Hirdetés

 
2. Szép idők, de mi van mostanság veled? Család, munka?


Nyolc hónapja lett teljes a család. Ekkor született a fiam, Kadosa. Az ő születése nagy öröm és bár érte be kellett áldoznom öt akváriumot, az érkezése miatt kellett megvenni az 1400 literest. Rengeteget nézegeti, sikolt a halaknak, kapkod utánuk, játszik velük. Remélem a testvérei is érkeznek hamarosan. 

Munka is van bőven. Színházban dolgozom, elég sok időt vesz el. Mivel rengeteg passzív idő is van színházban -ügyeleti idők, stb- így a munkaidőm egy részében is elhalazgatok. Így könnyű! 3. Közhely, de ha BakiPeti akkor dél-amerikai sügerek, ez jut eszünkbe. Mielőtt erről beszélnénk, neked nem voltak guppijaid, xiphóid, meg olyan közönséges kis medence halakkal?


Dehogynem! Rengeteg féle forma halat tartottam mostanáig. Mindig szerettem halazni. Elevenszülők, pontylazacok, márnák, labirintkopoltyúsok ...

Az összes, klasszikusnak mondható hallal volt dolgom. Persze csak kicsiben. Sokáig 100 literes volt a legnagyobb akváriumom. Miután leszereltem, kezdtem afrikai sügérekkel foglalkozni. Akkor már volt igény nagyobb akváriumra is. 500 literben huncutkodtak.

Amerikai sügérekkel csak nem régen kezdtem foglalkozni. Pár éve csak. 


4. De miért is a "délamarikás" halak lettek a kedvenceid?


Mert nagyon látványos. Nagyon intelligens halak, igazi kapcsolat van hal és akvarista között. Mindemellett az ösztönös viselkedésük is nagyon hasonlít ránk, emberekre. Már amennyire egy hal hasonlíthat az emberre... Nagyon őrzik a helyüket, ha nincs ívás sem hanyagolják el. A párválasztás látszik, hogy nem hím-nőstény kapcsolat. Ott tényleg szerelem van. Az ivadékgondozásuk is kimagasló, egy negyven centis hal is nagyon gyengéd tud lenni a három milliméteres kishalakkal. És hát van minden más is. Harag, bosszú, ármánykodás... amit mi emberek is szoktunk csinálni. Nem lehet nem szeretni őket.


5. Azt gondolhatnánk, hogy ezeket a halakat tartani elég költséges mutatvány. Nagy medence, sok-sok táp...és a halak ára sem két fillér. Nos?

 

Hazug reklám lenne azt mondani, hogy semmivel sem több, mint bármelyik más formája az akvarisztikának. Azt hiszem ennek is fokozatai vannak. Lehet viszonylag kevés pénzből is 'amerikázni' és lehet nagyon drágán is. Az megszállottságtól függ. Ha valakinek elég a kisebb testű hal, oda egy 500 literes medence is lehet tökéletesen elég. Persze ilyenkor tényleg nem több a költség, mint más esetekben. Ha valaki azonban olyan, mint én és még néhány barátom a kőrből... Ott azért már lehet súlyos pénzeket költeni az akvarisztikára. 

Azonban okos barkácsolásokkal lehet egyszerűsíteni és hatékonnyá tenni a technikát. Az etetésnél is lehet figyelni a költségekre. Nagyobb kiszerelésben venni, esetleg tenyészteni a takarmányállatot. Ettől persze még mindig nem olcsó, de annak aki ezt szereti, vállalható kiadás lehet. Ami az akváriumok méretét illeti, hát nincs felső határ. Egy úszómedence már nekem is elég lenne. De a realitás talaján maradva, az igazi klasszikus nagytestű sügéreknek kell a több mint ezer literes akvárium. 6. Lépjünk a tettek mezejére. Mutasd be pár kedvencet.


Lehetetlen feladat. Vannak kedvencek, mert nosztalgikus. Örök kedvenc a nigrofasciatum, az octofasciatum. Az általam mostanában tartottak közt pedig Petenia splendida, ami szép nagy de jámbor ragadozó. A synspilum, ami a hatalmas testéhez már-már csajos színekben pompázik. 

 

 

 

Petenia splendida pár


A legféltettebb kincsem pedig a Hoplarcus psittacus párom.

