Hirdetés

 

Meglepo, de az élénk szín, a karakteres mintázat és különleges forma, azaz a feltuno megjelenés ellenére is elosegíti a külseje a rejtozködést, mivel sötét háttér elott úszva a fekete sávok, világos háttér elott a fehérek olvadnak bele a környezetbe, feloldva ezzel a szemlélodo számára a hal formájú körvonalakat. Másrészt hosszú, kemény úszósugarának hála, amit veszély esetén felmereszt, a ragadozók számára sem egyszeru bekapni és lenyelni egy zászlóshalat. Az élénk szín pedig segít számukra megjegyezni a negatív élményt, hogy legközelebb már meg se próbálják a dolgot.

fotó:  Dorka & Mur

Míg más Heniochus sp. fajok korallpolipokat és algákat csipegetve táplálkoznak, addig a rajban élo zászlóshal plantonnal táplálkozik, így nyugodtan tehetjük korallos akváriumba is, nem fogja bántani oket. Etetés: artemia, mysis, pelyhes és fagyasztott eleség, stb. Más zászlóshalaktól mintázata - és persze viselkedése - alapján különböztethetjük meg: három fehér és két fekete sávja van, a hátúszó és a farokúszó felso része sárga. A második fehér és a második fekete sáv nagyjából megfelezik a farok alatti úszót.

A trópusi tengerek korallszirtjeinél élo Heniochus diphreutes nagyon ügyesen úszik, jól manoverezve a szirtek között és így villámgyorsan tud eltünni egy hasadékban, ha úgy hozza a szükség. Nem tesz meg nagy távolságokat, mivel nem túl jó úszó, de rövid távokon (pl. meneküléskor) nagyon fürge tud lenni.

fotó:  Dorka & Mur

Rivalizálás esetén a két ellenfél szembefordulva egymáshoz nyomja zászlós úszósugarát és megpróbálják egymást eltolni. A küzdelem során a fekete sávok felso része kifakul. A lökdösodést követoen párhuzamosan úsznak egy darabon, mejd folytatják a küzdelmet. Az alulmaradó zászlóshal keresztbe fordul a gyoztes elott, leengedi úszósugarát és elúszik.

fotó:  Dorka & Mur

Míg a többi Heniochus sp. faj példányai "tartós párkapcsolatban élnek" és általában párban, vagy kisebb csapatokban fellelhetok, addig a rajban élo zászlóshal nevéhez huen mindig csak rajban fordul elo, amire akváriumi tartása során is legyünk tekintettel.

Íváskor késo délután folyamán a párok a víszfelszínre úsznak, a nostény a vízbe engedi az ikrákat és a megtermékenyítésre is itt kerül sor. Az ikrák kisebb mint 1 mm-sek és egy pici olajcseppben kb. 24 órát úsznak a vízfelszínen, majd kikelnek az áttetszo lárvák. A lárvastádium után az ivadékok sekély szirteket keresnek, ahol nagy rajokba verodnek és gyorsan nonek, színesednek. Ivaréretté az elso életév vége felé válnak.

fotó:  Dorka & Mur

fotó:  Dorka & Mur fotó:  Dorka & Mur fotó:  Dorka & Mur

 

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 560 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top