Hirdetés

 

A kereskedelemben általában 6 cm körüli, fiatal, vadonfogott példányai kaphatókA méret azonban ne tévesszen meg senkit, a kisebb akváriumokat gyorsan kinövik, hiszen a kifejlett példányok elérik a 35 cm-t, és jó körülmények között tarva több mint 10 évig is élnek. Mivel fajtársai társaságában érzi jól magát, így soha ne vegyünk belõle mindössze egyetlen példányt!

Tartásukhoz megfelelõen tágas, min. 100 literes akváriumra van szükség. Ha azonban azt szeretnénk, hogy kedvenceink igazán jól érezzék magukat és esélyük legyen ivaréretté válni, akkor az ideális medence magassága min. 60 cm, mélysége min. a testhossz háromszorosa, hossza a testhossz tízszerese. A fentiek azonban általában meghaladják a házi akváriumok lehetõségeit és inkább csak állatkerteknek, nyilvános akváriumoknak áll módjában õket biztosítani, mint az ideálisnak mondható min. 10 példányos csapatlétszámot is.

A cápamárna a természetes vizekben a szabadvízi zónában él, ahol bentopelágikus fajként elsõsorban talajközelben tartózkodik. Mivel eleséget keresve orrával a talajt turkálja, ezért ideális aljzatként a finom homok jöhet szóba. Az akvárium berendezése során figyeljünk arra, hogy egyrészt álljon rendelkezésükre elegendõ úszótér, másrészt legyen olyan sûrû növényzetû régió is a medencében, ahova ezek a szép, de ijedõs természetû halak visszahúzódhatnak. Megijedve egyébként akár a legkisebb résen is képesek kiugrani az akváriumból, ezért annak tetejét gondosan fedjük le!

Fajtársaik mellett más nagyobb testû, lehetõleg nyugodt természetû hallal is társíthatjuk õket, így kerülhetnek melléjük harcsák, gurámik, xifók. Vízfelszínen úszó növények betelepítésével növelhetõ a biztonságérzetük.

Akváriumi etetésük nem okoz különösebb problémát, mivel a száraz, a fagyasztott és az élõ eleséget egyaránt megeszi. Gondoskodjunk számára növényi eredetû táplálékról is, és ne felejtsük el, hogy igazi nagy kedvence az élõ szúnyoglárva.

A hím és nõstény példányok között a nyugalmi idõben nemi különbségek nem ismerhetõk fel, viszont ívási idõszakban a nõstények betelnek, hasuk kigömbölyödik. A cápamárna tudatos, tervszerû akváriumi tenyésztése nem megoldott, bár véletlenszerû tenyésztési sikerekre már volt példa a világban.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 926 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top