Hirdetés

 


Az elkészítésüknek csak a fantáziánk és pénztárcánk szabhat határt,egy azonban biztos.Mind kicsiben,mind nagyban gyönyörű részletét adja vissza a természetnek és lakásunk igen kellemes és figyelmet megragadó látványossága lehet egy ilyen kis életközösség.

A paludáriumokról Petőfi László írt az akvárium magazinban pár éve.Nála jobban magam sem tudnám leírni,amit szükséges tudni,ezért aztán kedvcsinálónak szeretném bemutatni a saját kis mikro paludáriumomat.
Mivel a lakásunkban nincsen sok hely és apuka két akváriuma amúgy is határeset a családi békességet illetően,így ez a kis paludárium is ravasz módon született meg annak idején.
Mivel van egy kis térelválasztó könyvespolcunk a hálóban,melyre amúgy is virágok voltak rakva,elkezdtem floráriumos képekkel puhítani életem párját....Két orchidea kiállítás után a TerraPlázára már úgy mentünk 
ki,hogy egy alkalmas méretű terráriumot kerestünk együtt.A hüllők tartására készült üvegajtós terrárium nagyon alkalmas floráriumnak,később,persze paludáriumnak is,így a kis hellyel rendelkezőknek is bátran ajánlom.
 
 

A megvásárolt terrárium mérete 75x35x35cm.Mivel üvegajtaja eltolható kétfelé elég jó párás környezet alakul ki odabenn.Sokáig gondolkodtam,hogy egy pár nyílméregbéka jó mutatna a növények közt,de mivel a 
hálóban van,nem akartunk éjszakai brekegést.Bár nagyon halk jószágok,de én éberebb vagyok éjjel,és párom sem rajongott az ötlettől,hogy békák mászkáljanak a feje mellett...(a véletlen ki-ki tévedő eleség muslicákról nem is beszélve)
 
 

Több,mint egy évig,csak egyszerűbb növények virítottak benne.Ezeket is a helyi kertészetből gyűjtögettem a "ments meg minket" sarokból,ahol olcsón odaadják a halálukon lévőket.

Aztán a nyáron én is sok paludáriumot nézegettem a neten,és egyre inkább azon agyaltam,hogy mi lenne,ha megcsinálnám.Az akvarista lomjaim közt találtam egy mini szökőkút szivattyút,meg a pincéből előkerült 
egy lávakő darab is. Ezt kifúrtam,becsöveztem,mögé kerüt a szivattyú is.Az üvegesnél vágattam egy elválasztó üveget,melyet saját magam beragasztottam ,elválasztva kétfelé a terrárium alapterületét.
Hátra mentek a szárazföldi növények,előre meg a vizi világ,maradék talajjal,metszett növénymaradékkal.

A szűrést úgy oldottam meg,hogy a csobogó kő mögött keresztben egy nagy szivacs van,mögötte pedig a 
szökőkút szivattyú,és egy másik mini belső szűrőnek a fejrésze.Így egyfajta mattenként üzemel.Éjjelre a csobogót kikapcsolom,hogy ne zavarjon,addig a másik kis szivattyú biztosítja a szűrést.
 
 
Pár ötlet,amire érdemes figyelni:

A szárazföldi növények közül azokat válasszuk,melyek párás,trópusi,esetleg folyóparti környezetből származnak.Ügyeljünk arra,hogy ne zsúfoljuk össze a növényeket.Egyrészt biztos növekedni fognak még,ezért megnyúlhatnak,vagy elnyomja egyik a másikat,másrészt a kevésbé szellőző növényeknél bepenészedhet a talaj felszíne.

Talajnak jól szellőző típust válasszunk,eseleg magunk is összekeverhetünk maradék virágföldből,és jó minőségű tőzegből egy laza keveréket.Mivel a paludárium alja itt is üveg,a feleslegs öntözővíz elvezetéséről is gondoskodjunk.Az aljára vékonyan apróbb kavicsból úgynevezett drénréteget készítsünk,erre  tegyük a földet.Ha zárt paludáriumot készítesz,mint az enyém is,gondoskodni kell a jó szellőzésről is,mivel még a trópusi növényeknek is szükségük van száraz időszakokra.Ezt vagy az üvegajtó rendszeres elhúzásával,vagy egy beépített ventillátorral oldhatjuk meg (pc venti tökéletes).
Ha nappali fényt is kap a paludárium,akkor a világítással kevesebb gondunk lesz,de számolni kell a vízfelület algásodásával.Ha mesterséges fényt kap,akkor törekedjünk az egyenletes elosztásra,főleg,ha a víz alatt is növényesíteni szeretnénk.
Vízinövényekből érdemes a kevésbé fényigényesek közül választani,mert a szárazföldiek gyakran kitakarják a vízfelületet,másrészt a világításunk is eleve magasabban lesz a szárazföldi növények miatt.
 

Visszatérve a saját történetemre:

A vizi világba pár darab red cherry került,de ahogy látom,már elszaporodtak...Három pici endler fiú is van a kb 10 literben,de ők kikerülnek ha nagyobbak lesznek,kicsinek látom a helyet nekik.A garnéláknak nagyon 
tetszik a vízesés,minden este felmászik egy a lávakövön,árral szemben(!) a kifolyó lyukba,onnan kell kihalásznom.Érdekes,olyan mint mikor a halak úsznak fel szaporodni a sebes folyású hegyipatakon....
Másik érdekesség,hogy ablakkal szemben van és két hónap után sem algásodik.Világítást,csak este kap 2-3 órát egy 18wattos kompaktból.A vizet hetente 20-30%-ban cserélem.A szárazföldi növényeket hetente 
akvárium vízzel locsolom,a vízi világ vizét nagyon gyengén tápozom.
Párásítani is szoktam naponta egyszer.Érdemes ezt ioncserélt vízzel tenni,mert ez nem hagy nyomot az üvegfalon (macerás takarítani...)
Ha Tillandsia vagy más epifita féléket is tervezel,azokat érdemes hetente-kéthetente akváriumvizes vödörbe megmártani,hogy tápanyaghoz jusanak,így nem kell tápos vízzel összefoltozni az üveget.
 
 
Költégek nagy vonalakban:

A terrárium maga volt a legnagyobb beruházás 7800Ft 
Terrárium lámpa 1800Ft
Elválasztó üveg 500Ft
Kiszuperált szivattyúk a fiókból,0 Ft
Ments meg virágok 100-500Ft/db

Az alsó rész még nem az igazi,az üveg elválasztóval még kezdenem kell valamit(hátterezés),és növényeken is fogok még variálni.Egy párásító,(ködgép) is tervbe van véve.
 

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Zsotyi

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 278 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top