csőcsatlakoztató adapter eltávolítása csak elzárt (Off) állásban lehetséges

Korábbi szűrőimnél is kicsit vigyázva meg lehetett oldani, hogy ne ússzon a lakás, de ennél az adapteres megoldásnál egy csepp víz se kerül a földre. Az adapteren egy kar elforgatásával lezárjuk a víz útját, a szűrőfejen található piros gombbal meg az egészet kiemeljük, és máris vihetjük a szűrőházat a takarításra.

Bár a mai világban már nem számít különlegességnek, de mindenképp említésre méltó, szintén a szűrő tetején található pumpáló gomb. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a szűrő elindításához szükséges vízzel telítést, ne valamelyik ág megszívásával, hanem egy könnyű, kényelmes gomb egyszeri vagy kétszeri megnyomásával érjük el. Ez a funkció az automata feltöltés. Mielőtt bedugnánk a szűrőt a hálózatba, ezt a vízzel telítést mindenképpen meg kell csinálni!

Ha már elkezdtük szétszedni a szűrőt, akkor haladjunk tovább. 


A benne rejlő értékek

A következő lépés a szűrőfej leemelése. A fejet 4 darab, 4 oldali billenő bepattintható fül tartja. Ezek nagyon erősek, megbízhatónak tűnnek, a törés esélye meg sem fordul a fejemben. Ha kipattintottuk a füleket a fej leemelhető.A fej igazából a szokásos részeket tartalmazza. Körbe tömítőgyűrű, a záró kupak alatt található a nem kisméretű rotor a mágnessel, a lapátkerékkel, a kerámia tengellyel és a stabilizáló gumisapkákkal. 

 Itt is hangsúlyozom, hogy ezt a részt is nagyon fontos tisztán tartani, lehetőség szerint takarításkor ezekre is figyelmet kell fordítani, a gondtalan és hosszú távú működés érdekében!

Belátást nyertünk a szűrőházba. A következő tulajdonsága a szűrőnek talán egyben a legnagyobb erénye is. Meglepődve látjuk, hogy a legfelső tálca korán sem a megszokott látványt nyújtja. Igen, a jól ismert kék szivacs, azaz az előszűrő szivacs. De mit keres ez legfelül?

Mint tudjuk, a legfontosabb a külső szűrő takarításnál, hogy a lehető leggyorsabban és körbetekintően járjunk el, hogy a hónapok alatt kialakult baktériumkultúrákban a legkisebb kárt tegyük. Az Eheim elképesztő ötletével megoldotta, hogy nem csupán a szűrés utolsó fázisát végző perlon vatta van a legközelebb a fedélhez, hanem az előszűrést végző kék szivacs is könnyen elérhető.


A fej alatt legfelül találjuk a könnyen tisztítható előszűrőt

A szűrő eltömődése erre a két szűrőközegre koncentrálódik, ezek okozzák a fő eltömődést, a teljesítmény lecsökkenését. Az esetek legnagyobb részében ezek kimosásával a szerkezet visszanyeri régi önmagát, és korábbi teljesítményét. Nem kell kiemelni a biológiai szűrőanyagokat a szűrőházból, azaz a vízből, csupán a két felső réteget (szivacs, perlon) kell kimosni. Ezzel a megoldással kb. csak évente kell bolygatni a szűrő „lelkét”. Erre mondom, hogy ez igen!

Ha már így behatoltunk és „inasunk” is nekiesett a szivacs és a perlon tisztogatásának (álmodik a nyomor), nézzük meg mire is annyira büszke az Eheim a szűrőanyagok tekintetében. A sorrendet ezúttal alulról folytatnám, ahogy a víz is utazik a szűrőházon belül. 

Az 4 tálcából, alulról az elsőbe kerül, az Eheim ajánlása alapján, a mechanikai szűrőközeg, azaz az Eheim Mech Pro. Ez olyan durvább szennyeződések szűrésére alkalmas, melyek még átjutottak az előszűrő szivacson. 

