Hirdetés

-De annyira jól nézne ki.

-Nem érdekel!! Elég ide egy akvárium!!

-Meglátod mennyire szép lesz....

-Nem látok meg semmit. Itt nem lesz még egy akvárium!!!

Valahogy így kezdődött, illetve ekképp haladt az épületes vita jómagam, valamint elvei mellett elszántan kardoskodó nejem között. Fennt említett párbeszéd már nem az első volt eme témakörben, de hevességét, eredményességét ugyanannyira nem lehetett vitatni, mint elődeiét.Igazából az első jól sikerült megállapítás ismét az enyém volt. Egy napsütéses, vidám, családias hangulatú, óbégatás mentes szombat délutánon, miután a semmibe meredtem hosszas percekig, elhagyták a torkom ama hangkombinációk, melyek alapjaiban megváltoztatták nemcsak a hallgatóság hangulatát, de még az előszobát is.

-Kéne pár garnéla......-búgtam romantikától fűtve a kedves fülébe.

-Tudod mikor?-búgta vissza.-Minden marhaságot összenézel az interneten, aztán persze nekünk is kell, mert olyan szép. Nem, ide nem kell garnéla!!!

Alig két hét múlva meghitten álldogáltunk az előszobában, és nagy örömködésekkel nyugtáztuk, hogy a kis garnéla had,(szám szerint négy egyed) szemmel láthatólag jól érzi magát, a 25 liternyi faunában.

Nem tudom, máshol ez hogyan működik, de nálunk minden apró változtatásért palotaforradalmat kell kirobbantani. Nem a hierarchiát vitatom én, az szent, és sérthetetlen. én úgy tudom, mindenképp a Nő a főnök, aztán jönnek fordított születési sorrendben a porontyok, aztán valahol, a sor végén, a félhomályban, bizonytalan léptekkel tipródik apa. Ha nincs kutya, mert akkor az egy kicsit megzavarhatja a sorrend végét. Esetleg macska..... Na, mindegy. Lehet, rosszul tudom? Nem tudom. A lényeg, hogy én ha itt valami szerintem szép változtatást akarok csinálni, legalábbis mintha a földalatti mozgalom kiépítésének terhét venném a vállamra. Legyen az a kocsira valami kis dekor, vagy teszem azt egy 120 literes aksi feltűnés nélküli elhelyezése a nappaliban, mindenből hatalmas gond kerekedik.

Esetünkben, megtetszettek a mini garnélák, az interneten. Számtalan oldal foglalkozik ezen apró szépségekkel, itt is sok szakértő található,ők igaz profik.

De vissza a történethez. Már korábban írogattam a kicsiny akváriumról, ami a cseperedő ancik otthonául szolgált, egy darabig. Kihalásos alapon szántam az akit a garnéláknak, ugyanis egy másik napsütéses, hangulatos szombat délutánon minden kölyök anci, ismeretlen okból, eltávozott. Két napig harcoltam a megmaradt csapatocska életéért, sikertelenül.Eme tragédia után tettem félre a kicsi aksi projectet egy időre, de aztán jött ama napsütéses szombat délután, amit már említettem........

-Kéne pár garnéla.........

Kezdtem neki.A harci zajok elültével győzedelmeskedve az ellenen,diadalmámorban fetrengve legott elsiettem a kisállatkereskedésbe,ahol már korábbi írásaimból esetleg megismert belémfáradt kedves eladók fogadtak.Az igazság az,hogy a diadalt,meg a győzedelmeskedést úgy kell érteni,hogy az a drága asszony,megengedte,hogy a legújabb kedvencek sorát mini garnélákkal gyarapítsam.De azt hiszem, ez semmit nem vesz el heroikus küzdelmem nagyságából,melyet esdeklő,nyöszörgő hangokon hajtottam végre.......khmm.......A végeredmény számít. Lőn garnéla. Egy férfi tudjon néha nyöszörögni, esdekelni, kérni........ rimánkodni..... győzködni..... különben. Sosem lesz garnélája.

