Hirdetés

Már régen foglalkoztatott a nano akváriumok kérdése. Mindig szerettem a kihívásokat , és egy kis akvárium stabilan tartása sikerélménnyel töltött volna el. Természetesen a stabilitáshoz megfelelő szűrőfelület , szűrőanyagok , áramlási sebesség ,aljzat ,növények stb. stb. stb. kell .

100% -ban DIY akartam és elvárás volt részemről a minimális ráfordítás , ( természetesen nem idő mértékegységben ) és a minimális áramfogyasztás is. Ezeket a költségtakarékos lépéseket nevezzük mostantól KL-nek. Hosszas gondolkodás és számolgatás után született meg a végleges verzió ! Első lépésben levágásra kerültek a megfelelő méretű üveglapok a medence falaihoz , a tolótető sínjeihez , a fedő üvegekhez .Természetesen régi de még karcmentes ablaküvegekből ( KL ). Ragasztás után elkészültek és beragasztásra kerültek a nútolt szűrőrekesz tartók.

A furatozás a rekeszeknél eltérő. A képen felülről lefelé haladva.

  1. 15 mm-es kiegyenlítő rekesz
  2. 10-es szivacs rekesz .Mindkét oldalán levő határoló lapok a medence aljától a tetejéig kifurva 6mm-es furatokkal . Igy ezen a rekeszen teljes keresztmetszetben áramolhat a víz.
  3. Ujjabb kiegyenlítő rekesz következik 10-mm szélességben.
  4. Bioszűrő rekesz . Ennek a bejövő oldalán csak alul található furat, míg a kimenő oldalon csak felül. Igy ezen a rekeszen alulról felfelé a teljes bioszűrő anyagon áthaladva jut át a víz. Siporax mini-vel feltöltve. A nagy szűrőmből kimentve kb 4dl. Igy a szűrőanyag beindulásával már nem kell foglalkoznom.Meg amúgy is ( KL )
  5. Még egy kiegyenlítő rekesz következik.
  6. Perlon vatta rekesz. Melynek a kiegyenlítő rekesz irányából a határoló lap teljes felülete ki van fúrva , viszont a távozó oldalon csak a felső fele.
  7. Szivattyú rekesz. A SAGEM szivattyú egy kapott de soha nem használt szobaszökőkútból került ki . 5W mert ( KL ). Innen kerül visszanyomásra a szűrt víz az élettérbe. A víz visszajuttatása egy az egyik végén lezárt csövön történik. Egy sor furat van pont a víz szinten az oxigén bejuttatás miatt. Egy sor furat pedig lefelé , hogy az aljzat körüli részeket is átmozgassa.

Az 5mm beosztással készült nútokra a különböző szűrőfelületek későbbeni esetleges változtatási lehetősége miatt volt szükség.Itt még a bio szűrő anyag nem került be a helyére mert még máshol dolgozott. Elkészítettem a DIY világítást is. 15 Db magasfényű led világítja meg a kis nano-t. 8 melegfehér és 7 hidegfehér fényű led. Az egészet egy régi nokia töltő hajtja. Igy áramfogyasztása szinte 0. Meg amúgy is ( KL ).

Következett a háttér elkészítése. Ebben az esetben szükséges , hogy eltakarja a szűrő egységünket. Több próbálkozás volt. Hungarocell stb stb. A szokásos DIY hátterezési megoldások. Az az igazság , hogy egyik sem tetszett igazán. Igy bármely meglepő is ( KL ) előkaptam egy polyfoam darabot, hátha lesz belőlle valami.

Nekem tetszett igy maradtam ennél a megoldásnál. Festeni nem kellett , jól alakítható , a vizbe nem oldódik be semmi, stb. Igy amikor elkészült be is ragasztottam a helyére. Nagyon alaposan be kell ragasztani mert az első időben tele van légbuborékkal így meglehetősen nagy a felhajtó ereje.

A képen jól látható bal oldalon az essőztetős befolyóág, jobb oldalon pedig a háttérből kihagyott, teljes magasságban elhelyezkedő szűrőbefolyó rész. 3mm-es furatokból kellett bőven furogatni. Nomeg előtte a szűrőben levő 250Db 6mm-es furat. Nem maradt más hátra mint a helyére helyezni ,berendezni , feltölteni vizzel , és szűrőanyaggal a törpe medencét. A szivattyú rekeszbe a szivattyú fölé helyeztem még egy 0-30 literes FISH MASTER nitrátmegkötő anyagot is a biztonság kedvéért, és a fadekorációból kioldódó szín megjötése érdekében.

A nano aksi most már fél éve működik takarítás és algásodás nélül. Két alkalommal emeltem ki a perlon vattát tisztítás miatt. Természetesen az elpárolgó víz is utántöltésre kerül Ennyi lenne a kis nano történet.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Bánkuti Bálint

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 862 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top