Hirdetés


Mi is az a Wabi?


 A Wabi Kusa egy érdekes "mellékága" az akvakertészetnek. A lényege, hogy a vízi/mocsári növényeket vízfelszín fölött tartjuk.  Gyakorlatilag megismerjük azoknak a növényeknek a víz feletti
formáját, melyeket legtöbbször csak víz alatti mivoltukban ismerünk. Nagyon érdekes, hogy egyes növények víz feletti (emers) és víz alatti (submers) formája mennyire eltérő tud lenni.

 2. Maradjunk még a blogodnál. Olvasgatása közben belefutottam a Fibonacci számokba is. A fonalat akkor vesztettem el véglegesen, amikor Bartók Béla is belekeveredett az "esszébe".


  Ez is egy nagyon érdekes téma. Az ember évezredek óta igyekszik megfejteni a természet szabályait, működését. Sokan azt gondolják, hogy a természetre semmilyen szabályszerűség nem érvényes, pedig ez nem így van. Sokszor köszön vissza az aranymetszés, vagy akár a Fibonacci számok a természet leképezéseiből. Mielőtt sokan azt gondolnák, hogy ezt a flúgos akvakertészek találták ki, elárulom, hogy ezeket a szabályszerűségeket már nagyon régen alkalmazzák festők, szobrászok, képzőművészek, sőt akár néha zeneszerzők is. Én azt gondolom, hogy jó tudni ezekről a szabályokról, de a saját elképzeléseinket nem feltétlenül kell ezek alá vetni. Mint ahogy ezt a fotósok mondani szokták: A szabályokat áthághatod, de csak azután, miután megismerted őket.


 Ti nagyon is komolyan veszitek a hobbitokat. Szerinted hazánkban mennyien foglalkoznak akvakertészettel, és az is érdekelne, hogyan tudtatok annyi fiatalt is lekötni a növényezéssel?

 Sokszor hallom ezt, hogy a hobbinkat komolyan vesszük. Egyrészről valóban komolyan vesszük, de ennek oka is van. Sajnos az akvarisztika ezen ága sokkal vékonyabb mezsgyén működik, mint sok más ága. Ha az egyensúlyi állapot nincs meg, csak algaháború lesz belőle. Éppen ezért vannak lefektetve bizonyos alapszabályok, melyek ha nem is kőbe vésettek, de remek támpontul szolgálnak a gondtalan növényes akvárium elkészítéséhez. A másik kérdésedre válaszolva: Nem tudom, hogy hány akvakertész van hazánkban, de néhány éve itt az akvaristán leírtam egy mondatot, mikor az első akváriumomról készült képeket kommentálták a fórumozók. Kb ezt írtam: Akkor leszek boldog, ha legalább annyi akvakertész lesz hazánkban, mint
amennyi sügértartó. Kezdek boldog lenni...

 

  Végül kérdezed a fiatalságot. Ennek két oka van. Az egyik, hogy a fiatalabbak igen fogékonyak vizuálisan az újra és a szépre. Másrészről az Interneten ők sokkal aktívabbak, könnyebben is találtak ránk. Az idősebbek ugyanilyen lelkesedéssel vágnak neki az akvakertészethez, de ők kevésbé aktívak a visszajelzésben. Magyarul őket nem érzékeled annyira a neten, de én azért sokukkal találkozom bent a boltban.3. Kikerülhetetlen az a kérdés, hogy nem egy drága,és úri mulatság ez?


 A kérdés nagyon relatív. Ha azt nézem, hogy a fotózás, a sportrepülés, vagy a vitorlázás mennyire drága, akkor azt kell, hogy mondjam, ez egy filléres hobbi. Hobbin belül vizsgálva valóban drága. Körülbelül a tengeri akvarisztika árkategóriájával kell számolni. Cserébe a látványt is hozza, vagy akár felül is múlja azt. Másrészről, - mindig azt szoktam mondani, hogy minél többet olvas valaki a témában, annál olcsóbb lesz neki ez a gyönyörű hobbi. Ha valaki meg van áldva jó kézügyességgel és természetesen meg van a kellő tudása mondjuk az elektronika, vagy a kémia irányában, akkor lényegesen olcsóbban is elérheti a célját. Viszont attól mindenkit óva intek, hogy csak azért "gányoljon" valamit, mert nincs rá pénze. Abból jó nem szokott kisülni. Azok a technikai felszerelések, tápok, növények, amiket ajánlani szoktunk, számtalanszor bizonyították működésüket. Az ismeretlen magában hordozza a kudarc esélyét és persze ilyenkor az is kiderül, hogy a drágább lett volna az olcsóbb.


