Hirdetés

Először is szeretném megköszönni ezt a megtiszteltetést, hogy érdemesnek találtok erre a portréra. A blogot anno, bő 3 évvel ezelőtt azért indítottam, hogy legyen egy olyan magyar nyelvű felület, ahol minél több információ legyen az édesvízi garnélákról. Már akkor is szándékaim közt volt az alapok ismertetésén túl, bemutatni azt is, hogy nemzetközi szinten hol tart a garnélás világ. Azt hiszem bátran állíthatom, hogy a blog teljes mértékben "lépés tart" a nemzetközi oldalakkal, amit jól jelez, hogy számos országból vannak rendszeres, visszatérő olvasók.

 

 

Crystal red kicsi

    


    2. Mennyire tudod követni a "nemzetközi" szakirodalmat?


Az utóbbi időben nyomtatott formában is megjelent néhány könyv, ami a garnélákkal foglalkozik, azonban ezek szinte kivétel nélkül német nyelven láttak napvilágot, amivel be kell, hogy valljam eléggé hadilábon állok, így ezeket nem olvastam. Azonban a mai világban rengeteg információ áramlik az Interneten, és szerencsére ennek a nyelve döntően angol, így természetesen azt gyakorlatilag napi szinten követem. Ezen túl pedig szerencsére az elmúlt évek alatt nagyon sok garnéla
 tartóval/tenyésztővel sikerült jó kapcsolatot kialakítanom, a világ gyakorlatilag minden pontján, így általuk első kézből sikerül minden fontos/érdekes információhoz hozzájutnom.

 

 

 

 Poison blue tiger

 

 

 

 Black tiger orange eye


     
    3. Nem ma ismertük meg egymást, ha felületesen is az akvaristán. Írtál cikkeket, blogokat, versenyeket szervezel, mondhatjuk állandóan ébren tartod a figyelmünket a garnélákkal kapcsolatosan. Jelenleg hány garnélát tartasz, alfajostól, mindenestől?
    Egyről kérlek írj bővebben, ha lehet olyanról amelyet nagyon kevesen ismernek hazánkban, de neked van.


Jelenleg 14 "féle" garnélát tartok, ami nem jelent 14 fajt, mivel sok esetben csak különböző változatokról beszélhetünk, azonban éppen folyamatban van a 
rendszerem kibővítése, így őszre ez a szám ha mindig igaz meg fog elég jelentősen növekedni.

Ezek közül kicsit bővebben írnék a Taiwan bee garnélákról, amelyek az elmúlt 1-2 év "slágerei" lettek. Ezek a különlegességek a crystal red garnélák egyfajta mutációja, amelyek először taiwani tenyésztőknél jelentek meg, a nevüket is innen kapták. Alapvetően 5 változatról beszélhetünk: Panda, King kong, red wine, red ruby és blue bolt. A Panda és a KK fekete-fehér garnélákat jelent, a RR és RW piros-fehéreket, míg a BB egyszínű kék. Mind az 5 változatra jellemző, hogy a színeik rendkívül erősek, élénkek, emiatt is örvendenek ekkora népszerűségnek.

Sajnos azonban a tartásuk is elég nehéz, ugyanis rendkívül érzékenyek a vízparaméterekre (lágy, savas, nagyon tiszta víz), illetve a rendkívül nehezen viselik a vízparaméterek változásait. A szaporításuk pedig még nagyobb kihívást jelent, a kicsit halálozási aránya nagyon magas az első 1-2 hét folyamán. Szerencsére büszkén mondhatom, hogy jelenleg számos kis taiwan bee garnéla úszkálgat otthon, és nagyon úgy tűnik, hogy sikerül stabil szaporodásra bírni őket.
 

 

 

Crystal red mosura

 

 

 

Taiwan bee garnélák - King Kong, Panda, Panda, Red Wine, háttérben Blue bolt


     
    4. Egy pillanatra álljunk meg és önző módon saját gondommal jövök elő. Az én kedvencem az Atya gabonensis.
    De 3-4 hónap után, bár addig vígan éltek, állandóan elhullottak nálam. Valami ötleted van, hogy miért, vagy csak saját tudatlanságom az oka.


