Hirdetés

Sziasztok!Elég régóta terveztem már, hogy készítek egy akváriumot, most végre elkészült. Két stílus is tetszett, gondolkodtam egy Dél-Amerikai biotope jellegűben, és az afrikai sügeresben. Utóbbi lett a kiszemelt, konkrétan egy Malawi mbuna sügeres akvárium.

Első kérdés az volt, hogy mégis mekkora legyen, számolgattam, méregettem és úgy alakult, hogy egy 120cm széles, 50cm magas és 60 mély akvárium lesz. A mélységet azért akartam 60cm-re mert a szűrést is akváriumon belül szerettem volna kialakítani. Olvasgatva több helyen, úgy döntöttem, hogy 8mm-es üvegből készül, felül 3 keresztmerevítővel. Az 50cm magasság nem vészes, így bőven el kell bírnia a vizet.

Mivel szeretek barkácsolni, így nem is volt kérdés, hogy mindent magam csinálok-e. Első körben kellett egy állvány, 30x30x2-es zártszelvényből hegesztettem, 8 lábbal. 6 db is elég lett volna szerintem, de úgy a későbbi beburkoláskor lettek volna gondok. 120cm szélességre két ajtó elég bután nézne ki, így a 8 láb 3 részre osztja, az már jobb :) A vízszint beállításához először is készítettem 8 db kb 10cm magas lábat, amelyekbe anyákat hegesztettem, majd minden csavar végére egy kör alakú lapot, ezek lettek a talpak.

Ezt követően jöhetett a keret, nem volt egyszerű, nagyon szeretett volna elcsavarodni, de végül sikerült precízen elkészíteni.

Hegesztés után kapott alapozót és fekete zománcfestéket is.

A tetejére két darab 14mm-es OSB lap, majd egy 2cm-es hungarocell került. Ez meg is volt jöhetett az üveg. üvegestől megrendeltem, ő levágta, kézzel megcsiszolta. Azért én itthon még eléggé átcsiszoltam, mert nem volt az igazi. Volt ahol nem ért hozzá és fényes volt az üveg felület, volt ahol meg lett csiszolva és bemattult. én megcsiszoltam az egészet így nem volt felemás, mindenhol szép matt lett. Nem volt egyszerű, de megérte.

Ragasztónak a Den Braven ragasztóját választottam, mert azt olvastam, hogy ez az egyik legerősebb ragasztó. árban meg nincsenek nagy különbségek… Ekkora térfogatnál még belefér az alapra való ragasztás, így én is így csináltam, (nem beszélve, hogy jóval egyszerűbb, mint a köréépítés). Pontosabban mondva csináltuk, mert ezt ugye egyedül nem lehet, és szerencsére mindenben segített nekem a párom. Ezúton is köszönet :) Elsőként az egyik oldalt raktuk a helyére, majd jött a hátlap, a másik oldal és a frontüveg. Igazából csak az első oldalig kellet tartani, mert ezt követően a derékszögnek és a ragasztónak köszönhetően megtartják egymást. Azért papír ragasztószalaggal rögzítettük őket.

Fugázni rögtön fugáztuk, nem vártuk meg még megszárad, hanem a két lap között kinyomott ragasztót kentük el. Utólag is azt gondolom, hogy ez volt a jó választás ( Van aki megvárja még megszárad, majd kivágja a felesleget és egy tök új fugát húz) Persze mindenhova húztunk maszkolócsíkot, hogy nehogy összekenjük az üveget. A alap terven szereplő merevítők 3-3-3-3 részből álltak. így nagyobb lett volna ragasztott felület, meg egyben a szélességbeli különbségek lehetővé tették volna, hogy a tetőüvegek egymás fölött elcsúszhassanak. Sajnos ez meghiúsult, mivel a merevítőket 1-1,5m-rel hosszabbra vágta az üveges, mint az oldalsó üveg, így nem fértek volna be, illetve a frontüveget eltartotta volna. Akartam újat vágatni, de az nem szívesen akart, így inkább teljes hosszágú merevítők lettek vágva, amelyek felülről kerültek rá az akváriumra. De hogy a jobban tartson az egész, így minden sarokba ragasztottam még alulról egy-egy négyzet alakú üveget is (meg persze a középső merevítőkhöz is). így nagyobb az összeragasztott felület és amúgy is azt olvastam, hogy húzóerőre jóval erősebb a ragasztás, mint nyíróra. Az üvegtető mozgathatóságát pedig direkt ilyen célra kapható műanyag sínnel oldottam meg. Ez felül a merevítőkre és a két vájatban pedig a két üveg egymás felett csúsztatható. Az akvárium kész, jöhetett a próba. Szépen lassan elkezdtem feltölteni, volt kis izgulás bár tudtam, hogy bírnia kell. Szerencsére nem is volt semmi gond, 360liter víz, csepegés sehol, és az állvány is helyt állt. :)

Következhetett a háttér. Valami sziklahatásút szerettem volna, amit hungarocellből terveztem. Vékonyabbat vásároltam (azt hiszem 2-3cm), így egymásra ragasztottam két réteget, aztán még néhány darabot csak úgy érzésből.

