Hirdetés

Sziasztok!

A tapasztalataimat szeretném megosztani veletek az egyik legolcsóbb, de egy kicsit macerás vízlágyítási eljárásról a trisózásról. Ez a módszer kezd feledésbe menni, pedig még a Horn-Zsilinszky Akvarisztika is említi. Ennél olcsóbb eljárás csak az esővízgyűjtés ami városi környezetben eléggé rizikós tud lenni a magas légszennyezettség miatt.

A trisó a nátrium foszforsavval alkotott fehér színű sója. Vízben jól oldódik és kiváló zsíroldószer. ám ami a számunkra a legfontosabb tulajdonsága, hogy megköti a vízben lévő Ca és Mg sókat, ezáltal csökkentve az állandó és a változó keménységet is. A legkönnyebben festék vagy háztartási boltokban szerezhető be. Régebben Calgon helyett is használták, de a foszfortartalma miatt algásodást okozott az élővizekben, ezért áttértek a nátrium karbonátra. A foszfortartama miatt csak óvatosan szabad vele bánni, nehogy bealgásítsa az akváriumot (mondjuk ez egy tenyéssz akváriumnál kisebb gond mint egy dísznél)!

A következő reakció zajlik le a trisó és a Ca sók között:

3 Ca(HCO3)2 + 2 Na3PO4 = Ca3(PO4)2 + 6 NaHCO3

3 CaSO4 + 2 Na3PO4 = Ca3(PO4)2 + 3 Na2SO4

(Sajnos nem tudtam elővarázsolni az alsóindexet)

Ca helyére Mg-t behelyettesítve is igaz mindkét képlet!

A vízlágyítás menete a következő:

Egy 7 literes műanyag vödröt teletöltöttem 1 napot pihentetet csapvízzel. Több helyen olvastam, hogy ilyet használjunk, mert a vízben oldott klór beleszól a reakcióba. A víznek lemértem a számunkra jelenleg legfontosabb paramétereit: pH: 7-7,5; összkeménység(GH): 13-14 nk°; karbonátkeménység(KH): 9-10 nk°, a mérést Neptun csepegtetős tesztel végeztem.

Ezután egy növénytápos kis mérőpohárral kimértem 5 ml trisót, beleöntöttem a vízbe, amitől az rögtön zavarossá, ködössé vált. Addig kevergettem, amíg a trisó teljesen fel nem oldódott. Kis idő elteltével már látható volt, hogy elkezdett ülepedni a csapadék. Vártam 2 napot hogy teljesen leülepedjen. A vödör aljára vattaszerűen szépen lerakódott az egész. Ezután egy kis mintát vettem ki belőle, amihez csapvizet adtam, nem zavarosodott be, ami azt jelenti hogy már nincs benne több trisó. Ezután műanyag csővel óvatosan leszívtam a trutyi fölül a tiszta vizet, közben pár réteg kozmetikai vattán átszűrve, hogy még véletlenül se jusson a csapadékból a tiszta vízbe. A 7 literből körülbelül 1 liternyi víz veszett kárba, de ez szeríntem elég jó arány. Ezután megint megmértem a víz paramétereit: pH: >7,5; összkeménység(GH): 4-5 nk°; karbonátkeménység(KH): 9-10 nk°, a mérés hitelessége miatt ugyanazt a tesztet használtam. A megnövekedett pH értékét ezután háztartási sósav cseppenkénti adagolásával folyamatosan mérés mellet állítottam be pH 4,5-5 körülire, a KH közben leesett 0-ra, a GH magard 4-5 nk°. Az így kapott vízhez egy kis pihentetett csapvizet öntöttem (mivel később is meglévő fokozatos lágyításához fogom használni) és tesztállatokat, először vízibolhákat és csigákat tettem 1 napra bele, majd miután nekik nem lett semmi bajuk, jöhetett egy magasabb rendű élülény egy zebradánió. A vártaknak megfelelően, neki sem lett semmi baja. :)

árak:

Trisó: 0,5 kg 350 Ft

Háztartási sósav: 1 liter 180 Ft

_______________________

Szumma: 530 Ft

Mivel a trisó és a háztartási sósav irritatív és maró vegyszer használatuk fokozott óvatosságot igényel!

Elméleti forrás: Horn-Zsilinszky Akvarisztika, wikipédia

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Cat Fish

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1809 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top