Az Atya gabonensis esetében a problémák gyökere valószínűleg az lehet, hogy ők mind vadon fogott garnélák! Sajnos nagyon kevés akváriumban történt szaporodásról lehet csak hallani (persze 1-2 már előfordult), de a kereskedelembe került garnélák vadon fogottak. Ez minden esetben rengeteg problémát vet fel (vadon fogott garnélák szállítása, esetleges paraziták, amik bennük élnek)...

Ha pár hónapig nem volt gond velük, azonban egyszer csak elhullanak, én arra gondolnék, hogy a vedlésük során jött a probléma - lehet, hogy nem jutottak megfelelő ásványi anyagokhoz, vagy pl táplálékhoz az akváriumban. 

Ugye ők a legyezőik segítségével szűrik ki a vízből maguknak a táplálékot, így érdemes lenne valamilyen nagyon apró szemű, vagy folyékony táppal etetni őket, illetve mivel nagy testű garnélák, így ha kiegészítő ásványi anyagokat adunk nekik (sok termék elérhető már itthon is), azzal biztosan javíthatjuk az esélyeiket.
 

     
    5. Kikerülhetetlen a kérdés, miért is a garnélák a nagy "szerelmeid "?


Évekkel ezelőtt ragadtak meg ezek a kis ékszerek, gyakorlatilag rögtön, ahogy találkoztam velük... Korábban elevenszülőket és killiket tartottam leginkább, de ahogy beköltöztek az első garnélák nem volt visszaút, rövid időn belül minden akváriumot elfoglaltak a garnélák... Ami talán a legjobban megfogott bennük a hatalmas kihíváson túl (akkoriban egy csapat red cherry-hez is csak nagyon nagy nehézségek és hónapokon át történő várakozáson keresztül sikerült hozzájutni...), hogy rendkívül változatos világról van szó.

Számtalan faj, változat, szín, stb létezik, amelyek közül mindegyik egy kicsit más, szinte mindenhol valamit egy kicsit másképp kell csinálni ahhoz, hogy sikerüljön szaporítani őket. 

Mindig lenyűgöztek ezek az apró kis állatok, hogy mennyire sokfélék és mennyire dekoratívak lehetnek. Jelenleg is az tetszik a legjobban, hogy folyamatosan változó, fejlődő ágról van szó, mindig jön egy újabb érdekesség, nincs megállás :)
 
Ezek a kis gerinctelen élőlények is szerves részét képezik a táplálékláncnak, bár annak inkább az alsó régióiban szerepelnek. A garnélák nagyon nagy része nem vadászik (bár van 1-2 olyan faj, amely erre is képes) tehát szerepük egyrészt, hogy tisztítsák a vizeket azáltal, hogy összeszedik a talajra lehullott szerves törmeléket, algákat, stb., illetve a másik oldalról táplálékot a nyújtanak a különféle halaknak, nagyobb gerincteleneknek.

Mivel a garnélák rendkívül érzékenyek számos anyagra, így gyakran használják/tekintenek rájuk, mint természetes indikátorokra. Jelenlétük arra utal, hogy a víz tiszta, azonban ha hirtelen eltűnnek egy adott élőhelyről, akkor könnyen jelentheti azt, hogy a vízben megugrott a réz, vas, tb. érték.

 

 

 

 Blue rili


     
    6. Költséges dolog ez a hobbi? Tudsz eladni a szaporulatokból, hogy legalább a takarmány ára meglegyen?


Igen, sajnos ez is rendkívül költséges hobbi - a rengeteg kiegészítőn túl az általam tartott szinte mindegyik garnélának lágy víz szükséges. Nem is beszélve arról, hogy 1-1 különlegesebb változat ára általában 4 vagy néha 5 számjegyű szám, és sajnos ahhoz, hogy reális esélyük legyen a szaporodásra, nem 2-3 példányt kell venni, hanem inkább 10-20-at! Esélyem sincs arra, hogy bármikor is akár csak megközelítőleg visszajöjjön az az összeg, amit rájuk költök, de nem is ezért csinálom. Számomra ez egy hobbi és nem üzlet, és szerintem minden hobbi, ha komolyan akarjuk csinálni, akkor költséges.

