Hirdetés


1. Bevallom, nem ismerem a rájákat.
A tudatlanságom azonban nem akadályoz meg abban, hogy megkérjelek, mondd el, Te miért pont őket szeretted meg?

Hazánkban még nem annyira elterjedt ezen állatok akváriumi tartása, bár egyre inkább kapnak kedvet hobby akvaristák, hogy különleges állatokat tartsanak, mint amilyenek az édesvízi ráják.
Akvarista múltam gyakorlatilag a gyerekkoromba vezet vissza, mint ahogy itt sokunknak.


Mióta az eszemet tudom volt akváriumom, kisebb megszakításokkal, néha több is, mint amit értelmes határok között tartana az ember. Mindig is kedveltem a különleges dolgokat és így van ez a halak esetében is.  
Közel 3 éve hogy megvettem első rájámat. Annak idején még Magyarországon nem volt beszerezhető. Nem volt már hátra, mint az importálás Brazíliából, Kolumbiából, Ázsiából. Első állataim nagy része ezekről a helyekről származott. A kezdeti problémák kapcsán a legtöbben már abbahagyták volna a kísérletezgetést, mert sajnos a kintről behozott állatim nagy része elpusztult.

Hiába a kiváló minőségű víz, szűrés, eleség és minden, ami szükséges a tartásukhoz, a ráják sajnos nem alkalmasak arra, hogy természetes környezetükből kivéve, hetekig éheztetve, majd akár 1 napos utazást követve egy másik kontinensen, egy teljesen más minőségű és összetételű vízben éljenek. Egy idő után és sajnos sok veszteség árán meg kellett tanulnom, hogy nem szabad külföldről rájákat vásárolnom, mert ezzel csak én magam is hozzájárulok az állatok az állatkereskedelemhez valamint a fajok pusztulásának felgyorsításához.


Ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy a meglévő állományt mindenképpen szaporítanom kell, hogy visszaadhassak eme gyönyörű állatokból a természetnek, valamint azért hogy mások, akik a későbbiekben adják rája tartásra a fejüket, ne essenek ugyanabba a hibába tudatlanságuk folytán, mint amibe én is. 

 Mára már stabilizálódott a helyzet és rendszeresen újabb utódokat nevelek fel e különleges élőlényekből, melyek igen strapabíróak és a pusztulás gyakorlatilag 0%-os.


Aki Európában ma már ráját akar venni, az nem fogja kizsákmányolni a természetet, és vadonfogott rájákat beimportálni, mert egyszerűen nem éri meg neki és mert túl magas a kockázata.  Én ezt tekintem eredménynek ezen a területen.


Azt kérded, hogy miért szerettem meg őket?
Hát erre a választ igen nehéz megfogalmazni. Mint mondtam, szeretem a különlegességeket. A ráják pedig nagyon is különlegesek! Mármint nem a tartásuk, hanem a mozgásuk, a színviláguk, a különböző egyéniségük és nem utolsó sorban az, hogy ezek igen hosszú életidejű állatok. Akváriumi körülmények között is megérik a 20-25 éves kort! Tehát ha valaki ráját vesz, az egy igen hosszú időszakra választ magának „háziállatot”….

 

2.Azt értem, hogy kedvencek lettek. De nem túl macerás, és nehéz őket tartani, etetni, gondozni?

Igen, sajnos ez van a köztudatban, hogy különleges tartást igényelnek. Ez azonban tévhit és legalább annyira túl van misztifikálva, mint a tengeri élőlények megfelelő tartása.


Az édesvízi ráják tartása, etetése semmivel sem bonyolultabb vagy különlegesebb, mint egy átlagos igényű nagytestű díszhal tartása. A tévhitek elkerülése végett írok ezekről az információkról részletesen a weboldalamon.

Ami szükséges nekik az a nagyméretű akvárium, a tiszta csapvíz, egy átlagos jó minőségű szűréssel, valamint kereskedelmi forgalomban kapható fagyasztott eleség, amit emberi fogyasztásra is használunk. Ha ezek rendelkezésre állnak, bárki tarthat édesvízi ráját, akár más, nagyobb testű halakkal közös akváriumban is.

A gondozásuk a napi egyszeri etetésen kívül azt lehet mondani, hogy „gondozásmentes”, hiszen csupán ezt igénylik. Meg kell azonban jegyezni, hogy nincs az a rája tulajdonos, aki ne ülne órák hosszat az akvárium előtt és ne nézné ezen állatok kecses mozgását, egymással szembeni viselkedésüket, az udvarlási szokásaikat…stb…


Igazi élmény, amikor nem kell elmennünk rája simogatóba, valamelyik állatkertbe, mert saját rájáinkat etethetjük kézből, akár napi szinten!
Szóval a „gondozást” a törődést, azt inkább a tulajdonosok adják meg kötelező jelleggel. 

 

 3.Mekkora medencékben és mennyit tartasz? Ne titkoljuk azt sem el, hogy komoly szűrőrendszert működtetsz. Erről is mesélj nekünk!

2-3,000 literes akváriumokban tartom a rájáimat.
Kb a minimális térfogat az 500 liter/kifejlett rája. De természetesen minél nagyobb az akvárium, annál kényelmesebben tudnak benne úszni és annál stabilabb vizet tudunk csinálni számukra. Kb egy tucat kifejlett rájám van, többnyire fekete ráják, ezen kívül folyamatosan vannak utódok is.


