Hirdetés

 

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK TENGERI AKVÁRIUMOT 
- 10 KÖNNYÛ LÉPÉSBEN (2)

 

2.4. A kémiai szûrésrõl

Nem csak a látható tisztításról kell gondoskodnunk az akváriumunkban! A kémiai szûrésre az van szükség, hogy eltávolítsuk a bomlásban levõ hulladékot az akváriumunk vizébõl. A bomlásnak indult hulladék molekuláris, mikroszkópikus szinten van jelen vizünkben és ezen elemeket kötésük szerinti két kategóriára bonthatjuk: polárisra és nonpolárisra. A felosztás attól függ, hogy milyen a molekulák kötéseinek térbeli elhelyezkedése illetve mekkora az elektronjaik negativitási értéke.

A kémiai szûrés legáltalánosabb módja, hogy a vizet aktívszenes szûrõn vezetjük keresztül, amely a nonpoláris hulladékot szûri leghatékonyabban, de természetesen a polárisat is eltávolítja. Másik hatékony eljárás a fehérje lehabzás, mely eltávolítja a poláris hulladékot, a bomlásnak eredõ organizmusokkal egyetmeben.

A szemcsés aktívszén (angol röv.: GAC) tulajdonképpen karbonizált, kokszolt szénbõl készül. A kõszenet igen magas hõfokon, forró gõz jelenléte mellett égetik ki. Ezen eljárás folyamán a szén formája átalakul és megszámlálhatanul sok pórus képzõdik rajta, melyek csapdába ejtik a nonpoláris hulladékot. A nem kívánatos elszinezõdések és szagok forrásai, az organikus molekulák, valamint a nehézfémek mikroszkópikus szinten, abszorpció és ioncsere hatására kerülnek kiszûrésre az akvárium vizébõl. Ezzel megismerkedtünk a molekulásris szûrés alapelveivel.

Akváriumunk szûrésére a makroporózus (nagyobb méretû pórusokkal bíró) szébõl készült aktívszén a legalkalmasabb. Külsõre a jó makroporózus aktívszén fényesebb (nem sûrû) és ha benedvesítjük, nem nyeli el azonnal a vizet, hanem elkezd pezsegni. Az aktívszenet többek között a levegõ szûrésére is használják, mégpedig a szagok megkötésére. (A szenes levegõszûréskor egyébként a levegõt sûrûbbnek érezzük!) Hasonló elven alapul a kókuszhéjból készülõ szûrõanyag használata is, de az így kapott szûrõ mikroporózus.

Szirtes medencéknél néhányan azt is megfigyelték, hogy az aktívszenes szûrés a foszfátot is kilúgoz az akvárium vizébe. Alapszabályként azt mondhatjuk, hogy csak megbízható gyártó akvarisztikai célra készülõ aktívszenét vásároljunk, hogy biztosak lehessünk benne, a gyártás során megfelelõen átmosták a szenet, minimalizálva benne a hamu elõfordulását. Minél kisebb ugyanis az aktívszénben a hamu jelenléte, annál biztosabban elkerülhetjük az akvárium vizében a pH-érték változását, mivel az alacsony hamutartalmú szeneknek tipikusan alacsony a foszfát kilúgozási szintje.

Tény, hogy a foszfátok azért vannak jelen a kõszénbõl készült aktívszénben, mert korábban élõ szervezetek voltak. Minden élõ szervezetben magas ugyanis a foszfát tartalom. Ismeretes az is, hogy az aktívszénben kezdetben magas és csak lassan, az idõ múlásával csökken a foszfátok szintje. Ezen a problémán úgy tudunk segíteni, hogy a használatba vétel elõtt néhány héttel áztatjuk az aktívszenet!

További megfigyelés az aktívszén használatával kapcsolatban, hogy a növények illetve gerinctelenek egészséges fejlõdéséhez szükséges nyomelemeket távolít el az akvárium vizébõl. Elmondható azonban, hogy a nyomelemek kiürülése mind az akváriumi növények, mind a mini szirtes akváriumokban elõforduló probléma, akár van aktívszenes-szûrönk akár nincs. Mivel a használatából származó haszon jóval nagyobb annál, mint az abból eredõ nyomelem-veszteségünk, így jobb, ha van aktívszenes szûrõnk! Ha a nyomelemek csökkenése nyugatalanít, pótolhatjuk azt az aktívszén-szûrõnél. Az aktívszenet kizárólag laboratóriumi körülmények között lehet regenerálni, de szerencsére elég olcsó ahhoz, relatív bõségesen használhassuk.

Használat elõtt mindig mossuk le a szenet használat, hogy eltávolítsuk róla a port, ami szállítás közben halmozódott fel. Hogyan használjuk pontosan? Azt mondhatjuk, hogy kisebb mennyiségek sûrûbb cserélgetése tûnik a leghatékonyabb mûködésnek. Tapasztalatok alapján a következõkbõl érdemes kiindulni: 150 liter vízhez adjunk 1 pohárral (kb. 2,5 dl) és ezt havonta cseréljük.

Összegezve: az aktívszén egy kítûnõ, olcsó és hatékony tisztítási, szûrési eljárás, mely igencsak ajánltatik minden akváriumhoz!

A vegyi anyagok eltávolítására a kémiai szûrés egy speciális varációját fejlesztették ki. Ezt a molekulaszitaként mûködõ anyagot, a zeolitot (amit néhány macskaalomnál is alkalmaznak) többek között "Ammo-Carb" néven forgalmazzák. Ez a közeg eltávolítja a vízbõl az ammóniát, bár kevés ideig lehet használni. A zeolitos szûrõanyagok használatánál érdemes óvatosnak lenni, különösen új akvárium beüzemelésekor, mivel hatására a természetes biológiai háztartás kialakulása csak lassabban vagy egyáltalán nem megy végbe.

A fehérjelehabzókat elsõdlegesen a sósvizi akváriumoknál használják, különösen a szirteseknél. Figyelemre méltó tulajdnoságuk, hogy eltávolítják a mikroszkópikus hulladékot, mielõtt azok elkezdenének elbomlani. Az eljárás azzal az elõnnyel bír, hogy a természetes poláris anyagok és a mikroszkópikus molekulák a levegõ buborékok felületéhez tapadnaknak. Ezek a buborékok légpumpa segítségével egy vízoszlopba kerülnek "befecskedezésre", aminek eredményeként a vizoszlop tetején hab jelenik meg. Ezt a habot pedig egyszerûen "lefölözhetünk", majd a "fölét" kidobhatjuk, kiönthetjük.

Angolból fordította: Sandorek
Forrás: http://saltaquarium.about.com/

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 834 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top