Hirdetés

 

A víz kémiai összetételére nemigazán érzékeny, 8 - 25 nk-on kitunoen érzi magát, 7-8 pH érték között. A megfelelo vízhomérséklet is tág határok között mozog: 22-28 C. Legalább 50 l térfogatú akváriumban tarsuk, melyet surun ültessünk be növényekkel úgy, hogy sok szabad úszótér is megmaradjon. Elsosorban a víz felszíne alatt tartózkodik, de középen és a talaj közelében is gyakran látható.

Mindenevo. Szívesen fogadja az élo eleséget, de a szárított tápokkal is jó kondícióban tartható. Igényli a növényi alapú táplálékot is (forrázott salátalevél, spenót, uborka, növényi tabletták...), és ha ezt nem biztosítjuk számára, elkezdi tépkedni a növények leveleit is. Alapvetoen békés halfaj, de a hímek egymás között agresszívak, így kb. 4 nostényre jusson egy belolük. Sziámi harcoshallal lehetoleg ne társítsuk oket mert ez "tömegverekedést" okozhat.

Ideális tartási körülmények mellett a Xiphophorus helleri már ketto-négy hónaposan ivarérett és pédányai átlagosan 3-4 évig élnek. Ha több hím is van az akváriumban, a domináns hím elzavarja a többit a nostény közelébol. Párzás idején "násztáncot" jár, váltakozva hátra majd elore úszkál a nostény körül, és eközben jellegzetes párzószervvé átalakult farok alatti úszója, a gonopodium segítségével ún. spermacsomagot juttat a nostény ivarnyílásába. Egy csomag kb. 4000 spermát tartalmaz, amelyek ragasztószeru anyaggal vannak rögzítve. Az ivarsejtek akár hónapokig is életben tudnak maradni ilyen formában, tehát megtörénhet, hogy a medencében egyáltalán nincs is már hím, a nostények mégis utódokat hoznak a világra. A faj másik különlegessége, hogy ha hosszú ideig csak nostények vannak egy medencében, egyikük nemet vált, kialakul rajta a gonopódium és a farokúszó alsó sugarai is meghosszabbodnak, azaz hímmé alakul.

Az ívási kedvet elosegíthetjük, ha az akváriuménál hidegebb vízzel végezzük a vízcserét. A párzástól számított négy-öt hét elteltével 50-200 ivadékot ellenek az nostények, melyek hasa az ellés elott egy-két nappal szögletessé válik. Az elleni készülo nostény hasa betelt, rajta sötét, megnövekedett terhességi folt figyelheto meg, viselkedése lelassul, félrehúzódik egy sarokba vagy nyugodt búvóhelyet keres. Mivel elofordul közöttük kannibalizmus, ezért hogy megvédjük a kicsiket, szüloketrec alkalmazása javallott. Ha nincs ketrec, akkor tegyünk a nostény mellé búvóhelynek való növényt vagy mohát a kicsiknek. Az összes ivadék általában 3-5 nekifutásra születik meg. Az ivadékok gyorsan nonek, táplálásuk száraztáppal (pl. porrá tört lemezes táp) is megoldható, de sokkal jobb számukra a frissen keltetett Artemia nauplius, az ecetféreg (mikro) vagy a vágott tubi.

Színváltozatai: zöldsárgafekete, albínóberliner (különbözo mennyiségu fekete foltot visel vagy a test közepéto?l a farokúszóig a test fekete), bécsi (piros szem és élénkpiros testszín), fekete (tuxedo(a testen hosszanti irányú széles fekete sáv húzódik végig), wagtail(szája és az összes úszója fekete), stb.

Formaváltozatai: Simpson (hátúszója megnyúlt kissé fátyolos),lírafarkú (farokúszójának felso része is megnyúlt, a gonopódium szintén), lírafarkú Simpson (a az elkozo ketto kombinációja).

A tenyésztett forma- és színváltozatok a Xiphophorus maculatus-szal (platti) történo keresztezés eredményei, mivel a két faj könnyedén összeívik. Az eros beltenyésztéssel létrehozott szín- és formaváltozatok esetében gyakori a meddoség.

 

Beküldte: Alric
Köszönjük!

 

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1042 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top