A szűrés kialakítása mondhatni a másik hobbim.  Az utolsó méter csőig, mindent saját kezűleg készítek el. Az összes akváriumom egy rendszerként működik, tehát ugyanaz a víz kering a több mint 10,000 liter össz. térfogatban. A rendszer lényege az automata működés és célja a karbantartás mentes üzemeltetés. Gyakorlatilag az etetésen kívül minden automatikus, a vízcserétől kezdve a műszeres mérésen át, a kamerás megfigyelőrendszerig. A szűrőrendszer egy 3 lépcsős elven működik, aminek a lényege nagyvonalakban az előszűrés, a mechanikai utószűrés és egy biológia szűrőfázis. Ilyen vízmennyiségnél természetesen nem használok akvarisztikában megszokott készülékeket, hanem nagy kapacitású, uszodatechnikában használatos szivattyú üzemelteti a komplett egységet.  Az akváriumok víz térfogatának 2 szeresét mozgatom meg óránként a rendszerrel.  Így kristálytiszta, alacsony nitrát tartalmú vízben élvezhetik a rájáim a hazai életteret.

 

 


4. Ahogy látom a világításod sem általános. Milyen fényforrásokat használsz?

Bár a ráják nem igénylik az erős fényt, mégis esztétikai okok miatt használok speciális világítást.
3 fő szempont van. 
Az első a megfelelő színspektrumú fény, melyben a talaj és az állatok színe a leginkább érvényesül.
Másodsorban fontos hogy minimális legyen a hőtermelés, mert nyáron sokszor 33-35 fokos vízhőmérséklettel is kell számolnom.
Harmadszor pedig az energiafelhasználás csökkentése, melyet led világítással tudok optimalizálni.
Minden akvárium fölött smd led világítást használok már évek óta. A lámpák 6,000-10,000K ig terjednek, melyek számomra megfelelőek.  1,000 literenként kevesebb, mint 20W energiát használok el világításra.

 

 5.Nálad állandóan van szaporulat. Mint a blogodban olvasható, 14 utód született nem is olyan rég. Gondolom a remek körülmények miatt, de azért bizonyára más okok is vannak.

Igen, folyamatos a szaporulat, bár ez nem az én érdemem, hanem a rájáimé.
A kifejlett példányok (2 éves kortól) átlagosan 4-8 utódot hozhatnak világra.  Amennyiben elegendő nagyságú a medence és megfelelő a vízminőség, akkor a ráják bárkinél szaporodnak. Természetesen van egy-két fontos dolog, amire figyelni kell, de alapvetően viszonylag egyszerű a dolog.  Ami nekem személy szerint fontos, az az utódok minősége, mintázata és színe!  A leginkább fontos számomra hogy olyan minőségű rájákat szaporítsak, melyeket természetes élőhelyükről sem lehet kifogni. 
Itt is számít a fehér pöttyök darabszáma, szimmetriája, nagysága, a hason lévő és a háti mintázat egyaránt, de még a szem színe is!   Egy kis rája kerülhet akár néhány tízezer forintba, de akár több tízezer euróba is, minőségtől függően.
Valóban, legutóbb az egyik rájámnak 14 db gyönyörű mintázatú utódja születet, ami egészen magas utódszám.


 

 6.Ahogy látom, az akváriumaidra nevek vannak felírva.  Adsz nevet a rájáidnak?

Igen. Ahogy már említettem, a ráják több évtizedig élnek, remélhetőleg velünk együtt. Egy Házimacskának, kutyának, stb, amely állatok rövidebb életkorúak, azoknak is adunk nevet. Miért ne különböztetném meg névvel egymástól a rájáimat??

7. Azt hiszem te tényleg fanatikus vagy!?     
Európai viszonylatban, a Te rája farmod ismerik? Van kapcsolatod más, külföldi tenyésztőkkel?

Magyarország nem az a kifejezetten híres díszhal tenyésztő régió….
Ennek ellenére természetesen külföldi kapcsolataim is komoly érdeklődést mutatnak a tenyészetem iránt.

 8.Tételezzük fel, mások is szívesen tartanának rájákat, arowanákat.
Ellehet kezdeni ezt „kis tételben” is?

Szerintem ezt mindenki „kis tételben” kezdi el.  Én is ugyanígy kezdtem pár éve…
Ami fontos, hogy a ráják társaságot igénylő állatok! Semmiképpen se vegyünk belőle 1 db-ot, mert rosszul fogja magát érezni, kedvetlen lesz, unatkozni fog és még az étvágya sem lesz az igazi. A ráják társas lények, igénylik az azonos faj társaságát! Ha tehetjük, legalább 2 db-ot vásároljunk belőlük.
Arowanákkal, sügérekkel, más nagyobb testű halakkal, akár ragadozóakkal is kiválóan tarthatóak együtt.
Írtál több cikket is az akvaristának a rájákról. Viszont elkalandoztam a weblapodra  ( www.edesviziraja.hu ) Szerintem egy gyöngyszem, egy...
hadd ne fokozzam. Szóval tartod is, népszerűsíted is őket.
Azt gondolom, egy kis időt mindenkinek elkell tölteni ezen a portálon.
Én csak pár órát szöszmötöltem ott, és csak bámultam és ámultam.
Kedves akvarista társak, tessék csak megnézni, és jobban megértjük miért is érdemes rájákat tartani!

Köszönjük a beszélgetést!

akvarista.hu

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Péter

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 3767 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top