 

 

Hoplarcus psittacus fiú


Egy akvarista társam hívta fel a fajra figyelmem, előtte nem ismertem a fajt. Mintegy váratlanul Kolumbiából beérkezett egy pár, ami nálam kötött ki végül. Az importőr, és az út eléggé meggyötörte, elég rossz állapotban voltak. Nagyon izgultam értük. Ledarásodtak, félősek voltak, nem fogadtak el semmi ennivalót. Jó pár nap után néha már ettek ímmel-ámmal, de a változást ők jelezték: egyik nap ott vártak reggel a víz felszínén úszkálva. Adtam nekik enni, és habzsoltak. Mára megnőtték majdnem végleges méretüket. Gyönyörű, erős, egészséges halak lettek. A pár tényleg pár lett, udvarolni már sokszor láttam őket, de a korona az ívás lenne. Főleg ha még ezt videózni is tudnám. Mint mondtam, ők a legféltettebb halaim és nagyon remélem, hogy sok boldog évet okozunk még egymásnak.

De nem tudom a többieket sem kevésbé szeretni. Ott vannak az álomhalak is, melyek létezéséről tudunk de nincs az országban sem, vagy csak itt-ott titokban tartva.  A Parachromisok, Nandopsisok, Vieják, Paraneetroplusok, Amphilophusok... és még sorolhatnám több oldalon keresztül, mind igazán gyönyörű halak. Élmény felkutatni őket és mikor az ember megveszi az első kuriózumát, az igencsak felemelő érzés. Büszkévé teszi egy kicsit az akvaristát. 

 

 

Fridrichstalli hím

 

 

 

Synspilum pár

 


7. Néha-néha blogot is írsz. Nem titok, szeretjük olvasni az írásaidat.


Ennek örülök, akkor nem hiába ülök a gép előtt órákat. Az akvarisztika nekem nem csak a halak etetése, a vízcsere, és a hasonló kötelező feladatokból áll. Szeretek minden formában foglalkozni vele. Ez az írás is. Persze emlékszem kezdetekben még csak élménybeszámolókat írtam. Talán volt közte szórakoztató, inspiráló...remélem... Mostanában sokkal szakmaibb szándékkal ülök le írni. A hiánypótló fajleírások után, talán az utolsó írás volt az egyik legkomolyabb írás. Hárman írtuk meg, két megszállott amerikással, akik nagyon jó barátaim lettek, pont ezeknek a halaknak köszönhetően. Remélem még sok alkalom lesz ilyen együtt elkövetett műre. 


Talán ...talán valaki éppen miattad, úgy dönt, megpróbálom.

Mire hívnád fel a figyelmét, mit tanácsolsz, egyáltalán hogy lehet megtanulni ezt a halazást?

 

Megtisztelő és volt már olyan, akit én hoztam lázba. Több is és barátok is lettünk, napi szinten tartjuk a kapcsolatot. Van olyan, hogy már én tanulok tőlük. Ez szerintem nagyon jó dolog. 

Mire hívnám fel a figyelmet? Talán arra, hogy soha semmit nem lehet félvállról, felelőtlenül csinálni ebben a 'szakmában'. A legkisebb hiba is tragédiába torkolhat. Nagyon alaposnak, megfontoltnak kell lenni minden lépésben, minden döntésben. Szerencsére az oldal ebben ad segítséget, hogy a bizonytalan dolgokat megbeszéljük egymással. Megtanulni, mint mindent, igazából gyakorlattal lehet. Segítséget kérni a gyakorlatban pedig nem ciki. Remélem, mert én sok segítséget kérek még mindig!8. Tételezzük fel, holnaptól nem ezeket a csöpp halakat tartod. Bármely ok miatt.

Hova, mely halazás fele húz az akvarista szíved?


Nem tudom... Lehet akkor afrikai sügérekkel halaznék. Szépek, színesek, és érdekesek ők is. Vagy az érdekes külsejű halak felé mennék el. Sokúszós csuka és hasonló szerzetek.  Nincs kizárva, hogy nekifogjak egy ilyen projektnek az amerikaiak mellett.


 

Köszönjük a beszélgetést!

akvarista.hu adminok

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Péter

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 3263 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top