Hirdetés

Száraz-nedves szurési módszer még a napjainkban is használatos és ajánlható a kizárólag halakat tartók számára. 

Dr Jaubert úr által kifejlesztett eljárás egy vastag korallzúzalék aljzatból és az alatti oxigén szegény rétegbol áll (plenum), ez szabályozza a víz fizikai, kémiai, és biológiai paramétereit. 

Dr Adey úr szuréstechnikája az akváriumhoz kapcsolt algaszuron alapul, ha rendszeresen kivesszük a felgyülemlett alga többletet, akkor így eltávolítjuk az algákkal együtt a beépült szennyezodéseket is. 

Berlini típusú akvárium alapjait egy jól méretezett fehérje lehabozó, élo kövek használata a biológiai szurésre, eros megvilágítás (HQI , T5), és jelentos vízáramlás ( 15x - 20x ) képezik. 
Az elfogyasztott elemeket a fogyasztás alapján rendszeresen pótoljuk (pl. Ca, Mg ) 
Ez alkalommal ezt a szurési rendszert részletezem. Berlini típusú akvárium gyakorlati ismertetése 
Történetileg az itt ismertetett módszert Peter Wilkens úrnak és a berlini akvarista klubnak tulajdonítjuk. Ez a módszer a legelterjedtebb, mivel viszonylag egyszeru a kivitelezése és hosszútávon is lehetové teszi a korallok tartását, de hogy ezt elérjük a víz minoségére nagyon oda kell figyelni. A nitrát és foszfát értékének közel a nullához, a nitritnek pedig nullával egyenlonek kell lennie. 

Élokövek A berlini módszer alapjait képezi, ebbol 15-20 kg kell számolni 100 literenként. A jó állapotban lévo élokövek mindenféle organizmusokat tartalmaznak, így mikroszkópikusokat (baktériumok) makroszkópikusokat (mészalgák, férgek, kukacok, rákok, szivacsok stb.) A ko legyen minél könnyebb a térfogatához képest, a megfelelo porózusság feltétele a nitrát kivonó képességének. Biztosítanunk kell a kövek közötti jelentos vízáramlást is. Az is megoldás lehet, hogy a kövek egy tartószerkezeten vannak (pl. muagyag csováz) ami nagyban elosegíti a víz áramlását körülötte és megkönnyíti a rendszeres szennyezodés eltávolítást. A köveknek a dekorációs jellegük mellett jelentos biológiai szerepük is van. 

Fehérje lehabozó 

 

A jól kiválasztott készüléknek az a szerepe, hogy kivonja a vízbol a különbözo organikus szennyezo molekulákat mielott azok még bomlásnak indulnának. A kiválasztásnál ne féljünk túlméretezni hiszen egyes modellek (TUNZE) adatait 4-el kell osztani. (pl. 800l-es model a valóságban 200l-es korallszirtes akváriumra elég) 

Mechanikai szurés 

Általában a lefolyócsonél található a fehérje lehabozó elott egy kis muanyag tálba helyezve egy maréknyi perlon vatta, egyrészt így csökkentjük a lezuhanó víz zaját, másrészt felfogja a nagyobb méretu szennyezodéseket. Minden harmadik nap cseréljük (egyszer kimoshatjuk hideg vízben) így megakadályozzuk a nitrátképzo baktériumok megtelepedését, mivel ezek nem kívánatosak ennél a rendszernél. A perlon vatta használata teljesen nélkülözheto, egyes akvaristák meg is kérdojelezik is a használatát. 

Világítás 

 

Az eros világítás a berlini típusú akvárium elengedhetetlen része. A jól méretezett fénymennyiség biztosítja a fotoszintézist használó korallok számára az életfeltételt. A gyakorlatban 1w-ot számítunk 1 literhez vagy 1m2 –hez amit 10-12 órán keresztül kell biztosítanunk. Egy jó megoldás, ha a 10000 o k HQI lámpát kék fénycsovel kombinálunk, így a fény színskála komplett és a reggeli és esti fokozatos megvilágítás is biztosított. Az égok évenkénti cseréje szükséges. 

Vízkeringtetés 

 

 

A tengervíz dinamikus mozgását utánozva elosegítjük a levegoben található oxigén bejutását a vízbe, a homérséklet különbségek kiegyenlítését, a vízben és vízszínen lévo szennyezodések eloszlatását, oxigént és élelmet szállít az akvárium élolényeinek, eltávolítja a korallokon termelodo nyálkás réteget, és nem utolsó sorban homogénezetté válik a víz minosége. 
A jó vízfelszíni keringtetés mentesít a levegozteto pumpa használatától. A különbözo típusok kialakításánál figyelembe kell vennünk az egyes korallok igényeit, tehát ne csak az erosségre koncentrálva és sohasem közvetlenül ráirányítva. 

Technikai tartály (szuroház) Általában az akvárium alatt helyezkedik el, ide tehetoek a különbözo gépek, mint például a kálcium reaktor, fehérje lehabozó. Ha jól van kialakítva csapdába ejti a vízben lévo szennyezodéseket, amit ezután könnyedén el tudunk távolítani. Esetleg itt kialakíthatunk egy ozmózvíz tartályt automata adagolóval. A technikai tartály elonyei közé is tartozik, hogy megnövelve a teljes vízmennyiséget az akvárium stabilabbá válik. Lehetoség nyílik a különbözo adalékok adagolására. 

Adalékok adagolása 

 Mivel az akváriumban lévo élolények megállás nélkül fogyasztják a különbözo alkotó elemeket ezért ezek pótlása idonként szükséges. A fehérje lehabozó is aktívan részt vesz ebben a muveletben. Így elsosorban szükséges a kálcium, magnézium, stroncium, jód és kisebb mértékben nyomelemek adagolása. A rendszeres vízcsere (10%) havonta is hozzá járul a víz kémiai egyensúlyának a fenntartásához. 

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
tibs

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1453 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top