Hirdetés

Itt már kb.2000l állt rendelkezésre a halak tartására. Ekkor próbálta meg a neonok ikráztatását nem túl sok sikerrel. Amikor második gyerkőcöt vártuk kicsinek bizonyult a lakás, tehát mindennek költözni kellett. Nekünk kertes házba a halaknak a ház pincéjébe. Itt pontylazacokat, vitorlásokat, guppikat tartottunk. Itt már elég sok halat sikerült szaporítani, mind fajtára, mind mennyiségre. 5 évig itt nevelgettük a halakat.

Majd amikor a harmadik gyerekünk 2 éves lett ez a ház is kicsinek bizonyult, ezért építkezni kezdtünk. A halazás ekkor már biztosabb sikereket mutatott, ezért már a házunkat is úgy terveztettük, hogy a halaknak egy külön szobát készíttettünk. A padlóba plusz padlófűtést tetettünk, a betonozásba fémhálót, hogy a súly alatt a csövek össze ne roppanjanak. Ide 3 új állvány készült, kb. 3000l víz. Azóta szinte minden helyiségben, a WC és a konyha kivételével van akvárium.

 


 

Munkában a neonos tenyész medencék előtt

 

2. Próbáljuk összefoglalni, mitől is sikeres egy tenyésztő?

Mitől is sikeres egy tenyésztő? Ezt nézőpont kérdése, hogy mit tartunk sikernek. A lényeg szerintem, hogy a legapróbb pozitív dolgot is sikernek fogjuk fel és ha valami több nekifutásra sem jön össze ne kudarcnak fogjuk fel, hanem egy tapasztalatnak, hogy valamin változtatni kell. Ezek lehetnek valami csekély dolgok, amik együttes megléte nem vezet eredményre. Ezért mindig csak egy dolgon szabad változtatni kis mértékben és figyelni,  hogy ez hoz e valamilyen pozitív eredményt.

Nekünk ez volt a víz pH-jának és keménységének a variálása, amely hosszú hónapokig tartott,míg  a megfelelőnek tűnőt el nem értük. Ez is csak kb 50% eredmény amit mi eddig elértünk. Még nagyon sok próba áll előttünk, míg magunktól rá nem jövünk, hogy a tenyészteni kívánt halak megfelelő mennyiségűt ikrázzanak, és ami a legfontosabb a megfelelő méretre meg is nőjenek.


3. Mondhatjuk, hogy az algázók a kedvenceitek? Miért?


Az algaevők és páncélosharcsák változatosságuk miatt lenyűgözőek. A Loricariák, Sturisomák,  Ancistrusok,  Peckoltiák, Hypancistrusok néhány képviselője megtalálhatók nálunk, és több fajból sikeres szaporulatunk is van vagy volt. Nagyon érdekes például egy hatalmas Loricaria simillima vagy Sturisoma aurem pár ikrázása és ahogyan az ikrákat gondozzák.

4. Akkor itt várnánk tanácsokat, trükköket, módszereket, hogy mi is okosabbak legyünk. Kérem, hogy az új halak beszerzésétől kövessük a folyamatot, egészen a börzékig, ahol szerencsénkre találkozhatunk Veletek, pontosabban Attilával.


A szaporítani kívánt halnál a legfontosabb, hogy megbízható tenyésztőtől, kereskedőtől, boltostól szerezzük be, az esetleges betegség behurcolása elkerülése végett. Egy pár hétig elkülönítve tartjuk. A hal méretétől, ivarérettségétől függ, hogy mikor kezdhetjük meg a tenyésztést. Nagyon fontos a hal milyen minőségű tápot kap. 

Ikráztatás előtt fontos a víz megfelelő előkészítése. Be kell állítani a megfelelő vízparamétereket, neonok esetében. Fontos a megfelelő hiteles mérőeszközök beszerzése, mert ezek nélkül az ember sötétben tapogatózik. Ikraráccsal ellátott 3-4l-es akváriumokban vannak a neonok kitéve. Előtte való nap már nem etetjük az ikráztatni kívánt halakat. 2-3 nap alatt valamennyi leikrázik, kerülnek vissza a többiekhez. A kishalakat az ikráztatástól számított 5-7 nap kerülnek összeöntésre 66l akváriumokba és kezdődik meg az etetésük. Első hetekben sórákot kapnak majd a megfelelő jó minőségű száraz haltápot. 3-4 hónapos korukra kerülnek eladásra.


Az algaevők és harcsák nem így készülnek, ott a szerencse is szerepet játszik. A harcsák szintén sórákkal indulnak, de az algaevők azonnal szárazeleséget kapnak. Ezt az eleséget a börzéken, kis kiszerelésben megvásárolhatják, így a halaink új lakhelyükön is biztosan problémamentesek lesznek, sőt voltak olyanok, akik "csak" eleséget vásároltak, mivel olyan jól működött náluk is. A börzéken egyébként nem csak Attilával, hanem a lányainkkal is lehet találkozni, ők az adminisztrátorok, ők írják a nyugtákat a vásárlóknak.

5. Mennyi medencében és milyen  halakat tartatok most?


Jelenleg otthon kb 6 000 liter vizünk van. Szerencsénk van, mert  Attila szülei évekkel ezelőtt megengedték, hogy a kertjükben egy halastavat alakítsunk ki

(kb 8 000l). Pár éve polikarbonáttal be is fedtük. Ide a guppik, harcsák, algaevők kerülnek májustól szeptemberig.

6. Valami "titkos tápról" is hallani. Én már kipróbáltam és valóban egy népszerű takarmány minden hal számára.


A "titkos táp" egy olasz gyártó extra minőségű, nagy fehérjetartalmú gyártmánya, nagyon jól működik, a vadon fogott Sturisoma aureum csak ezt kapja, és vannak időszakok, amikor folyamatosan ikrázik. A halaink csak ezt eszik, ha átállnak sórákról. Az akvaristáról jól ismert Vass Lajos is használja, nála is megvan az eredménye.

7. Szívem szerint csak az ancikról faggatnálak, de pl. Lorikárák ( filamentosa stb. )ügyben is sikeres szaporításról számolhatunk be. Itt hol is vannak azok a bizonyos tenyésztői praktikák?

Ezeknél a fajoknál a legfontosabb a tiszta víz, a paraméterek kevésbé fontosak, annál inkább a hőmérséklet és a megfelelő táplálék. Ha mindez megvan, már csak egy kis szerencse kell a sikerhez.

8. Az elmúlt börzén férjednek könnyű dolga volt, hiszen egy szépséges segítővel érkezett, és ami legalább annyira fontos, már jelentős ismeretei vannak a halakról, akvarisztikáról. Akkor most már az egész család akvarizál? Kérlek pár sort írj a családról is!


Midhárom gyerekszobában van akvárium, amiben garnélák élnek, de a legnagyobb lányunk már Nannostomus beckfordikat is gondoz, tehát mindenki "fertőzött".

9. Valami csattanós, érdekes poén kellene a portré végére.

Azt gondolom az eredményeitek az igazi "poén"

Nem tartjuk nagyra az eredményeinket, hiszen mi is csak műkedvelők vagyunk, akár a többi akvarista, aki szívvel-lélekkel csinálja, azt amit szeret, hiszen nincs nálunk semmi olyan, ami máshol ne működne, tehát, ha valami nem sikerül nem szabad feladni és a siker nem marad el.


Köszönjük az interjút!

akvarista.hu adminok

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Péter

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 357 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top