 Én ennek, főleg egy nagyon felügyelt növényes akváriumnál nem látom akkora értelmét, így ajánlásom alapján, ide is érdemes a következőkben említésre kerülő mechanikai + biológiai szűrőanyagot tenni. 


A második tálcába (ahogy az elsőbe is) kerül az Eheim Biomech szűrőanyag. Ez az anyag tökéletesen ötvözi a mechanikai és a biológiai szűrés tulajdonságait. Nincs akkora lezáró képessége, mint akár a SubstratPro-nak, így nem tömődik el könnyen, ezzel mechanikai előszűrést is végez, ugyanakkor a porózus szerkezete miatt tökéletesen alkalmas a lebontó baktériumtelepek kialakulására. 


A kék durva szivacs, a fehér perlon vatta a szűrőtartály tetején van. A kosarakban Eheim SupstratPro (gömbölyű), Eheim MechPro és a fekete Eheim bioMech szűrőanyagok vannak

A harmadig tálcába került, lehetőség szerint a durvább szennyeződéstől mentesített víz biológiai szűrésére tökéletesen alkalmas, SubstratPro szűrőanyag. Ez az anyag elképesztő nagy felületet biztosít a baktériumoknak, így maximálisra emelve a szűrő együttes biológiai szűrőképességét. Erre a közegre kerül még a perlon és már el is értük a szűrő tetejét, amiről korábban már szó esett.A szűrőhöz természetesen járnak a szokásos alkatrészek, gumicső, merev csövezés az esőztetővel, tapadókorongok és további apróságok. Az anyagi minőség természeten a kiegészítőknél is jelen van, azaz minőségi alkatrészekről beszélhetünk.


Tapasztalatok

A szűrőt igen csak megtömtem a szűrőanyagokkal, de meglátásom szerint ez érezhetően nem jelentkezik teljesítmény csökkenés formájában. Számomra eddig is tény volt az a megállapítás, hogy egy jól működő szűrésnek az egyik legfőbb szempontja, hogy minél ritkábban szedjük szét a szűrőt, minél ritkábban zaklassuk a szűrőben is beállt valamiféle egyensúlyt. 


A tengely és a vizet mozgató rotor a fejben kapott helyet. Ezekhez az alkatrészekhez a bal oldalon látható zárókupak elforgatása után egyszerűen hozzáférhetünk.

Mindig visszatérő probléma az akvaristák részéről a víz felszínén képződő film réteg. Nos, az a tapasztalatom, hogy ez is megszűnik, ha a szűrő megfelelően beállt, amihez akár 2-3 hónap is szükséges. A hártya megszűnésére nem nagyon létezik egyéb megoldás, amit meg ajánlanak, csak is tüneti kezelésre alkalmas. Ha megszűnik a hártya és idővel újra megjelenik, annak hátterében a szűrőben lévő egyensúly, valamiféle megváltozása, sérülése állhat. 
A 2-3 hónapot meghaladtával is folyamatosan fejlődnek a lebontó telepek, mely eredményeként folyamatosan nő a lebontó kapacitás is.


Összegzés

Nálam ez a szűrő csillagos ötösre végzett (eddig). Ami az ember elvár egy prémium kategóriás szűrőtől (a prémium ár mellett), azt mind megkapja. Minőségi anyagok, megfelelő teljesítmény, kiváló minőségű szűrőanyagok, praktikusság, kényelem, biológiai védelem, „lakásúsztatás védelem” és amit még nem említettem, az a magas teljesítmény melletti optimális energiafogyasztás. 


182 literes növényes... A tények önmagukért beszélnek

Nem mondom azt, hogy olcsóbb szűrővel nem lehet sikeres az ember, de aki több pénzt tud rászánni erre a sarkalatos pontra, busásan megkapja a pénzéért az elvárt minőséget, amihez az Eheim Magyarországon is jól működő garanciakezelése, szerviz és alkatrész ellátási háttere is párosul. A hivatalos forgalmazó által származó termékekre adott, 5 év garanciáról nem is beszélve...
Forrás: www.fisch.hu

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Mizsák Norbert

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 536 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top