Hirdetés

Kedves akvaristák!

Most a Thorichthys fajokról írok egy kis szösszenetet.

Hazánkban legismertebb fajuk a T.meeki(vöröstorkú sügér),de megtalálható még a T.aureus,és a T.ellioti is.Bár az utóbbi itthoni állomány sajnos beltenyészet,sok a torz,gerincferdüléses egyed.

Ezek a színpompás sügérek közép-amerika,legfőképpen Mexikó vízeiben őshonosak.Szeretik a folyók partszéli,lassú folyású szakaszát.Azt a partmenti zónát ,ahol a sekély vízben,a növények között,kis tisztásokon,kis öblökben élnek.A párok egy kis védett területet őriztnek,és jó sügérekhez méltón vehemensen védik.

Az akváriumuk nem kell,hogy túl nagy legyen,egy 120-150 literes medencében már vígan elúszkálnak.Ha fiatal egyedeket veszünk,célszerű 5-6 példányt beszerezni,abból biztos lesz egy párunk.Ha ivarérettek,és 100%-ig biztosak vagyunk a nemükben,akkor elég egy pár is.Eleségben nem válogatósak,de természetesen az élő,vagy fagyasztott eleséget (artemia,vörösszúnyog,esetleg nagyon tiszta tubifex) jobban szeretik,de a jó minőségű szárazat is szívesen fogyasztják,az étvágyukra nem lehet panasz.

Tartásukhoz elég a 24-25 fok,de ha egy-két fokkal megemeljük a vízük hőfokát,akkor könnyen ikrázásra bírhatjuk a párunkat.Ez közös akváriumban is jól működik.Nálam az ikrázás történt cserépben,kövön,illetve gyökér oldalán is.Egy nap alatt kikelnek az ikrák,de az elúszás az ötödik napon történik meg.Az ivadékok aprók,első eledelük legyen rotatória vagy frissen keltetett artémia(sórák).A szülők vehemensen védik a porontyaikat,és gyönyörű látványt nyújtanak,amint kifeszített úszókkal,és kopoltyúkkal tamadnak a betolakodókra,jelen esetben ránk,emberekre,aki közel merészkedünk hozzájuk. Minden akvaristának ajánlható halacskák ők,más ,nem sügér fajokkal is jól együttarthatók.Kívánok sok örömöt hozzájuk. Ez megfelelő akvárium a számukra:

Kicsikkel:

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
zsozsika

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 553 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top