Hirdetés

 

8. Elektromos cuccok

A 220 voltról mûködõ berendezések egy sima elosztón keresztül kapják a tápot, a világítás bekapcsolása pedig 2 darab idõkapcsolóval van szabályozva. Az egyik világító-egység 2 db 90 centiméteres neoncsõbõl áll. Ez egy nappali fehér fényt adó csõ. Ezek a jelen (téli) idõszakban kb. 9 órát világítanak.

A másik egység egy HQI lámpa és két sima kék neoncsõ. A HQI háza (Brilux, kb. 15 000) egy RX7-es foglalatot és a fojtót+kondit tartalmazta. A ház "kibelezése" után csak a foglalatot hagytam benne, a többi lekerült a bútorra a hõterhelés csökkentése miatt. Az égõ típusa egy Radium HRI-TS 150 NDL (kb. 2000 Ft) A spektruma (1. ábra) eléggé hasonlít a napfényhez (2. ábra) . Egy kicsit lehetne benne több kék is mint például az HRI-TS 150W_230_AQ (3. ábra) , de ilyen nem volt elérhetõ a vásárlás pillanatában (de a terveim között szerepel) és mellesleg ez volt a lehetõ legolcsóbb megoldás, ami meg is felel a céljaimnak.


(1. ábra)


(2. ábra)

(3. ábra)
A lámpa spektrumában található sárga csúcs ellensúlyozására a 2 kék neoncsõ pont elégnek bizonyult. A HQI + neon kombináció jelenleg 5 órát világít. Az idõkapcsolók "mezei pöckölõs" 800 forintos cuccok.

A gyengeáramú , illetve kapcsoló rész egy kiszuperált antennaerõsitõ dobozába került kialakításra. Ha nem láttál még villásdugót vagy forrasztópákát ("a forrasztópáka egyik vége meleg, de ez nem látszik rajta." copirájt báj Az Ismeretlen Rádióamatõr) akkor inkább keress egy havert aki összedobja. A dobozban egy 12V-os táp volt, a maradék alkatrész kiszedtem. A reed-relék meghúzásakor egy kis relét kapcsolnak. Ez a relé kapcsolja a 230 V-ot egy lengõ aljzatra, amibe a motor(ok) villásdugói dughatók. A kapcsoló relére tettem még egy diódát a reed-relé védelmére (hogy a kikapcsoláskor keletkezõ indukált fesz ne a reed-en süljön ki, hanem a diódán, így nem szikrázik ergó nehezebben ég be) és egy visszajelzõ ledet elõtét ellenállással a mûködés kontrollálására. Lehetõleg minden olyan vezetéket, csatlakozást amiben a "ménkû rohangál" jól szigetelj le, inkább kétszer, mint hogy késõbb víz menjen bele... (pl. a reed-relék kivezetéséhez roppant jó az akváriumos levegõcsõ ráhúzva és a vízen kívül kivezetve... Igaz vízálló, de hát egy riasztórendszer-ablaknyitás-érzékelõjének a gyártójának mégsem róhatod fel, hogy a tengervizet nem bírta igazán a ketyere :-) ) Szal szigetelj, rögzíts mindent. Sõt az elektromos cuccok legjobb helye a tároló szekrény oldalfalára felfüggesztve van. A vezérlõ költsége nálam nulla mivel az egészet az asztalfiókból kotortam elõ , de olyan 2-3 ezres körül össze lehet hozni).

9. Az összeállítás menete

Szal a nagy mû a következõképpen készül...

1. Tehát megvan a hely, anyagok satöbbi... Szépen egy nyugodt helyen ragaszd össze az akváriumot, majd amíg szárad állítsd össze a tartószekrényt. A szekrény éleit élfóliázd le (vasaló tapétavágó kés). Az apró hibákat nitrofestékkel könnyû eltüntetni).

