Hirdetés

Nos, hol is kezdjem? Sok éve tervem egy 300 liter körüli űrtartalmú afrikai sügéres medence. Mivel a lakás kisebb-nagyobb felújításon ment keresztül, lecsaptam az eddiginél egy tágasabb szobára. új elrendezés, új ötletek. Hogy mivel töltöttem ki a plusz helyet? Találjátok ki...

Hoppá, elárultam? A vaskonstrukció bebútorozásától kezdve az akvárium méreteiig és merevítéséig mindent gondosan megterveztem. Mindenekelőtt el kellett készülnie az alapnak. összehegesztettük, lefestettem, majd megkapta a talpacskákat. íme a 25x25x2 milliméteres zártszelvényből készülő vaskonstrukció:

Az alap elkészítésében és a barkácsolásban faterom személyében kaptam segítséget

A konstrukciót 18 millis bútorlapokba öltöztettük. A készülőben lévő és elkészült akváriumbútorról egyaránt beszúrok egy-egy fotót. Nézzük hát, mire kerül majd a méretes üvegmedence.

A kinyitható részek nem kaptak hátlapot, ugyanis azon részeket egy-egy külső szűrő fogja lakni

A fekete a mániám

Bár furán hangozhat, de ahogy azt már említettem, az akváriumról is meg volt a magam elképzelése. Az elkészítését természetesen szakemberre bíztam, ugyanis egy ekkora medence ragasztását nem mertem bevállalni. átadtam hát a tervrajzot, és vártam. Amíg a méretes üvegtartály elkészült, nekiestem a tetővilágítás elkészítésének. A 140 literes sügéresem tetejét bár T8-as fénycsövek tarkították, az azokhoz alkalmazott elektronikus előtét T5-ös fénycsövekhez is megfelelő. Egy előtét megvásárlására így is szükség volt, ugyanis hosszú gondolkodás eredményeképp a megoldást négy darab 24 Wattos cső jelentette. Jöhetett a méretre vágás, élszalagozás, fúrás, fatiplizés és csavarozás. A megvalósítás lényegében ugyanaz, mint a korábban megépített tetővilágításom esetében. A tető a kimart részen fekszik fel, amelyet tömítőanyaggal vontam be. A réseket szintén kitöltöttem, majd mindezt két réteg festékkel befedtem. Felhasználásra került a tükörfelületű öntapadós tapéta, majd miután a foglalatok, előtétek és vezetékek a helyükre kerültek, megkapta a fénycsöveket is.

A válaszfal azért szükséges, hogy a háttér tetejét és a mögötte lévő részt ne világítsuk meg feleslegesen

Elárulok némi plusz információt a fénycsövekről is. Elöl két Hagen PowerGlo üldögél, míg hátra két Sylvania Aquastar került elhelyezésre. Előbbi enyhén kékes árnyalatú, értelemszerűen leginkább a kék színek kiemelésére, míg utóbbiban némi lilás árnyalat fedezhető fel, amely főleg a vörös és sárga színeket szolgáltatik élénkíteni. érdekes módon mindkét gyártó az ellenkezőjét állítja, avagy épp fordítva kéne lennie. Azt hiszem, a világításról ennyi elég is lesz. Ne csépeljük hát tovább a szót, nézzük meg, működik-e.

Egész csinos kis kombináció, nem?

Eljött a régi nagy tervem leginkább időigényesebb része, a háttér elkészítése. Nem regélnék róla sokat, hiszen egy külön cikkemben eleget írtam már a hozzá szükséges kellékekről, valamint az elkészítés folyamatáról. A különbség mindössze annyi, hogy a víz háttér mögé jutása szellőzőrácson, és nem szúnyoghálón keresztül történik. Természetesen néhány fényképet azért megosztok veletek.

Előkészületek

Faragtam gőzerővel

A hőlégfúvózás eredménye

Az első és második réteg után való különbség

Felkerült a harmadik réteg

Felülnézet

Szerencsére akváriumba helyezés előtt nem kellett ketté vágni, ugyanis a háttér még azelőtt bekerült az akváriumba, mielőtt a merevítéseket megkapta volna. Az oldalak mentén, alul és hátul kellően rögzítettem az elkészült hátteret. A széleket és az alját elölről ragasztóval húztam be, hogy se a kosz, se az aljzat ne jusson be a háttér és az üveg közé.

A háttér rögzítéséhez közel fél nagy tubus ragasztó került felhasználásra  így fest a közel egy hetes munkám eredménye immár az elkészült akváriummal és pengézésre váró ragasztással

Eljött az áztatás ideje, mely nagyjából négy napot vett igénybe. Aljzat és kövek a helyére, ezt követően pedig jöhetett a várakozás.

A vadiúj, hátterezett 334 literes akvárium a helyére került, eljött a türelempróba ideje

Következő lépésben jöhetett a szűrők beiktatása. Ez akkor történt meg, amikor a pH teszt végre a várt értéket mutatta. A 140 literes sügéres akváriumból egy, már rég jól "beállt" szűrő került át, benne két liternyi kifogástalanul működő Sera Siporax biológiai szűrőanyaggal. Ez megoldást jelentett arra, hogy a halak is azonnal átköltöztetésre kerüljenek. Az említett szűrő TetraTec EX700 névre hallgat. Nem volt nagy kérdés, hogy a bútor másik végébe milyen technika költözik majd. A gyártó TetraTec EX1200 névre keresztelte. Természetesen a gyári szűrőanyagok nagy része az új szűrőben is cserére szorult, így hát cserére is került. Az előszűrő kerámia és két réteg szivacs felé négy liter Siporax látogatott, így az akvárium biológiai szűrését összesen hat liternyi kiváló minőségű biológiai töltet látja el. Megemlíteném, hogy eredetileg két EX1200-as szűrő szerepelt a tervben. Mivel a 700-as darabbal már közel három éve rendelkeztem, kicsit változott hát a felállás. Gond szerencsére egy szál se, így is sikerült elérni a kívánt hatást. Tudom, sok az írásbeli duma, beszéljenek hát a képek is.

Szinte a légynél is csendesebbek

Amint látjátok, az egyik szűrő esőztetője hiányzik. A szűrőcső a bal felső sarokban látható lyukban lakozik. A jobb oldalon kivezetett esőztető feladata az oxigénellátás, a megfelelő áramlást pedig egy áramlásgenerátor biztosítja, amely közel másfél méteren is képes tisztán tartani az aljzatot. Természetesen a sötét színű talaj valamilyen mértékben segítségemre van, hiszen kis túlzással bátran állítható, hogy ha valamennyi van is, szinte egyáltalán nem látni rajta a halürüléket. Ezenkívül a sziklafalat imitáló, világos színű háttérhez is jobban passzol, továbbá a kvarchomokkal szemben algásodni sem fog olyan könnyen. Akit érdekel, annak elárulom, hogy 1-1,5 milliméter szemcseméretű fekete márványzúzalékról van szó. Körülbelül két hét elteltével a TetraTec EX1200 nevezetű szűrő talán elérte azt a szintet, hogy a kisebb tesóval közösen, együttes erővel képesek legyenek a csapat második felének fogadására. Megtörtént a létszám teljessé válása. A legkülönlegesebb malawi tavi halacskákat vadásztam le egy nem kispályás tenyészetből, ahová közel kétszáz kilométert voltam kénytelen utazni. úgy gondolom, megérte, hiszen így teljes az álmom:

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Laco

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 458 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top