Hirdetés


 A különböző szűrőbetéteket, az adott szűrőtípus termékadatlapján tudja megvásárolni, ezzel biztosítva, hogy keveredés nélkül, valóban a kívánt szűrőhöz tudja kiválasztani az eredeti Eheim szűrőbetéteket.

A belső szűrők lelke a szűrőbetét  (szűrőszivacs, szűrőpatron, szűrőpárna), ami általában egy szivacsos szerkezetű anyag. Lehet egészen durva, vagy éppen nagyon finom is a szerkezete, attól függően milyen jellegű szűrésre szeretnénk használni. 


Durva szerkezetű szűrőbetétek

Ezeket az anyagokat általában előszűrőként használjuk, nem csak belső, hanem külső szűrők első védvonalában. A nagyobb, lebegő szennyeződéseket tudjuk vele „fennakasztani”a rostán. 

Eheim durva szűrőszivacsAz Eheim kínálatában ezek a durva szűrőszivacsok kék színűek és valamennyi belső, és külső szűrőhöz megvásárolható.


Közepes  szerkezetű szűrőbetétek

Ezekkel a betétekkel már biztos, hogy mindenki találkozott, hiszen valamennyi belső szűrőben megtalálható. Anyagszerkezete pont annyival finomabb a kék színű, durvább betétekétől, hogy bizonyos szinten alkalmas arra, hogy megtelepedjenek benne a hasznos baktériumok is, így a mechanikai szűrés mellett kisebb biológiai szűrés is kialakul benne idővel. 

Eheim finom szűrőszivacsSajnos a gyakori tisztítási periódusok miatt, azért nem olyan nagy hatásfokú.


Finom  szerkezetű szűrőbetétek

Ezek a szűrőpárnák igen sűrű szerkezetű anyagok (pl. a perlon) és a szűrési folyamat végső állomásánál kapnak helyet. Mind belső, mind pedig külső szűrőkhöz alkalmazhatjuk ezt az anyagot. Csak úgy, mint a közepes szerkezetű (fehér) szűrő szivacsoknál ezekben a párnákban (vattákban) is megtelepedhetnek a hasznos baktériumok, ezért a mechanikai mellett, biológiai szűrőanyagként is funkcionál. Azonban nem csak  anyagszerkezet szerint lehet csoportosítani ezeket a szűrőbetéteket, hiszen olykor szükség lehet adszorptív (lekötő) jellegű kémiai szűrésre is, abban az esetben, ha nem kívánt anyagokat szeretnénk eltávolítani az akvárium vízéből.


Aktív-szén szűrőbetétek


Ilyen nem kívánatos anyagok lehetnek a csapvízben lévő klór, vagy például a gyógyszerek maradványai. Tehát ha méreganyagokat szeretnénk kivonni a vízből, akkor használjuk az aktív-szén szűrőbetéteket (szűrőszivacsokat). Ilyen szűrőpatron valamennyi Eheim belső szűrőhöz elérhető.

Eheim aktvszén szűrőbetét

 

 Arra vigyázni kell, hogy az aktívszén szűrőanyagokat csak a méreganyagok kivonásáig szabad használni. Ennek oka az, hogy a lekötött ártalmas anyagok újra felszabadulhatnak és visszatérhetnek a vízbe. Tehát néhány nap után a szokásos mechanikai/biológiai szűrőbetétekre kell visszatérni. Foszfát  eltávolító szűrőbetét 

A foszfát jelenléte az akváriumban a halak eleségének bomlásából adódik. Magyarán mondva ez a nemkívánatos anyag túlzott felhalmozódása, általában a túletetés következménye. A foszfát nagy koncentrációban való jelenléte az akváriumban, az algák elszaporodásához és halaink rossz kondíciójához vezet. Az Eheim Aquaball és Biopower szűrőihez EHEIM Phosphate out néven elérhető ilyen szűrőpatron is. Ez a kémiai szűrőszivacs vas vegyület használ a szűrésre, amelyhez kötődik a foszfát és így köti le a túlzott mértékű algásodás egyik kiváltó anyagát.

Csakúgy mint az aktív-szenes szűrőbetétet az Eheim Phosphate out betétet is néhány nap után el kell távolítani a szűrőből és meg kell semmisíteni.


Szűrőbetétek tisztítása


Az utóbb említett két kémiai szűrőbetétet a már említett okok miatt (megkötött anyag visszaáramlása) nem szabad többször felhasználni, ezért tisztítani sem érdemes.

 

Az ennyire szennyezett Liberty szűrőbetétet sem érdemes tisztítani...


A finom, perlon alapú szűrőpárnákat sem tanácsos többször felhasználni, mivel amúgy sem tudjuk rendesen megtisztítani, ha már egyszer elhasználódott. Ráadásul az  egyik legolcsóbb szűrőanyagok egyike.

A normál és a durva szivacsok bizonyos határok között tisztíthatóak. Ez a gyakorlatban 2-3 alkalmat jelent. Folyóvíz alatt csak a tenyerünk közötti nyomkodással öblítsük át a betéteket. Csavargatni, széthúzni és kifőzni tilos! Ennek oka, hogy ilyen esetekben deformálódik a szűrőbetét és visszahelyezve a szűrőtartályba nem lesz pontos az illeszkedése, ezért a víz akadálytalanul tud áthaladni a szűrőn.

 Zárójelben megjegyzendő, hogy  manapság vannak olyan belső szűrők, amelyek nem csak ilyen szivacs jellegű anyagokat használnak, hanem a külső szűrökben is használatos, komolyabb biológiai, mechanikai szűrőanyagokat is. Ilyen például az Eheim Aquaball, az Eheim Biopower és az Eheim AquaStyle nano akváriumcsalád belső szűrője is.


Az ilyen biológiai, mechanikai, kémiai szűrőtöltetekről részletesen sorozatunk első részében olvashat, itt: Eheim szűrőanyag iskola.

Hornyák Csaba
Forrás:www.fisch.hu

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Mizsák Norbert

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1768 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top