2. Tedd a helyére az akváriumot nézd meg okés-e (ha elszabtad hát elszabtad, most már ezzel a tudattal fogsz továbbélni). És húzd elõre hogy a hátsó részéhez hozzáférj. Alakítsd ki a ki- és befolyórendszert , töltsd fel csapvizzel az egészet , nézd meg így is rendben van-e minden. Ereszd le, és tedd a helyére az akváriumot a bútorral együtt.

3. Az egyik (vastag bevezetéssel rendelkezõ) szûrõcsõbe rakj aktívszenet pár marokkal (olyan 10 centi vastagon) kösd be a fel és a lejövõ csõ közé, töltsd fel az akváriumot ismét csap vízzel (ha van ozmóvized, akkor azzal, de nekem nem volt). Indítsd el ezt a "rögtönzött" keringést. Ha nem csöpög folyik sehol, menj el egyet a haverokkal sörözni vagy segíts a párodnak mosogatni vagy valami hasonló... Miután ezzel végeztél nézd meg VALÓBAN nem csöpög-e semmi , ha nem akkor hagyd a vizet kb 4-5 napig keringeni...

4. Miközben az aktivszén teszi a dolgát, számold ki mennyi só kell. A sósûrûség az adrián olyan 37.5-39 körül. (4 ábra) (forrás:www.meeresgeo-online.de és SK mérés Krk szigeten és Korculán).

 

(4. ábra)

5. Vedd ki az aktívszenet (dobd bele desztillált vízbe, így valamennyire regenerálódik, HA rendszeresen (hetente kb 2-3 héten keresztül) cseréled rajt a desztillált vizet), kösd ki a szûrõtornyot, de a keringést hagyd meg úgy, hogy csak csövek legyenek (a víz cirkuláljon) és old fel a vízben a sót. Amíg oldódik össze tudod rakni a szûrõ többi részét , a hableválasztót satöbbi. Ha már tele a hócipõd a plexivel, hívj fel valami havert akinek van tengeri akváriuma és ajánlj fel egy komolyabb mennyiségu¿ sört némi tengervízért cserébe, (+36/20/5999900) :) Az így megszerzett "tengervizet" 2-3 nap múlva add a sós léhez ami az akváriumodban van. Lógass fölé valami jó kis lámpát és hagyd égni 12-13 órán keresztül. Mérd meg a vized kiindulási NO2 , NO3 , PO, PH , KH értékét és ird fel (ne ájulj el azonnal, nálam a BP-i csapvizben 50mg/l nitrát volt eleve és volt mérheto¿ nitrit is. ( Esetleg mindent amit tudsz mérj meg , tömegét, fényelnyelõ képességét vagy a gravitációs együtthatóra gyakorolt hatását :-D A család viszont a lebegõanyag-tartalomra érzékeny: "de dzsuvásavized!!! ezkerültennyibe ??..." Nyugtasd meg õket hogy "lesz ez még szebb is!" és eressz meg egy fölényes mosolyt a hitetlenkedõk felé.)

6. Miután már ismét eltelt 2-3 nap, kösd be a szûrõket a következõ módon: - A lefolyó víz közvetlenül a lehabolóba érkezik , onnan egy 32mm-es PVC könyökbõl összerakott kanyaron át a gyûjtõtartályba . A kanyart a legmagasabb pontján fúrd meg!

