Hirdetés

 

 (kép forrása: [katt] )

Aulophorus furcatus (Naididae)

Egy hazai viszonylatban talán ismeretlen, de kiváló hermafrodita haleleségre szeretném felhívni a tisztelt fórumtársaim figyelmét. A tudományos neve: Aulophorus furcatus. Ez a vízben élő féreg némileg a tubira hasonlít, de méretei kisebbek, max. 20 mm hosszúság és 0,2 mm átmérővel rendelkezik. Rendkívül gyorsan szaporodik, körülbelül minden ötödik napon megduplázódik a mennyisége és így nagyon gazdaságos és hatékony lehet a tenyésztése. A másik, és az akvarista szempontból talán leglényegesebb tulajdonsága az, hogy amennyiben kisméretű ivadékok részére feldarabolásra kerülnek, az el nem fogyasztott részek nem fogják az akvárium vizét elrontani, ugyanis minden kis darabka tovább fog élni és új állat fejlődik belőle. Rekord sebességgel regenerálódik. Etethető növényi táplálékkal pl. forró vízben megpuhított salátalevéllel. A mesterséges tenyésztése lényegesen könnyebb, mint a tubifexé és szaporodása is sokkal gyorsabb.

 

A killisek 10x10x10 cm kis vizes dobozokban tenyésztik melynek hőmérséklete 22-28 C folyamatos levegőztetés mellett. Pl. műanyag fagyisdoboz vagy hasonló. Az előzőleg felforrázott vízbe kell helyezni egy kb. 1,5-2 cm vastag szivacsdarabot, amelyre a későbbiekben rákerül az etetésükre használt élelem. Ha az információim helyesek, akkor legjobban az alábbi anyagokból készült massza mellett fejlődnek és szaporodnak leggyorsabban:

 

1. 800 cm3 nyúltáp

2. 100 cm3 sárgarépa

3. 100 cm3 sörélesztő

4. 5 cm3 vízibolha

5. ha van, egy kis glükóz

 

Minden száraz összetevőt finomra kell őrölni majd forró vízben alaposan összekeverni, hogy a keveréknek egy viszonylag vastag tészta állaga legyen. Ezt a keveréket szárítva vagy nyers formában a hűtőben lehet tárolni. A férgeket 2-3 naponként kell etetni kb. azzal a mennyiséggel, mint a férgek tömege. Mondjuk egy csipetnyi.

 

De lehet etetni kis darab sárgarépával, őrölt nyúltáppal vagy fűliszttel, szárított banánhéjjal, zabpehellyel stb.

 

 

A férgek rendkívül érzékenyek az oxigénhiányra ezért a folyamatos levegőztetés vagy gyakori vízcsere fontos. Ezt a tulajdonságot a férgek összegyűjtése során lehet kihasználni, ugyanis az oxigénhiányos vízből a férgek feljönnek a víz felszínére vagy felkúsznak a tartó doboz oldalára. A nevelődoboz tetejét ki kell lyukasztani több helyen pl. varrótűvel és célszerű árnyékos vagy sötétebb helyen tartani. Ha minden nap kb. egyötödét leszüreteled a férgeknek, akkor ez serkentőleg hat a szaporodásukra, de arra célszerű vigyázni, hogy egy ilyen kis edényben a férgek mennyisége ne haladja meg a 100 grammot.

Egy 100 – 200 grammos kolóniából naponta 20-40 gramm eleség nyerhető ki. Ez nem sok élő eleségről mondható el.

 

Közepes méretű halakig bezárólag még a legkényesebb és válogatósabb halak is megőrülnek érte. A méreteiből adódóan az ivadéknevelésben az egyik legjobb, leghatékonyabb és legolcsóbban előállítható eledel. Főleg téli időszakban. Az ivadékokat nem támadja meg, ugyanis inkább növényevő. Tápértéke hasonló a tubifexéhez.

Összetétele: kb. 60% fehérje, 11% zsír, 7,2% szénhidrát

 

*Megjegyzés: az infókat az interneten találtam, és sajnos nem rendelkezem még ilyen féreggel. Ezt a blogot azért írtam, hogy „több szem többet lát” alapon vagy sikerül valakinek begyűjteni hazai vízből (állítólag Szeged környéki vizekben előfordul, ez az infó innen van: [katt]) vagy külföldi akvaristáktól beszerezni, hogy itthon is elterjedhessen a halaink örömére. De e forrás szerint: ( [katt] ) a Tiszában és a Dunában is megtalálható.

 

Kérem, hogy akinek sikerült szert tennie egy kolóniára jelezze, illetve adjon oltást a fórumtársak részére is. Köszönöm.

 

 

Úgy gondolom, hogy természetes vízből - ahol megtalálható - viszonylag könnyű begyűjteni, amennyiben egy nylon harisnyába tekert csalit (pl. banánhéj vagy esetleg valamilyen gyümölcs/zöldség) belógatunk. Vagy egy üvegedénybe teszünk egy kis sárgarépát amit egy közeli víz aljára süllyesztünk néhány napra. Természetesen az így nyert esetleges anyagot nagyító alatt célszerű szétválogatni más teremtményktől a tiszta tenyészet érdekében.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Gyula Mátéfi

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 339 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top