Hirdetés

Igyekszem a halaimnak a lehető legjobb körülményeket biztosítani, ezért törekszem arra, hogy az eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetet, víz paramétereket tudjam nyújtani nekik, hogy tényleg otthon érezhessék magukat! Sokakat hidegen hagy a víz kémia, a pepecselés, mert a legtöbb hal úgyis el van csapvízben is, az pedig, hogy a vizet barnásra színezze elképzelhetetlen sok embernek. Mindezek ellenére gondoltam leírom, én hogyan készítem el a halaim életterét, a fekete vizet!

Ami nélkülözhetetlen ehhez a művelethez, az a lágy víz, egy Ph mérő és keménység mérő/ csepegtetős /. Tds –mérő is hasznos készülék, de mivel a ph –t akarjuk variálni ezért az elhanyagolható. Eleinte kevert ágyas műgyantával csináltam a kisebb akváriumomba, de elég macerás volt, a házi regenerálásáról már nem is beszélve.

Mostanra sikerült beszereznem egy egyszerűbb RO készüléket, ami igencsak megkönnyíti a dolgot. Ebből a készülékből kifolyó víz lesz az alap, 0 GH/KH 8 ppm, 6.5 Ph! Ehhez szoktam keverni csapvizet, hogy a keménység 4-5 fok körülire beálljon, és ne legyen instabil a vizem, ilyenkor a pH vissza szokott menni 7,5 –re. Van itthon Sera Blackwater aquatan vízkezelő is régebbről, de nem igazán van szükség rá, néha szoktam picit önteni a vízbe. Ettől nem lesz igazi fekete vizünk, csak a látszatát adja meg a barna színével, de a cég sem állít többet. Mint látható 8-ról 36 ugrott a ppm és egy kicsit feljebb ment a PH.

Az egyik, általam igencsak kedvelt, természetben könnyen szedhető éger toboz szinte kötelező alapanyag! Egy 2dl –es hőálló üvegbe szoktam tenni egy marékkal és erre forrásban lévő vizet öntök, tehát mintha teát főznék.

Hagyom kihűlni, ezt követően látható, hogy igencsak gyönyörű, szinte átláthatatlan barna lett tőle a víz. De nézzük a paramétereket: 162 ppm és 3,5 Ph! Tehát igencsak savanyú vizet kaptunk!

A másik alapanyag a tőzeg, ami egy kicsivel macerásabb! én egy 10L –es vödörbe szoktam tenni és erre öntök lágy vizet. Hagyom állni egy napot, többször kevergetem, kinyomkodom. A legjobb erre a Novobalt tőzeg, mert könnyen beszerezhető és nem tartalmaz más a halakra káros összetevőket.

Tehát egy napos ázás után a következő értékeket kapjuk: 7-8 ppm és 4,8 Ph. Igaz, hogy a víz színe nem barnul meg túlságosan, de savanyításra tökéletes.

A tőzegből nagyon sok apró részecske ázik ki, ezért alaposan át kell szűrni, mert nagyon zavaros, homályos lesz tőle a víz. A tetejéről szűrővel összeszedem a nagyobb darabokat, kinyomkodom és elteszem, virág ültetésnél a földhöz keverve még használható. Első fázisban egy konyhai törlő rongyon szoktam átszűrni az egészet, utána pedig 1-2 réteg papír zsebkendőn csurgatom át, ezek után már használható.

Általában 30L vizet cserélek, tehát a hordóba beállítom a kívánt keménységet, ehhez öntöm az éger toboz teát, így egyből megkapom a kívánt színt is és ezek után öntök hozzá még a tőzeges vízből is. Közben persze állandóan mérni kell az értéket. Hagyom állni 1-2 napot közben többször mérek és ha minden megfelelő, akkor állok neki a vízcserének. Illetve néha még szoktam csersavat is adagolni a vízbe, mert az Amazonas vizében a sok faágból és levélből csersav ázik ki, én ezzel próbálom ezt pótolni. Egy kis barnás színt ez is ad, és a következő képen látszik, hogy egy kis csipet milyen eredményeket produkál:

Hogy ne kelljen mindig az áztatással vacakolni, gondoltam csinálok egy főzetet, ami talán hosszabb ideig is eláll. Ehhez fogtam egy rosszabb edényt, beleraktam leveleket, égertobozt és platán fa kérget, tettem bele egy csipet sót és egy kevés csersav port is. Felöntöttem ro vízzel és elkezdtem főzni… itt láthatóak a különböző fázisok, hogy a főzet szépen kezdi elnyerni a célzott színt.

Kb fél órát főztem , az eredmények: 330ppm – 4,6 PH

Ezután leszűrtem és üvegcsébe töltöttem, 2 hétig volt elég ez az adag, sötét helyen tároltam és semmi változás nem jött létre benne.

Tervezem, hogy főzők egy nagyobb adagot, hogy kiderüljön az mennyi ideíg tárolható el, illetve gondolkodom egy igazán tartalmas lé készítésről is, amiben minden alapanyagot teljesen puhára főzők és utána valamilyen módon kipréselem..... A víz paramétereinek módosítását mindenki nagy odafigyeléssel végezze, mert a halaink könnyen áldozatul válhatnak ha nem vagyunk kellően körültekintőek. Az akvárium vizében a PH –t közvetlenül változtatni nem szabad! Ha netán túl savas lett a víz szódabikarbónával lehet lúgosítani. Csináltam egy összefoglaló táblázatot amiben a fenti általam mért értékeket összesítem.Tehát a fenti módszerekkel és mennyiségekkel leírt értékek alapján:

Felhasznált anyag

PPM

PH

elkészítés módja

Tőzeg

nem változik

4,8

áztatás

éger toboz

162

3,5

forrázás

Csersav

068

3,2

vízhez keverés

Levelek+éger főzet

330

4,6

főzés

Sera Blackwater

+

nem változik

 
       
       

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Sygnus

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 518 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top