Hirdetés

 

A felületes szemlélo könnyen összetévesztheti a Lacépéde által 1802-ben leírt Amphiprion perculával, mely ugyan azonos anemónákkal él szimbiózisban, és szintén narancs alapon három függoleges fehér csíkot visel, de az Amphiprion ocellarishoz képest markánsabb a rajzolata, nagyobb a hátúszója, sötétnarancs színuek ikrái, valamivel kényesebb is és más földrajzi területeken - Újgínea, Nagy-Korallzátony, Salomon-szigetek, Újkaledónia - elterjedt. A tévedést még könnyebbé teszi, hogy a nagy hasonlóság miatt mindkét fajra használják a bohóchal nevet.

fotó:  Dorka & Mur

Bár az Amphiprion ocellaris anemóna nélkül is jól tartható, mégis anemónával, társas akváriumban érzi magát legjobban. Heteractis magnificaStichodactyla gigantea és Stichodactyla mertensi anemónákkal él szimbiózisban. Ha nincs anemóna az akváriumban, korallokba is hajlamos beköltözni, amit - pl. érzékenyebb kokorallok esetében - az állandó fürdozésével tönkre is tehet. Jól társítható doktorhallal (pl. Zebrassoma flavescens), gébekkel.

A bohóchal csapat ideális létszáma 8 példányra teheto, melyek körül a legnagyobb a nostény, a második legnagyobb a vele ívó hím. A rangsorban elfoglalt helyüket a halak méretérol könnyen leolvashatjuk. Ha a nostény elpusztul, helyét a megmaradt legnagyobb példány veszi át, az o helyét pedig a következo. A bohóchalak tehát szükség szerint képesek a nemüket változtatni. Az Amphiprion ocellaris ikrája sárga vagy világosnarancs.

fotó:  Dorka & Mur

Mivel a szállítás okozta stresszre nagyon érzékeny, az új helyen könnyen ledarásodhat, de a beszoktatási idoszak elteltével remekül bírja az akváriumi körülményeket. Etetése egyszeru, bárminemu finomabbeleséggel etetheto. eleséggel, akváriumi körülmények között akár szaporítható is.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1532 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top