Hirdetés

 

A halak szállítására műanyag zacskót használjunk. Ezek nem túl nagy összegért beszerezhetőek állatkereskedésekben, tenyésztőktől, de csőfóliát vagy akár erősebb háztartási műanyag zacskókat (nagyobb halak szállításához akár kukazsákot) is használhatunk.

 

Az ideális halszállító zacskó legalább kétszer, de még jobb, ha háromszor olyan magas, mint a zacskó szélessége. Lehetőleg kettő, vékonyabb zacskó esetén akár több zacskóba csomagoljuk a halakat. Ezzel elkerülhetjük, hogy a víz és a levegő kiszökjön, ha a belső zacskó valamilyen okból megsérülne (egyes halak kemény és hegyes úszókkal rendelkeznek, könnyen megsérthetik a szállítózacskó falát).

 

Ha nem kapunk speciálisan halak szállítására készített, lekerekített aljú zacskót, akkor az egyes zacskókat egymáshoz képest 90 fokkal elfordítva rakjuk egymásba, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a halak a zacskó sarkába szoruljanak ami főleg kisebb halakra életveszélyes.

 

Ha tudjuk, hogy halaink utazni fognak, a tervezett szállítás előtt legalább 12-24 de kifejlett halaknál akár 48 órával előbb már ne etessük őket. Ezidő alatt bélrendszerük nagyjából kiürül, kevébé kell számítani a víz szennyeződésére és ezáltal a nagyon veszélyes ammónia feldúsulására a szállítóvízben. Ezzel a lépéssel nagymértékben növelhetjük a szállítás sikerességét és lecsökkenthetjük a halainkat érő stresszt.

 

Szállításhoz sokan használnak pihentetett, klórmentes csapvizet, de tapasztalatom szerint az is jó módszer, ha a szállítás előtti napon a halak tartómedencéjében csinálunk egy kb. 30%-os vízcserét ezzel is csökkentve a vízben lévő káros anyagok mennyiségét. Érdemes pár csepp vízelőkészítőt is csepegtetni a szállítóvízbe.

 

Amikor a halakat csomagoljuk, győződjünk meg róla, hogy a zacskóban 1/3 rész víz és 2/3 rész levegő/oxygén van. A levegőt soha ne juttasuk úgy a zacskóba, hogy azt szájjal fújjuk fel! Ezzel halaink életét komoly veszélybe sodornánk.

 

A zacskókat egyesével csomózzuk/gumizzuk meg, ezzel is csökkentve a levegő elszökésének veszélyét. Ügyeljünk rá, hogy a zacskók mindig kellően feszesek legyenek.

 

Amennyiben gyakrabban szállítunk halakat, érdemes beszerezni egy hungarocell dobozt. Ezt állatkereskedésekben, fagyasztott élelmiszert, gyógyszert árúsító üzletekben érdemes keressük, de megfelelő lehet egy hűtőtáska vagy akár egy hungarocell lapokkal körbebélelt kartondoboz is.

 

A jó hőszigetelő doboz főleg hideg időben nagyon hasznos valamint biztosítja a sötét helyet a stresszmentes szállításhoz.

 

A zacskókat lehetőleg állítva helyezzük el a szállítódobozban. Amennyiben csak egy vagy néhány zacskó halat szállítunk és nem töltik ki a dobozt, a zacskók közötti teret béleljük ki üresen felfújt zacskókkal, összegyürt újságpapírral stb. hogy a halas zacskók eldőlését, rázkódását elkerüljük.

 

Télvíz idején jó szolgálatot tehetnek a dobozban elhelyezett felrázható vagy pattintós hőpárnák, de ugyanilyen jól megfelelnek a mikrohullámú sütőben felmelegített jégakkuk is. Ezekkel megakadályozhatjuk, hogy a halak szállítóvize nagyon lehűljön.

 

sikeres halszállítást kívánva,

Liedl István (istil)

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
istil

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 448 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top