Hirdetés

 

10. A lakók

Azzal kezdeném, hogy nyugodtan vitázhatunk az adriai élõlények befogásának az etikájáról, de szerintem 3-4 épségben hazahozott és megfelelõ körülmények között tartott hal és pár gerinctelen kevesebb rombolást visz végbe a természetben, mint a nagyobb korallzátonyok területén végzett halbefogás, amibõl ki tudja mennyi ér el élve idáig... Alapelv: Elõször döntsd el, hogy tudod-e neki a megfelelõ körülményeket biztosítani, azután próbáld megfogni!!. Ha pedig már megfogtad és mégsem kell , hát engedd szabadon...

Az itt felsorolt élõlények a viszonylag magas nitrátszintet is jól bírják (szinte a partszéli pocsolyákból összeszedhetõek kis szerencsével), kevés kivétellel, de ezt külön jelöltem. Tehát :


1. Remeterák

 

Kilószámra található a part menti vizekben, 1-3 centis példányokat érdemes hozni. Minden probléma nélkül megfoghatók kézzel (sétáló kavics :-) ), DE a megfelelõ számú és méretû csigaházat biztosítani kell számukra ! Tehát ezt is szedni kell, vagy pedig itthon, pl. virágboltban vagy dekorációs boltban beszerezni (1 zacsi, kb 20-30 db natúr csigaház olyan 2-500 Ft).


 
10-15 remete egészen jól "takarítja" az akvárium alját. (Nálam kb. 20 db van, különbözõ méretek.) Néha találhatók kifejezetten nagy példányok is (kb. 8-12 cm) 4-5 méteres mélységben, egybe véletlenül botlottam bele... A meleg vizet is jól bírják. (víztõl elzárt pocsolyákban is nyüzsögnek).

2. Rózsák
 


 

Rózsákat általában kicsit macerás begyûjteni, mivel erõsen a kövekhez vannak tapadva. Az az eset, hogy rózsa olyan kövön legyen amit csak felemelsz és hozol, szinte meseszámba menõ ritkaság, mivel a rózsák is utálják ha "inog alattuk a föld", tehát kerülik a "kavicsokat".

A viaszrózsa rengeteg található a kövekre tapadva. Kézzel óvatosan leválasztva be tudod gyûjteni õket. (Az egyik vége néha csíp!) Vannak sárgás és kékes színezetû példányok, érdemes válogatni még kiemelés elõtt. Elõfordul, hogy óriási rózsát találsz, itt valószínûleg több példány van egymás mellett.

Bíborrózsákat kicsit feljebb az árapály-zónában lehet találni, tárolják a vizet a belsejükben azért bírják a víz felett is. Legegyszerûbb módja a befogásuknak, ha apálykor (reggel 7 körül) kimész a partra és a talpuk alá NAGYON ÓVATOSAN benyúlva leválasztod õket a kõrõl. Az ilyenkor szárazon levõ rózsák könnyebben leválnak és könnyebben is észrevehetõek. Van barna változata is.


3. Halak
 
A halakat egy egyszerû dunsztosüveggel és egy kb 20x10-es kézi hálóval fogtuk. Más oldalakon olvastam, hogy a hálóba valami halkaját raknak és ezzel csalják a halakat oda... Mi "vadásztunk" rájuk inkább, adjuk meg a másiknak is az esélyt...


Blennius (?) vagy Salaria Pavo 

(Pávaszemes nyálkáshal)

Nagyon jó fej hal, kb 2 hét alatt már megismert és jött kaját kunyerálni. A világ legkíváncsibb hala, viszont ugrálós természetû.

Link >>


 


Gobius fallax
 
(Sarato géb)

Kisebb csapatokban láthatóak a naposabb részeken. A jó rejto¿színe miatt nehéz észrevenni.

Link >>


 


Lepadogaster lepadogaster 

(Csukacsõrös géb )

Az akvárium üvegére, dekorációjára "tapadva" ül és várja a kaját. Érdekessége hogy a szemeit külön-külön tudja forgatniés néha a víz fölé is kimászik! (Kell kb. 3-4 centi helyet hagyni a vízszint felett ahova ha olyanja van, (pár másodpercre ) kimászhat az üvegre. Amikor elõször láttam mit mûvel, csak lestem :-) ) A kavicsok, kövek közötti résekben bújik meg.

Link >>


 


Tripterygion tripteronotus 
(Treefin )

A hím hal teste vörös, feje fekete. A nászidõszakban élénkebb. Könnyen észrevehetõ ahogy a sziklákon lapít. A nõstény barnás-foltos, de a hím közelében 2-3 mindig található. Saját fajával szemben a hímek területtartóak, de egy hím mellé több nõstény is "dukál"!! A nitrátos vízben a színük elhalványul, nem bírják! Az árnyékosabb függõleges falakon "heppázik" elõszeretettel .

Link >>


 


Csõférgek

Ha megtalálod ( HA megtalálod :-) ) a csövével együtt óvatosan le lehet választani a kõrõl amire tapadt. Ha kicsúszik a csövébõl, óvatosan vissza lehet terelni.


 

Kövek és "dekorációs anyag" végtelen számban található a víz alatt, a part menti vizekben, kis utánajárással és nézelõdéssel további változatos élõlényekre bukkanhatsz, amit azonban én otthagynék, és neked is javaslom:

Tarisznyarák: Önkényes akvárium-átrendezõ, mindent eszik ami a víznél sûrûbb és a sziklánál könnyebb...

Szivacs (aranyszivacs)Akváriumban nem biztosítható igazán a szûrögetõ életmódjához tartozó folyamatos, kis mértékû táplálékbevitel, de láttam már ilyen irányú ötleteket... A tapasztalat hiányzik.. :-(

A hazaszállítás mindenképpen hûvösen (tehát nem 25-30 fokos ) vízben történjen. (Légkondi fullon a kocsiban, illetve hûtõtáska.) Legjobb megoldás 40-50 liter vizet plusszban hazahozni és menet közben pár óránként lecserélni a vizet az élõlényeken és a KÖVEKEN is !

 

11. Az ideális háttérszûrõ

Még valami... A vízben, a víz alatt te csak VENDÉG vagy, tartsd tiszteletben az ott élõket. Oktalan és haszontalan gyûjtögetéssel rombolással ne károsítsd a természetet!!!! Mielõtt indulsz szabira, vegyél egy búvár ABC felszerelést és egy vízhatlan fényképezõgépet is.

Az élény, amit ott megszerzel, több mint amit egy akváriumba be tudsz zsúfolni... Amikor majd a hó hull az ablakod elõtt, nézd meg az akváriumodat és a képeket. :-)

Egy kép kedvcsinálónak az "ideális háttérszûrõrõl" és a "vadászterületrõl":

Folyt köv a belövéssel ( ami már ma már nem fért bele az idõmbe ) és a mért adatokkal ( No2 No3 stb stb ) - Üdv WTC_sysOP.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 555 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top