Hirdetés

 

Bár ternészetes környezetében lágy, savas vízben él, tartásához nem szükséges feltétlenül lágyítani, mivel 16 NK-ig jól bírja a keményebb és lúgosabb vizet is. Igényesek a jó vízminõségre. Igazi rajhal, így mindig több példányt vegyünk belõle! Egy 50 literes akváriumba 15 fõs csapatot telepíthetünk belõle, néhány páncélosharcsával és algázóval társítva õket.

Kis termete miatt virorlásokkal, diszkoszokkal, xifókkal és más vadászásra hajlamos fajokkal társítva õket elõfordulhat, hogy az akvárium ezen lakói - táplálékiegészítés gyanánt - levadásszák õket. Ezt elkerülendõ, elõbb a neonokat és az esetleges egyéb kistestû halakat telepítsük be az akváriumba, majd csak ezután kerüljenek bele a vadászásra hajlamos példányok. Fordított sorrend esetében gyakoribb, hogy élõ eleségként végzik a neonok.

A neonhal egyedeinál a nemek megkülönböztethetõek, mivel a hímek karcsúbbak, a nõstények hasvonala pedig gömbölyded és a testen oldalt végigfutó neonkék csík kissé hajlított. Ikráztatáshoz 10 naponta tegyük ki a párt egy 5 literes akváriumba és ebben az ívató akváriumban ne legyen más, csak egy ikrarács. A tenyészvíz ajánlott értékei: 3-4 NK, 100-150 mikroSiemens, 1-2 KH, 21-23 C, 6,5 PH. Az ikráztató akváriumot ne érje erõs fény. A lerakott ikrák száma 100-150, melyekbõl 24-28 óra alatt kelnek ki a lárvák, melyek nagyjából az ötödik napon úsznak el. Az ivadékot osztályozott élõ planktonnal, frissen kelt apró szemû sórákkal etessük. Turmixolt és osztályozott tubifexet már 1 hetes koruktól, egészen apróra vágott tubifex a 3. héttõl adhatunk nekik. A kicsik gyorsan fejlõdnek, a nyolcadik hétre teljesen ki is színesednek.

fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur
fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur
fotó: Dorka & Mur fotó: Bahalik fotó: Bahalik fotó: Bahalik  

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 982 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top