Hirdetés

 

5. A vízszint szabályozása és a becsövezés:

A vízszintet valamilyen módon kordában kell tartani, a szoba elúszásának elkerülése céljából (ami mellesleg a családi béke forrása is). A mellékelt sematikus (de abszolúúúútteee sematikus!!!!!) rajz alapján egyszerû bemutatni a vízszint szabályozását.

A vörössel jelölt csõcsoda a lefolyó vizet hivatott a hableválasztóba juttatni (esetleg egy nem túl nagy átmeneti ellenállású elõszûrõt is köthetsz ebbe a csõbe). Mûködése a következõ: Alaphelyzet, az akváriumban a víz az A szinten áll, tehát tele van, a felnyomó motort az 1.sz. vagy a 3.sz. szintérzékelõ leállítja (az egyes véd az aki túlfolyása ellen, a hármas pedig a felnyomó motor szárazon futását hivatott megakadályozni). A szûrõ puffertartályában a vízszint az Evonalon áll. A lenyomó motor forog, feltölti a csövet, (átemeli az aki peremén) majd onnan lefolyik . A gyorsan folyó víz hatására az L1csövön keresztül is megindul lefelé a vízáramlás (tehát a motor által nyomott PLUSZ a szívott víz együtt megy lefelé). Ez ugye tiszta sor... Csökken a vízszint (nálam 3-4 centivel , tehát A mínusz B = 4 cm) elériB-t . Itt az L1 csövön keresztül levegõt kap a rendszer, így a lefelé folyó víz mennyisége lecsökken, azonban még nem áll meg (csak a motor által átemelt víz mennyisége). Tovább csökkent a vízszint, elériC-t (ekkor kell elérnie az alsó puffertartályban a vizszintnek D-t és a2.sz. kapcsolót) és itt a lenyomó motor leáll. Ekkor a vízáramlás az L1csövön beszívott levegõ hatására megszakad. (Ebbõl látszik, hogy áramszünet esetén a víz valahol B alatt fog állni!) Tehát nem úszott el a szobánk, eddig mindenki boldog. A világoskékkel jelzett hableválasztó rész nem játszik szerepet a tartály és az aki vízszintjének a szabályozásában, azonban a lehabozó belsõ vízszintjét a világoskék csõ magassága határozza meg, azaz itt állítható!

Felfelé a víz útja egyszerûbb. A puffertartály E szintje a felnyomó motor által még biztonságosan kezelhetõ minimális vízszintet mutatja. Itt a motor védelmének a céljából a 3.sz. kapcsoló megszakítja az áramot, a motor védelme miatt.). Áramszünet esetén pedig a csõ a Bszinten beiktatott T-elágazásból levegõt kap, tehát ez a rendszerünk sem szívja le az akvárium teljes vízkészletét. Nah, de akkor mennyit és hova teszi? - Egyszerû: a puffertartályba! Ehhez vegyünk egy 110*45-ös alapterületû akváriumot. Az A és B közötti távolságot vegyük 4 centiméternek. Ekkora vízmennyiséget kell "pufferelnünk". Deciméterben összeszorozva az értékeket (rögtön literben kapod így az értéket) kijön, hogy kb. 20 liter vizet kell az alsó tartályban az E ésD között tárolnod. Ehhez jön még az E magasságig levõ víz, plusz még pár centi magasság és már lehet is méretezni az alsó gyûjtõtartályt. Nálam egy kb. 45 literes aki tehát megfelel-e célra. Ha az 1. vízszintérzékelõ magasságát és az L1L2 kivezetéseket (tehát a max. ill. min. vízszintet) úgy állítom be, hogy a nagy akvárium pereme és a Bvízszint között legyen még annyi hely, hogy az alsó szûrõ teljes vízmennyisége elférjen, akkor még biztosabb, hogy mûszaki hiba esetén nem úszunk 
Tehát a rendszer fõ fázisai :
1. Nagy aki kevés víz, szûrõ sok víz, felnyomó megy, lenyomó áll
2. Nagy akiban nõ a szint, szûrõben csökken, lenyomó beindul
3. (Nah itt van az aktív szabályozás rész...)
4. Áramszünet esetén az összes víz ami a pufferben elfér lefolyik és jön az 1. pont ) 
5. Ha fogy a keringõ víz (és a nagy akiban is kevés lenne) a 3.sz.érzékelõ leállítja a felnyomó motort, és vár míg töltõdik a puffertartály.

A szabályozókör pontos elektromos bekötését lásd a villamos résznél.

 

6. A szûrõk kialakítása:

Tehát már folyik a vizünk le és fel, akkor szûrjünk is valamit. Az elsõ, ahova a víz kerül nálam az a Proteinabschaumer, magyarán skimmer ..ehhe... Maga a test 110 mm-es plexi csõbõl lett kialakítva. A csõ 50 centi magas, kb 4 liter vizet foglal magába, így az itt kialakuló lassú áramlás viszonylag sokáig tartózkodik a víz a belsejében, javul a hatásfok. A hatásfok javítását célozza még a 110-es csõbe belül beragasztott 40-es keverõcsõ, amibe a bejövõ víz érkezik.