7. A gyûjtõtartályba kerül egy nagyteljesítményû szivattyú (Resun SP8000 2.800 l/h http://www.aqualight.de/, kb. 90 Euró egy és hét alatt megküldték a kéngranulátummal együtt). Ez nyomja fel a vizet az akváriumba és a többi berendezésbe. A víz elosztásához 2 db T elosztóra lesz szükség és 3 csapra. (Gardena, de fel kellett fúrnom a megfelelõ átfolyás érdekében 10-es fúróval nemcsak az elosztó ágait hanem a csapokat is). Az egyik ág a csap után leszûkítésre kerül, és egy kb. 10 m-es 4 mm átmérõjû (feltekert) csövön keresztül az egyik szûrõtoronyba vezet (itt kén granulátum van 3 kg) innen át a másik toronyba (korallzúzalék, 5 kg), majd innen fel az akváriumba. Ez egy kénes nitrát szûrõ, ami kis odafigyeléssel jól mûxik. A 10 m-es vékony csõ célja a szûrõbe belépõ víz oxigénszintjének a csökkentése. Az átfolyást majd úgy állítsd be hogy fent az akváriumnál kb. 1 csepp per másodperc tempóban jöjjön ki a víz... Most fogd az aktívszenes szûréshez használt tornyot és a talptól 2 cm-re fúrj 6-8 db 8-as furatot, majd töltsd meg lávakõvel, korallzúzalékkal kb. félig-háromnegyedig. A kõ fölé, tegyél egy finomabb pórusú szivacsot, majd az egészet állítsd bele úgy a puffertartályba hogy csak az alsó kb 2-3 centi legyen víz alatt. A befolyó víz mennyiségét úgy állítsd, hogy a szivacs felett 2-5 cm víz maradjon folyamatosan. A torony 2. kivezetésére köss egy gumicsövet és vezesd vissza a gyûjtõtartályba... A szivacs eltömõdése esetén ez a "vészkijárata" a víznek. A harmadik ág pedig (szintén csappal) megy fel az akváriumba. (Ebbe a csõbe egy visszacsapó szelepet (üveggolyóból plusz pár csõdarabból készült) is beiktattam, a zajos visszafolyás megakadályozására.) A szivacsot 1-2 hét után (mivel már nem akarunk nagyon mechanikailag szûrni) cseréld le egy durvább pórusúra, feladata csak a víz elosztása.) Tehát a vizünk egy része a kénes szûrõbe, egy része a csepegtetõsszûrõbe, a maradék pedig az akváriumba visszamegy. Ez az elmélet. Rakd be a vízszintérzékelõket kösd be az "elektronikát" és kapcsold be a ketyerét. A lehabolóban a vízszintet állítsd alacsonyra (a csövek hajlításával) A szabályozó (vészlekapcsoló) érzékelõk szinte sohasem lépnek mûködésbe, ha a csapokkal jól beszabályozod az átfolyás mennyiségét. Szemléld meg a "rakétakilövõ állomást" majd ellenõrizd le, hogy a bilincsek ,kötések valóban kötnek-e, nem csepegnek satöbbi ÉHa minden oké, hivd meg az összes akvarista cimborádat egy sörre még aznap és meséld el hogy milyen nagyot melóztál... ( És persze nekik is lesz kb. 1000 ötletük amit érdemes megfontolni!) Nah szal akkor ha ez így megvan el lehet menni szabira 2-3 hétre...Az ûrkikötõ összerakási költsége (csapok csövek stb.) kb 8000 Ft + a sörözés...

8. Ha van alkotó kedved már ilyenkor beszerezhetsz lyukacsos (jó porózus !!!) mészkövet, ezek kiváló lakóhelyéül fognak majd szolgálni az elszaporodó algáknak , baktériumoknak és társaiknak. (pl. ezen lesz majd neked is vendég az akvaristák kedvenc no¿je a Cianobakter Ica (Magas nitrátszintre beinduló vasutas hölgy) Illetve aljazatként korallzúzalékot. ( 5000 Ft). Ezenkívül egy kezdetleges áramoltatás is jól jön ( nálam ez 3* 400 L/h volt , össz. olyan 10000 Ft).

9. Pár hét múlva érkezhetnek a "szerzemények", nálam az elsõ kisakváriumom lakói, úgymint kövek (eredeti adriai), viaszrózsák, bíborrózsák, csõférgek, halak, úgymint: Blennius pavoTripterygion tripteronotusGobius fallax és rengeteg baktérium, alga és KOSZ, meg minden ami a köveken található... Ezekrõl és a továbbiakról majd a folytatásban.

Néhány kép az 
elkészült mûrõl:


Csövek


Vízszintérzékelõk

Kapcsolók

Gépház

Gépház

Folyt köv. a lakókkal és a belövéssel! - WTC_sysOP

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1774 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top