Hirdetés

 

A geophagus földevőt jelent, szeretik a talajt átforgatni szájukban, kiszűrve a benne található férgeket, esetleges táplálékot. E viselkedésük miatt akváriumukba finom talaj, folyami homok való. A növények kitúrása nem tűnt jellemzőnek. Etetésük nem nehéz, szívesen fogyasztják a különböző élő-, fagyasztott- és szárazeleségeket. A tubifex etetésével igyekeztem óvatosan bánni, de úgy tűnt nem érzékenyek rá. Hatalmas étvágyuk van.

Tartásukhoz legalább 200 literes akvárium szükséges. Békés természetű másokkal szemben, de 200 literben maximum egy hímet tartsunk belőle. Társításánál, legalábbis kis helyen a hasonló forma közép- és dél-amerikai sügerek jöhetnek szóba, mint pl. vöröstorkú, zebrasávos, vitorlás, zászlós sügér, maróni akara.

Faágakkal, kövekkel dekorálhatjuk akváriumát, célszerű búvóhelyek kialakítása. Ez segítheti a nőstényt, ha véletlen a hím agresszívvé válna vele szemben, ha ilyen előfordulna figyelni kell, hogy szükség esetén közbe lehessen avatkozni.

Poligám természetű, egy hímhez 2-3 nőstényt érdemes szerezni, várhatóan mindegyikükkel fog szaporodni, esetleges agressziója is jobban eloszlik. Ivadékgondozását tekintve anyai szájköltő, ikrázás után egyedül a nőstény végzi a kicsinyek gondozását, nevelését. A hím udvarlása látványos, feszített úszókkal pózol a nőstény körül, “körbesepri”, remeg, nagy szájtátásokat végez. Ez utóbbi a nősténynél is többször megfigyelhető, amint szorosan egymás közelében úszkálnak. Az ikrázás során a nőstény apránként a szájába veszi az ikrákat, eközben a hím biztosítja a területet és néhányszor a nőstény elé úszik, ilyenkor termékenyíti meg az ikrákat a nőstény szájában. A forgatás ideje alatt a nőstény alig táplálkozik, de a vége fele azért evett pár kisebb falatot a tubifexből, ilyenkor mindig izgultam, hány kishalat nyel le, de egyszersem okozott csalódást.

Ikrázás után nem vettem ki a hímet, úgy tűnt nem zavarja annyira a nőstényt, hogy bajt okozzon. A nőstényt helyeztem külön 30 literes akváriumba még mielőtt kiengedte volna a kishalakat, ez ikrázástól kb 3 hétre tehető. Villámgyorsan és ügyesen tud kitérni a háló elől, főleg egy búvóhelyekkel jól berendezett akváriumban, ami nemcsak számára teszi kimerítővé a kifogását, de egy alkalommal sem lett gond belőle. Nagyon jó nevelő. A kicsik száma egy megtermett nősténynél 50 fölött van. Frissen kelt sórákkal indítható. Felnevelésük könnyű, fejlődésük viszonylag gyors, jó táplálás mellett 14 hetes korukra meghaladhatják a 4.5 cm-t és ivarilag megkülönböztethetővé válnak. A nőstény akváriumát érdemes nyugodt helyen elhelyezni, főleg kezdetben újságpapírral védeni valamelyest a külső hatásoktól. A kicsiknél illetve a nagyoknál sem szabad megfeledkezni a rendszeres részleges vízcserékről.

A nőstény a kishalakat még hetekig visszaszedi, ha veszélyt érez. Utána már be sem férnek mind, illetve a nőstény is kevésbé szedi őket vissza, ekkor a nőstény eltávolítható. A nőstényt igyekezni kell változatos táplálással jó kondícióba hozni, két normális ikrázás között eltelt idő hosszabb lehet, mint sok kőre ikrázó fajnál. Ezt is figyelembe kell venni, amikor újra összeengedjük a hímmel.

 

Felejthetetlen élmény, amikor első alkalommal megláttam a “kishalfelhőt” a nőstény szája előtt. Amint ő is észrevett engem, pár pillanat alatt, 2-3 szájmozdulattal visszagyűjtötte a kicsiket a szájába. A kishalak is tudják mi a dolguk ilyenkor. Zavart, hogy nem tudtam elég lassan és óvatosan megközelíteni őket, hogy többet is lássak, el is indultam egy kellően nagy kartondoboz keresésére, amire kis lyukat vágtam. Teljes koncentrálással kezdtem becserkészni az akváriumot, hasonló lehettem, mint egy magát bozóttal álcázó busman. Bohóckodásom és főleg a türelem eredményre vezetett, órákig tudtam figyelni, számolgatni, fotózni a kishalakat, amely élményt ajánlok mindenkinek aki teheti.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Domokos Péter

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 691 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top