4. Sokan vagyunk őszinte hívei a Green Aqua-nak is. Árulj el egy - két kulisszatitkot, hogyan tudtatok ilyen hamar és ilyen nívós vállalkozást megalapozni, üzemeltetni?


 Nagyon megtisztelő amit írsz! Köszönjük a dicséretet. Konkrét célt tűztünk ki amikor belevágtunk. Nem akartunk a magyar akvarisztika fellegvára lenni, hanem a modern növényes akvarisztika boltja akartunk lenni. Amit forgalmazunk, azt jól ismerik a vevők is. Tudják, hogy mik az előnyös és hátrányos tulajdonságaik. Megfelelő mennyiségű információval vannak ellátva, hogy dönteni tudjanak. Nem volt cél, hogy felkerüljön 15 ezer cikk a webshopba, amiből jó ha a tizede van készleten is. Legyen egy átlátható több árkategóriát átölelő árukészlet, amiből mindenki megtalálja a számára megfelelőt, de (és ez nagyon fontos) bármit választ elégedett lesz. Éppen
ezért hiányzik a kínálatunkból a silány minőségű olcsó, megbízhatatlan áru.
 Itt tartunk pillanatnyilag. A titok másik oldala a kommunikáció. Éjjel nappal kommunikálunk az akvaristákkal. Nincs megválaszolatlan levél, vagy elutasított megkeresés. Azt gondolom, ezek alapvető dolgok a mai világban, mégis sokszor az ellenkezőjét tapasztalom nem csak az akvarisztikában, hanem
az élet egész területén. "Arc" nélküli boltok, lassú ügyintézés és ha megvolt a vásárlás, az ügyfél gyors "lerázása". Gondolom te is tapasztaltál ilyeneket. Az, hogy ez nálunk nem így működik, az a Green Aqua másik két alapítójának Viktornak és Balázsnak is köszönhető. Mindannyiunknak hasonló a hozzáállása. Remekül kiegészítjük egymást, így sokkal hatékonyabbak is vagyunk.

 5.Tételezzük fel, hogy vannak olyan perceid amikor nem növényezel. Mi az ami még szívesen csinálsz, pár szót mondj arról is, a családod, hogyan viseli a "fanatikus" apukát?

 Bizony, egy ideje az akvarisztika mellett egyre több időmet töltöm két fiammal. Ahogy nőnek egyre érdeklődőbbek mind az akvarisztika, mind a másik nagy hobbim a horgászat iránt. Az, hogy én most az akvarisztikával foglalkozom és hogy abból élhetek, amit a legjobban szeretek csinálni, azt a szüleimnek, leginkább édesapámnak köszönhetem. Ő volt az, aki beoltott mindkét hobbi szenvedélyével.
 Hatalmas köszönettel tartozom neki, hogy eme két hobbi által megtanított a természet szeretetére, tiszteletére és működésének megértésére. Ezt szeretném én is továbbadni gyermekeimnek. Egy útravalót számukra a felnőtt életükhöz, ami ott lesz nekik, bármerre is sodorja őket a sors.

 

 

 

 

 


6. Gondolom, ha két akvakertész találkozik, akkor előjön a matematika, biológia, kémia, talán a csillagászat is. Már ebbe is beletörődtem. De! Van pár Anubiasom és Cryptocoryném...tápozom, gondozom, akkor én akvakertész vagyok?

 Nagyon jót kérdezel! Gyakorlatilag nincs határvonal, hogy ki akvakertész és ki nem. Ha annak érzed magad, az vagy Üdv a klubban!
 Ha kicsit komolyabb válaszra is vágysz akkor azt mondom, hogy nincs olyan hogy hagyományos akvarisztika és akvakertészet. Minden akvaristának el kell sajátítani némi tudást a növényekkel kapcsolatban éppúgy, mint az akavkertésznek a haltartással kapcsolatban. Ez egy és ugyanaz a hobbi. Fontos, hogy azok akik sokat tanulnak a
növényezésről, minél többet tanuljanak azoktól, akik a halazásban látják a kihívást és persze fordítva is. A hobbi így fejlődhet csak tovább.
7. Kicsit belefáradtam a blogod olvasásába. Hiszen annyi mindent nem értek belőle. Ami nem baj, bár örömnek sem mondható részemről. Ígérem folytatom a tanulmányozását.
 Kérlek "engedd meg" hogy egy olyan írásra hívjam fel a figyelmet amit mindenki megért. Én is. Nem hinném, hogy szomorú olvasmány lenne, bár megkönnyeztem.

 http://www.nigro.hu/2009/07/15/eg-veled-big-boss/

 

Köszönjük az interjút!

akvarista.hu adminok.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Péter

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 3773 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top