Tehát legott rohanás az üzletbe. Gyakori látogatásaimtól kissé megtörten, de azért pozitív hozzám állással fogadtak.Még bennem volt a győzelem mámor, fent említett diadalittasság, hát kiböktem, garnéla kell. Sok. Kicsi. Nagy. Mind. Most. Az addig nyugodt mosoly, az eladó arcán szélesebbre húzódott, szinte hallottam, ahogy belül hangosan viháncol, mert mint kiderült, nem lehet kicsi is, meg nagy is, meg annyiféle, meg kényes, meg...... Naszóval. Igenlő volt a válasz, válasszak. Előre közölte velem, hogy most csak nagyon kicsi garnélák vannak készleten, a legközelebbi nagyobb darabokért ugyan, csak a szomszédos Tesco fagyasztó pultjáig kell elhaladnom, bár azt ő személy szerint nem ajánlja tartós használatra, kicsit talán kevesebb is benne az élet, mint ezekben. Vadul bólogattam, nem-nem, nekem sokkal inkább az életvidám törpék tetszenek, semnem a fagyos hangulatúak, lássuk hát. Hát lássuk. Magával intett, minek folyamányaként megpihentünk az akváriumokból kirakott fal előtt, és kertelés nélkül az egyik alsó üvegdobozra bökött.

-Tessék választani Tamás.-az meg ugye én volnék, hát akartam választani. Odakucorodtam a földszinten lévő átmeneti szállóhoz, és vadul vizslatni kezdtem a benti világot.Egy apróság akadályozott csakcsupán, ami szinte elhanyagolható lenne, biztos csak az én szőrszálhasogatásom az oka, de engem bizony megzavart. Nevesítve,... nem volt benti világ. Víz volt benn. Tehát alapfeltételek adottak voltak, de ennyi. Talán két-három hosszú percig kuporodtam az aksik előtt, mikor fölém lépett az eladó és mosolyogva kérdezte, sikerült-e választanom a sok kis kedves apróság közül?-Hááát-nyöszörögtem-még egy kissé bizonytalan vagyok...Mi lehet a bajom? Jó, talán romlott a szemem, de ennyit? A kuszlikban nem volt semmi. De SEMMI!! Ismét bátorító pillantás, ismét a kérdés, mit volt mit tenni, segítséget kértem. Jól van, akkor segítenek, ha a szerencsétlen nem tud ugye még egy nyomorult rákot sem kiválasztani. Mellém kucorodott hát a segítő, aztán elkezdte magyarázni, hogy a jobb oldalon lévő kék amano garnélák mennyire szépek lesznek, valamint ha jobban, megnézem, ott a zöld, és a cseresznye között, egy igazán pompás darab red cherryt is kifoghat nekem............

Külső szemlélődő, elmondom mit látott. Két felnőtt ember, guggol egy akvárium előtt, amiben gyönyörűen csillogó víz található, valamint semmi más. Időnként a nagyobb darab (ez lennék jómagam) nekinyomja az orrát az üvegnek, óvatosan távolabb húzódik az eladótól és hitetlenkedő pillantásokkal mered a semmire. Eközben az eladó lelkendezve magyaráz az üveg túloldalán leledző csodákról. Kezdtem megriadni, hogy itten nem én vagyok a leginkább elrugaszkodva a realitások talajáról, kezdtem már bánni, hogy annyi hülyeséggel zaklattam a személyzetet korábban, lám valami gond ütötte fel a fejét itt is, oda képzelt állatokat árulnak.-és... khmm... sokat eladnak... ezekből?-böktem a fejemmel az állítólagos garnélák felé. Igen volt a válsz, sőt, még azt is megtudtam, azért vannak most csak ennyire fiatalok, mert már a nagyobbak elfogytak. Na, mondom, most elkapom a fonalat.-Négyet kérek, vegyesen!-böktem ki a döntésem. Gondoltam, majd most kiderül a csalás, fény derül a poénra, lelepleződnek a fantom garnélákok!! Fehér tálka elővesz, rövid kergetőzés az akiban, és máris elém tolták a fehér csöbrek tartalmát. Négy apró garnéla volt benn... Egy amano, egy kék, egy cseresznye, és egy red cherry. Ahogy kértem. Nyeltem egyet, fizettem és hazahúztam az irhájam.

Szóval meghitten álldogáltunk az előszobában a kicsiny aksi előtt, ami immáron négy apróság otthona lett. álltunk, nézegettünk, keresgéltünk. Tizenöt perc fagyott mosolyú semmit nem látás után nejen feltette a már régóta a levegőben lógó kérdést.-Vettél valami szépet szívem? Hol is vannak a kis drágák? Mondom a kis DRáGáK??

Azóta természetesen előbújtak, láttuk őket, esznek, gyarapodnak, sőt, sokasodnak. Jelenleg olyan 15-20 egyedből álló garnéla nyáj büszke tulajdonosa vagyok, vagyunk, ami folyamatosan növekszik, születnek a picik.

Persze nagyon szép dísze lett a lakásnak, természetesen megint nekem lett igazam.Vannak aggályaim a jövőt tekintve, ugyanis nemsokára szeretnék a szobába egy másik, új, hetven literes akváriumot. Is.....

üdv. Tom

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Tóth Tamás

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 723 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top