Elsőre elég érdekes volt, nehéz volt elképzelni a végleges állapotot, de aztán jött a faragás szikével, melegítés hőlégfúvóval… Próbálkoztam a kanál melegítéses módszerrel is, de az valahogy nekem annyira nem jött be. Igazából azt tudom mondani, hogy a szike és az öngyújtó lett az én módszerem. Elkészült a forma, két félből, amit összeragasztottam és szabálytalanul ( a mélyedés vonalában) vágtam újra ketté. így be is fért a középső merevítőtől és összeragasztás után sem lehetett kitalálni, hogy hol volt kettészedve.

Pont emiatt, mert nem fért be egy darabban, döntöttem úgy, hogy az akváriumba való beragasztás után lesznek ráhordva a rétegek. Fehércementet használtam több rétegben, a felsőket színeztem színezőpasztával. Azért több réteget, mert volt amikor belejavítottam és nagyon elütött a szín, így az egészet újracsináltam. összesen 3-4réteg cement lehet rajta, pontosan nem emlékszem.

Hogy tuti biztos és örökös legyen, raktam rá műgyantát is. Enélkül szerintem elég nehéz lenne letakarítani, ha pl algás lesz , meg azért csak szilárdabb az egész. (tudom sokak szerint nem kell, nem is akarok vitatkozni, az én véleményem az, hogy tartósabb és szerintem nem nagy összeg az akvárium teljes összegéhez képest…) Mellesleg lehet, hogy berakok majd egy két ancit is és azokat is félteném enélkül…

Maga a gyantázás nem olyan nagy ördöngösség, kicsit izgultam előtte, nehogy túl gyorsan kössön vagy hasonlók, meg mi van ha nem tudom egyszerre lekenni az egészet, mert előbb megszárad és akkor hogyan kapcsolódik majd a másik réteg hozzá… Hát nem kell ennyire túlgondolni, kis mennyiségben ki kell keverni, aztán annyit kenni amennyit sikerült, következő keverésre lehet folytatni mellette, nem fog látszani köztük semmi. Amire viszont vigyázni kell, hogy amikor kezd már sűrősödni, akkor nem érdemes tovább kenni, mert túl sok fog maradni egy helyen.

A gyantázás után volt pár nap szünet, mert nem értem rá, de az úgysem árt neki (amúgy elvileg 24 óra kb elég). Ezután körberagasztottam az akváriumba.

és így utólag jelentem jól sikerült, mert nem megy be a víz sehol a háttér mögé :) A szűrőrekeszbe belülről ragasztottam egy-egy ú alakú "rácstartót". Ebbe belecsúsztatva szúnyoghálót, vagy valami apró lyukú rácsot el tudom választani a szűrőrekeszt az akvárium többi részétől, a kishalak sem tudnak átúszni és mivel kiszedhető, így ha eldugulna könnyen takarítható, vagy cserélhető.

Jöhetett a feltöltés újra, de már homokkal, kövekkel, meg növényekkel. Kb 40 kiló kvarchomok raktam bele, a legapróbb szeműt, meg az eggyel nagyobbat. Szerettem volna, hogy jó fehér legyen, így felülre ment az apró, idővel majd úgyis összekeveredik. Utólag azt mondom, hogy nincs nagy különbség, vehettem volna simán a nagyobbat, de így is teljesen tökéletes.

Köveknek vörös homokköveket szedtünk egy kirándulás alkalmával, volt súlya rendesen, de szerintem jól néz ki az akváriumban, tehát megérte. (Mészkövet nem akartam, így is kb 22nk a víz, nem kell még keményíteni…) Növénynek egyenlőre egy, vagyis már négy tő (mert négybe lett szedve) vizikehely került bele. Később még lehet rakok anubiast, de szerintem csak a nana-t, mert különben már túl sok lesz. és most kb itt tartok, van még munka vele azért, de nagyjából azért már összeállt a kép.

Jelenleg guppik lakják, de hamarosan jönnek bele a kis afrikai ifjoncok :) Egy két dolog még ami eszembe jutott így a végén: Szűrés: Két darab Atman 1200l/h-s szívattyú van a szűrőrekeszben, remélhetőleg elégnek bizonyulnak, mivel emelniük nem kell, így a teljesítmény sem csökken annyira, mintha pl egy alsópolcos szűrőakváriummal szűrnék. Két kör van, az egyikbe csak szivacsot raktam, nagyobb áramlással megy, mechanikai szűrés lenne a hivatott feladata, a másik előtt kb 2 liter darabolt gégecső, és 4 liter siporax van – biológiai szűrés céljából. Vízmelegítés: Egy atman 300W-os automata fűtő feladata, de még be se raktam, így is tartja a 24-25°C-os víz a hőmérsékletét… Világítás: Egy 1m hosszú ledsor feladata, későbbiekben lehet, hogy még ki lesz egészítve valamilyen neoncsővel. Burkolat: Még csak tervezés alatt, mert olyan faanyaggal szeretném majd burkolni, amilyenből a leendő helyén lévő bútorok lesznek. Köszönöm, hogy végig olvastátok, ha bárkinek van kérdése, természetesen megpróbálok rá válaszolni :) Poleee

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Szabó Dani

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 231 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top