Hirdetés

 

 

 

A nemek megkülönböztetésére a külsõ jegyek alapján - a hímek bajuszszála hosszabb, mellúszóik elsõ sugarának bõrtüskéi erõteljesebbek, a nõstények valamivel teltebbek, orruk kevésbé hegyes - kb. 6-7 cm-s méret elérése után van lehetõség, de nem könnyû feladat. A hímek kb. 7-8 cm-s, a nõstények kb. 6-7 cm-s mérettõl ivarérettek.

Szaporodásuk elsõsorban õsztõl tavaszig jellemzõ. Míg a nyugalmi idõszakban általában remekül megférnek egymással, addig a hímeknél a párzási idõszak kezdetén rivalizálást figyelhetünk meg.

fotó:  Dorka & Mur
 

Az ivarérett hím az akváriumban védett búvóhelyet, költõbarlangot választ magáknak, párzási idõszakban ide tereli be a nõstényt, aki hosszabb-rövidebb idõt töltve itt borsónyi (!) fehéres-rózsaszín ikrákat rak. A továbbiakban a nõstény elhagyja a barlangot és a hím õrzi a fejlõdésnek induló ikrákat.

A lárvák 6-7 nap elteltével kelnek ki és meglehetõsen tehetetlenek, hiszen 1 cm-s átlátszó kis "pálcikaként" billegnek hatalmas szikzacskójukon. A szikzacskó további kb. 9-11 nap alatt szívódik fel, minél kisebb, annál ügyesebben mozognak a kicsik. A lárvák a szikzacskó teljes felszívódásáig, a hasi rész kikeményedéséig nagyon sérülékenyek, érzékenyek. A csíkok már a pár napos lárvákon megjelennek, az elúszó 1,5 cm-s ivadékok színre, mintázatra tökéletes másai a kifejlett példányoknak.

fotó:  Dorka & Mur
 

A hímek egészen az elúszásig gondosan õrzik a szaporulatot a költõbarlangban, esetenként több generáció együttes nevelése is megfigyelhetõ. Az L46 az ivarérettséget lassú fejlõdéssel, kb. 7 cm-s méretben éri el, amihez a 3-4 cm-s növendék mérettõl a legjobb tartás mellett is 1-2 évre van szüksége.

Mivel mára az eredeti élõhelyén szinte teljesen lehalászták, a brazil hatóságok felvették a védett fajok listájára, betiltva ezzel vadon élõ példányainak befogását és exportálását.

fotó:  Dorka & Mur

 

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 906 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top