Hirdetés

 

A lágy, tiszta, oxigéndús vizet szereti, bár más vízértékekhez is jól alkalmazkodik és csíkféleként talajközelben, az alsó és középsõ vízrétegben él. Pihenni szívesen húzódik a kövek vagy gyökerek alá. Jó körülmények között tartva több mint 18 évet is megél. A vadonélõ fiatal öves díszcsíkok nagy rajokba verõdnek, míg az idõsebb példányok kis csapatokban élnek. Az akváriumban is kis rajokban - kb. hatos csoportokban - érzi jól magát a legjobban. Magányosan tartott példányai hajlamosak viselkedési zavarokra, félénk, ijedõs magatartásra. Diszkoszos akváriumban a magányos Botia macracanthapl. a diszkoszokhoz társul, velük úszik, verseng az eleségért, stb.

Etetése: száraz, fagyasztott és élõ eleséggel is etethetõ, amiket elsõsorban a talajról szed fel. Szívesen fogyaszt növényi táplálékot is, így érdemes melléjük gyorsan növõ növényfajtákat választani. illetve uborkával, cukkinivel vagy egyéb vegyszermentes zöldségekkel is etetni õket. Különösen szereti a csigákat (egyedül a tornyoscsigákkal nem boldogul), ezért gyakran azért kerül az akváriumba, hogy "karbantartsa" a létszámukat. Még nagyobbtestû csigákkal se tartsuk együtt, mivel pár példánya közös "munkával" akár egy almacsigát is percek alatt megtámad és elfogyaszt. Alapvetõen ellenálló, jó állóképessú hal, de rossz állatpotban lévõ, frissen importált példányok rosszul reagálhatnak a környezetváltozásokra és így könnyen meg is betegedhetnek (Ichthyophthirius multifiliis).

A kereskedelemben általában fiatal, vadon befogott példányaikat kínálják, a . hímek és nõstények között ivari különbségek nem figyelhetõk meg. Az öves díszcsík tervszerû akváriumi tenyésztése máig nem megoldott, bár spontán szaporodásra már volt példa, különösen erõs vízértékváltozás alkalmával és a természetes ívási idõszak, a téli hónapok alkalmával.

Jellegzetes viselkedés: Számtalan újdonsült akvarista kapott már a szívéhez öves díszcsíkja láttán, amikor az oldalán heverve pihent a talajon egy növény árnyékában, vagy az egyik bújkálóban, mint aki "feldobta a talpát". Persze ha már kipihente magát, tovább úszkál! A másik dolog, amivel szintén az aggódó akvarista idegein táncol: Ha az üvegre ragasztott tablettából csipeget, vagy csak az akvárium falához közel sodródott eleséget talált meg magának, erõs, négy bajszú szájával olyan hangot hallat az üvegen, mintha azt fémmel kocogtatnák belülrõl és most akarna végig megrepedni az akvárium! Úgy látszik, még senki nem mondta meg neki, hogy ez egyáltalán nem vicces!! :)

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 783 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top