Hirdetés

 

Bár a vizsgált példányok több szempontból, mint pl. pöttyözöttség, fejforma, hátúszó magassága, a hátúszó és a zsírúszó kapcsolata, is kisebb-nagyobb eltéréseket mutattak, ezeket az algázókat a továbbiakban L200 (sim. L128) néven tartották nyilván.

fotó:  Dorka & Mur

2005-ben a Brazil Ichthyologiai Szövetség hivatalos lapjában (Neotropical Ichthyology, 3(4):533-542.) végre megjelent az L200 tudományos leírása is. Ebben David C. Werneke, Mark H. Sabaj, Nathan K. Lujan és Jonathan W. Armbruster a korábban egységesen L200 elnevezéssel illetett halakon belül két önálló fajt különbözetett meg, melyek a Baryancistrus demantoides és a Hemiancistrus subviridis.

Baryancistrus demantoides kizárólag az Orinocó felso vízgyujto területén fordul elo, míg a Hemiancistrus subviridis példányai a Rio Casiquiare vízgyujto területén is fellelhetoek. A Hemiancistrus subviridisfeje laposabb, hátúszójának elso sugara kevésbé ívelt, a hátúszó és zsírúszó egymástól távol áll, a ketto között nincsen szerves kapcsolat.

fotó:  Dorka & Mur

Az L200 mindkét fajhoz tartozó példányai nappal is aktívak, táplálék-konkurensekkel szemben nem kell oket félteni. A nostények teltebbek, a hímek kecsesebbek, mellúszójuk elso sugara hosszabb és eroteljesebb bortüskékkel borított. Tartási tapasztalatok szerint legjobban akkor érzik magukat ezek a pompás algázók, ha fajtársaikkal is megoszthatják az akváriumot. Szeretik, ha gyökér, pl. mangrove, is van az akváriumban. Más algázókhoz hasonlóan érzékenyek a vízminoségre. Táplálékukban szerepeljen sok növényi elem, így vegyszermentes zöldség, algatartalmú száraz eleség, ezen kívül kaphatnak fagyasztott (artemia, szúnyoglárva, keverék, stb.) és gondosan megválogatott élo eleséget is.

Írások a témában:
Lakos Róbert: Algaevok

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 876 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top