Itt, található a két keményfa porlasztót. Nah, tehát a bejövõ víz hatására a keverõcsõ alján kilép a buborék és szépen felszáll, majd egy része ismét a keverõcsõbe jut a felsõ részen át a vízáramlás hatására. A Plexi csövet teljesen mezei 4 mm-es plexilemezek zárják le a megfelelõ helyen, PVC ragasztóval ragasztva. A lehabozó "nyaka" szintén ebbõl a 40-es csõbõl készült. A víz bevezetõ csövét PVC nyomócsõ alkatrészekbõl raktam össze, gumitömítéssel a szétszedhetõség kedvéért. ( kb 300 Ft)

 

A levegõbevezetõ csonk pedig a Gardena csepegtetõs öntözõrendszeréhez készült cso¿toldó darab ( kb 100 Ft ) , a levego¿ "nyomócsöve" szintén Gardena-s öntözõcsõ. A plexi cuccok (zárólapok, kis és nagy csõ) kb. egy 5000-esbe kerültek. 2 méteres csövet kaptam 20000 FT , beszerzési forrás www.plexis.hu, de a csõ többi része is felhasználásra kerül majd.

A víz kivezetõ csöve 32-es PVC lefolyócsõ, 2 könyök és egy közdarab, a kivezetésnél nem egyenes, ez szintén a vízoszlop megforgatását , tehát a buborékok útjának növelését segíti. (olyan 300 Ft szintén). Miután dekopírral kivágtam mindent, (a nagy csõ széleit CSISZOLD le a ragasztás minél jobb tömítettsége miatt ) összeragasztottam, és száradás után lezárt kivezetõ nyílásokkal egy slaggal egy "nyomáspóbát" alkalmaztam. Ha nem spriccel sehol, akkor okés, használatba lehet venni.

Összefoglalva a skimmer kialakításánál az alacsony vízáramlási sebesség mellett a buborékok lehetõ leghosszabban való lebegésben tartására törekedtem. (Idõközben a porlasztók kb 15 centivel lejjebb kerültek mivel elégedetlen voltam a hableválasztó teljesítményével és kapott egy nagyobb légpumpát is. A levegõnyomás, porlasztók elhelyezése terén elég tág tere van a kísérletezésnek.)

A maradék 110-es csõdarabot 3 felé vágtam és 3 majdnem teljesen egyforma felülrõl nyitható "szûrõtornyot" készítettem. Az egyikbe a be és kivezetés a 20-as PVC nyomócsõ elemeivel van megvalósítva (nagy átáramoltató képesség), a másik kettõ be és kivezetõ csöve viszont vékony, a Gardena öntözõrendszer már egyszer használt elemeivel valósult meg (kis átfolyási kapacitás). Miután mindegyik "ketyere" elkészült, átestek a nyomáspróbán, félretettem õket, hogy a maradék ragasztó, oldószer satöbbi is elillanjon és nekiálltam a szenzorok kialakításának. Szûrõk tömítésére egy nagyon egyszerû módszert választottam: Mivel több tömítési formát is próbáltam de vagy nem voltak megfelelõek, vagy sokba került volna a kialakításuk ezért az alábbit választottam: a szûrõk felsõ lemeze és a záró lemez közé vékonyan szilikont nyomtam (ez nem tapad a plexire) majd meghúztam kézzel a csavarokat annyira, hogy a szilikon szétterüljön. 10-30 perc száradás után húztam még egyet a csavarokon. (kíméletesen) Így a bennmaradó kb 0.5 mm-es szilikonréteg tökéletesen tömít és szét is szedheto¿ a ketyere. Hátránya a beüzemelés elõtti pár perces száradási idõ. A szûrõk eddigi költsége kb 24000 FT. Jah és legalább 7-8 óra tökörészés a plexivel.

 

7. A szintérzékelõ:

A szintérzékelõk kialakítása egy reed-relés érzékelõvel történt (riasztókban nyitásérzékelõ) Egy PVC lefolyócsõ nyakába pont beleillik a "kindertojás" belsõ mûanyag tárolója, így ez lett az úszó. Ebbe belül beragasztottam a mágnest ami kapcsol, az ellenkezõ félbe kiegyensúlyozó súlyt ragaszottam (hogy egyenesen álljon a tojás a vizben) , majd mikor megfelelõ volt az úszóképessége leragasztottam.

. A PVC darabot és egy kristályvizes üveg nyakát összeragasztottam PVC ragaszóval ( nah ugye !! Émire jó az ásványvizes üveg ?? :-D ... csõtoldat, vagy akár 5 perc alatt összerakható lehaboló satöbbbiii, a margitszigeti kristályvizes üveg pont rápasszol a 20-as PVC csõre :-) ) Az üveg kupakjába beleraktam a szintérzékelõt, így azt csak le kell csavarni a tisztításnál. A ragasztások száradása után ellenõriztem hogy az úszó könnyen jár-e a házban, majd a ház felsõ részén egy kis furatot készítettem. Az emelkedõ vízszint és az úszó hatására itt távozik a levego¿. A furat mérete tészben meghatározza az érzékelõ karakterisztikáját is. Kis furat esetén lassabban reagál, tehát érzéketlenebb a hullámzásra. Nálam a 2 milliméteres furatátmérõ jó választás volt az akváriumban levõ szondánál, a szûrõtartályba levõ érzékelõknél pedig 5 millis furatokat készítettem. Alul egy vékony L alakú mûanyagdarab akadályozza meg az úszó véletlen kiesését, ha éppen nincs vízben. Az érzékelõ vízmentes , 12 V-al mûködik tehát céljainknak megfelel ( 3-400 Ft ) : DELTON

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1252 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top