Hirdetés

 

A tengeri uborkák közé tartozó tengeri alma az Fülöp-szigetek, az Indiai-óceán és a Csendes-ócán nyugati részének lakója. APseudocolochirus violaceus példányai általában magányos farkasként élnek sziklákon, tengerifû- és algamezõkön. A test és a csápok a legkülönbözõbb színekben fordulnak elõ, de a lábak mindig sárgák.

fotó: Dorka & Mur

Akváriumi tartás: A tengeri akvárium takarító brigádjána oszlopos tagja lehet. Nagy mennyiségû élõkövet igényel, mivel természetes táplálékát közvetetten innen szerzi be. Szereti a fényt, ezért gyakran teljes megvilágítás mellett is gyönyörködhetünk benne. Elõszeretettel tartózkodik az akvárium felsõbb régióiban.

Érzékeny a vízminõségre, különösen a nitrátszint emelkedését, a réz alapú gyógszereket viseli rosszul. Ha nem érzi jól magát (pl. sótartalom vagy pH hirtelen változása), könnyen levetheti tapogatóinak koronáját. Mivel a környezeti változásokra ennyire érzékeny, hosszú órák során, türelmesen szoktassuk be!

fotó: Dorka & Mur

Etetése gyakran nem egyszerû feladat. Ha azt látjuk, hogy napok óta nem táplálkozik és össze van esve, érdemes elgondolkodni rajta, hogy nem lenne-e jobb még azelõtt megválni tõle, mielõtt elpusztul. Ha számára jobban megfelelõ körülményeket biztosító akváriumban tudunk neki új otthon találni, megmenthetjük ezt a bizarr színû és formájú kényes tengeri lényt. Aprószemû eleséggel, pl. cyclops, homár ikra, élõ vagy fagyaztott plankton, poreleség, reszelt kagyló, mysis stb. etessük. . Táplálozáskor kitárja tapogatóinak koronáját és a vízáramból szûri ki az eleséget, majd a begyûjtött táplálékkal együtt csápjait a szájnyílásába dugja és összehúzza azt.

Társítás: Szinte bármelyik gerinctelen fajjal társítható, kivéve a ragadozó tengeri csillagokat. Halak közül csak olyan fajokkal társítsuk, melyek nem csipegetik karjait. Ne tegyük tehát császárhalak, angyalhalak stb. mellé. Szeret mászni, remekül boldogul még az akvárium üvegén is! Amíg keresi helyét az akváriumban, akár napi 20 cm-t mászhat, ha viszont már kiválasztotta, hol érzi jól magát, kevesebbet mozog, inkább csak néhány centivel változtatva a helyét.

fotó: Dorka & Mur

Veszélyforrás: Feltûnõ formája és színe miatt kedvelt akváriumi faj, de csak kellõ megfontolás után telepítsük akváriumunkba, mivel tartása nem egyszerû feladat! A tengeri alma ugyanis mérgezõ jószág, azaz ha stressz (pl. sérülés) éri, mérgét (Holotoxin vagy Holothurin)védekezésül a vízbe bocsáthatja, ami elpusztíthatja az akvárium összes lakóját.

Egy akváriumban csak egy példányt tartsunk belõle! Ha ugyanis kellõen jó körülmények között tartjuk õket és lehetõségük van rá, hogy párra találjanak, elõfordulhat, hogy szaporodási aktusra kerül sor. A párzási aktus folyamán a vízbe kerülõ anyagok pedig szintén legmérgezik az akváriumot és lakóinak pusztulását okozzák.

fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur fotó: Dorka & Mur

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 690 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top