Hirdetés

 

A tehénhal a bõröndhalak családjába tartozik és a fajt elõször 1758-ban írták le. A bõröndhalak 34 fajból álló családjának tagjait merev, szögletes, börödszerû csontpáncél védi. Nincsen kopoltyúfedelük, kizárólag a szájüreg alapjának mozgatásával tudják elérni a szükséges vízcirkulációt. A bõröndhalak erõs bõrméreggel rendelkeznek (Ostracitoxin), amit veszély esetén a vízbe bocsátanak ki. A mellúszókat propellerként használják a haladáshoz, a farokúszót viszont csak menekülésnél vetik be, ami segít nekik abban, hogy szükség esetén gyors és fordulékony úszók legynek.

fotó: Dorka & Mur

Elterjedési területe: az indopacifikus régió keleti része, Kelet-Afrika, Vörös-tenger, Indonézia, Japán, Dél-Korea, Francia-Polinézia. A fiatal tehénhalak általában csapatban, az idõsebb példányok magányos farkasként élnek korallszirtek homokkal és koralltörmelékkel borított padjain, lagúnákban és védett öblökben, 1 és 50 m közötti mélységben. Fiatal példányai gyakran folyótrokolatok közelében és brakkvízben is elõfordulnak.

fotó: Dorka & Mur

Akváriumi tartás: Jó szûrést, finom homokos aljzatot, jól tagolt, sok búvóhelyet nyújtó akváriumot, tágas úszóteret igényel. Mivel nem úszik túl jól (kivéve ha menekül), nem is érzi jól magát a nagyon erõs áramlású korallszirti akváriumokban és könnyen a beszívócsõ végén köthet ki. Bánjunk vele óvatosan, mert ha megijed és a vízbe engedi mérgét, az legrosszabb esetben akár az akvárium többi lakójának pusztulásához is vezethet. Mivel a kifejlett példányok mérete eléri a 40 cm-t, kellõen tágas akváriumot igényel.

fotó: Dorka & Mur

Társítás: Fiatal példányai Más fajokkal jól társítható, de csak nyugodt viselkedésû halakat válasszunk mellé és ne társítsuk gerinctelenekkel, mivel zsákmányállatnak tekinthetik õket.

Táplálkozás: Természetes környezetében a homokos talajt vízsugárral fújkálva kutatja fel apró gerinctelenekbõl álló táplálékát. Fújkálás közben gyakran egy vagy több ajakoshal kíséri, aki csak arra vár, hogy lecsaphasson az aljzatból elõkerülõ eleségre. Beszoktatási idõszak alatt elõfordulhat, hogy a tehénhal csak élõ eleséget hajlandó magához venni, de bizonyos idõ elteltével a fagyasztott eleség is megszerettethetõ vele és - ha nem zavar, hogy néha a mohóságtól belénk csíp - kézhez is szoktathatjuk.

Szaporodás: Akváriumi körülmények között szaporodása nem ismert.

fotó: Dorka & Mur

 

fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur
fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur  

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 589 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top