 

 

Crystal black hinomaru


     
    7. Játszunk el a gondolattal, hogy ajánlj nekünk masszív garnélákat, hiszen mi szinte csak a legyezőket és a redeket ismerjük általában.


Attól függ, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezik az adott illető. Ha valaki nagyon kezdő, akkor jó választás lehet a Sakura garnéla vagy ha valami különlegesebbet szeretne, akkor a Rili. Ha már rendelkezik egy kis tapasztalattal, akkor érdemes lehet belevágni a tigris, bumblebee vagy egy hagyományos crystal red garnéla tartásába. Ha valami különlegeset szeretne, akkor választhat a kék vagy fekete tigris, vagy pedig az örök kedvenc, valamilyen magasabb osztályú crystal red/crystal black közül. Ha pedig valaki már nagyon tapasztalt és igazi kihívásra vágyik, akkor ott a Taiwan bee vagy pedig valamilyen sulawesi garnéla. Természetesen ez csak a töredéke a kínálkozó lehetőségeknek!
 

 

 

Az új állvány


     
    8. Téged is zaklat a család, hogy sokat pancsolsz meg vizezel a lakásban? Hogy viselik el a garnélázásod? Persze örömmel olvasnánk a civil 

foglalkozásodról, a családodról és más hobbidról is.


A "civil" életben egy nagy nemzetközi tanácsadócégnél cégnél dolgozok, ahol informatikai tanácsadással foglalkozunk. Tavaly ősszel költöztünk össze a kedvesemmel, akit azóta szintén megfogtak a garnélák, minden reggel úgy kezdi a napot, hogy felkelés után beköszön nekik, hogy "Jó reggelt garnik!" :) 

Amikor szüleim eljönnek meglátogatni, nekik is az az első, hogy megnézik, hogy hogyan áll az állomány, szerencsére sose volt gondom a családban a garnélák miatt, nagyon megértőek velem szemben, tudják, hogy nagyon elkapott ez a betegség :) Sajnos a munka és egyéb elfoglaltságok mellett nem nagyon jut időm sok más hobbira, de nagyon szeretek mozogni, sportolni, illetve igyekszünk a párommal minél több helyre elutazni, eljutni.
 

 

 Jelenlegi rendszer

 


     
    9. Megpróbálnád röviden összefoglalni a garnéla tartás alapszabályait?


Elég nehéz ezt röviden összefoglalni, de néhány alapvető tanács, amit mindenképp érdemes megfontolni: Lehetőleg ne nagyon társítsuk a garnélákat halakkal, mert az esetek döntő többségében a garnélákra nézve nem lesz jó vége. Hiába kicsi állatokról van szó, akkor is minimum 20-30 literes akváriumban tartsuk őket! Igyekezzünk odafigyelni a minél tisztább vízre, és biztosítsuk nekik a stabil, állandó körülményeket, ne ingadozzanak a vízparaméterek. Vegyük számításba, hogy a garnélatartáshoz nagyon sok türelemre van szükség. Minden esetben járjunk utána alaposan az adott faj igényeinek, és csak akkor vágjunk bele a tartásukba, ha tudjuk számukra biztosítani a megfelelő körülményeket, úgy ne tartsunk soha, hogy "Nem baj, jó lesz neki ez is", ők is élőlények! Az egyik kedvenc idézetem, remélem tudjátok honnan származik: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."
 

     
    10. Nem titkolhatom el azt a véleményt sem, hogy neked lassan - lassan egy könyvet kellene írnod a garnélákról, tartásukról.
    Várhatunk ilyesmit tőled?


Érdekes, hogy ezt írod, épp mostanában került szóba ilyesmi, 1-2 beszélgetés kapcsán. Azonban úgy gondolom, hogy jelenleg egy könyv kiadása egy ilyen 
szűk réteg számára nem kivitelezhető. Remélem sikerül minél több emberrel megszerettetni az akvarisztikát, és az akvarisztikának ezen ágát és akkor a későbbiekben el lehet valóban komolyan gondolkodni ilyen kérdéseken is...
 

     
    Amíg erre a könyvre várunk, mert valóban várunk ilyet tőled, addig is ott van a 
http://szentgyo.wordpress.com .
     
    Köszönjük a beszélgetést!
     
    az akvaristák nevében is - az adminok

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Péter

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 559 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top