Hirdetés


Otthoni tenyésztése nem jelenthet gondot, nagyon egyszerű. A beszerzése kicsit körülményesebb, néhány akvarisztikai boltban beszerezhető, vagy tenyésztőktől lehet hozzájutni, de akár internetről is lehet rendelni. A tenyészet táptalajának elkészítése igen egyszerű: egyenlő arányban keverjünk össze összetört zabpelyhet, vagy valamilyen gabonapelyhet és érett banánból készített pépet, majd adjunk hozzá egy kis vizet. Az állaga ne legyen túl folyós, inkább pasztaszerű.

 

 

A tenyészet

(a kép forrása: http://halivadek.wordpress.com/ )

 

Az egészet terítsük szét egy műanyag dobozban kb. 1-2 cm vastagon, és ezután adjuk hozzá a banánférgeket. Ezután fedjük le a műanyag dobozt, de fúrjunk néhány lyukat a tetőbe, hogy tudjon szellőzni. Arra figyeljünk, hogy a keverék soha ne száradjon ki. Tegyük a dobozt sötét meleg helyre, de a hőmérséklet, ne legyen 29-30 °C-nál melegebb.

 

 

A banánféreg 2 hét múlva

 

Néhány nap elteltével, ha közelebbről megnézzük láthatjuk, hogy milliónyi apró banánféreg nyüzsög a keverék tetején. Begyűjtésük nagyon egyszerű: egy üveglapot, vagy pl. fagyisdoboz tetejéből kivágott műanyag lapot teszünk a massza tetejére, és a kis kukacok rámásznak. Ezután az üveglapot belemossuk az ivadékok vizébe. A banánférgek 24 órán keresztül maradnak életben a vízben, és csak lassan sűlyednek le, ezért a kishalak jól le tudják őket vadászni és kisebb az esélye, hogy beszennyezik a vizet.

 

Tápértékük és zsír/fehérje arányuk nagyon jó, és ez fontos a kishalak fejlődése szempontjából.  Néhány hét elteltével a tenyészetnek ecetszaga lesz, ilyenkor oltsuk át a banánférgeket egy friss táptalajba. A régi banánféreg-kultúra élettartama meghosszabbítható, ha ilyenkor még hozzáadunk egy kevés gabonapelyhet. Ezzel a módszerrel mindig lesz az ivadékhalaknak friss élő eleségük, és többé nem okozhat problémát a nagyon apró halak táplálása sem. Remélhetőleg Magyarországon is egyre több boltban hozzá lehet majd jutni a banánférgekhez.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Tóth Józsi

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1349 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top