Hirdetés

 


Sokan akik látják a halaim kérdezik: hogy tettem szert rájuk, hogy kell őket tartani, szaporítani, mert még nem láttak ilyet stb. Ezért gondoltam megosztom veletek röviden a halazásom történetét, és amit tudok róluk, hátha ti is kedvet kaptok a tartásukhoz :)

 

Általánosságban ezeket a halakat Killifish-nek hívják, az után az ember után aki felfedezte először őket. Ma már több mint 300 fajt tartanak nyilván, én most azokról a fajokról fogok nektek írni, amik Afrikában élnek, kis tavakban, lápokban. Az eredeti élőhelyükön 1 évig élnek, mert a száraz évszakban kiszárad a víz amiben vannak, csak az ikrák élik túl a kiszikkadt talajban.

 

Pár kép az eredeti élőhelyükről Tanzániában:

 

 

Nothobranchius eggersi red "Rufiji River camp" lelőhely - Tanzánia

 

 

 

Nothobranchius eggersi red "Rufiji River camp" lelőhely - Tanzánia

 

 

 

 

Austrolebias nigrippinis lelőhely - Tanzánia

 


Hogy hogyan kezdtem ikrázó fogaspontyokat tartani?

 

/ha csak a tartásuk és tenyésztésük érdekel, akkor ugord át ezt a részt/

 

Tavaly télen, a munkám során az internetet böngészve akadtam egy hirdetésre, ahol gyönyörű, színes, szebbnél szebb fogasponty ikrákat árultak. Gyerekkoromban nagyon sok halat tartottunk otthon, apám bettákat tenyésztett és természetesen „megfertőződtem” én is az akvárium és a halazás szeretetével. Ezért önkénytelenül is vissza-vissza tértem arra a lapra, ahol a fogaspontyok ikráit árulták. Bár drága volt, de végül győzött az akvarista szellem  és rendeltem párat. Nemsokára azon kaptam magam, hogy a netet bújom különböző fajok után kutatva és egyik szebb mint a másik...

 

Végül 2 faj ikráját rendeltem meg. Nothobrachius Eggersi red és Nothobranchius Rachovii beria '98.

 

 

Nothobranchius eggersi színváltozatok

 

 

Nothobranchius rachovii beria 98

 

Vettem is 2 db akváriumot, 7-7 litereset, egy-egy szivacsszűrővel és 5w-os fűtővel, mivel még tél volt. Annyit tudtam, hogy lágy víz és tőzeg kell nekik. Beszereztem a keltetéshez szükséges hozzávalókat is /doboz és tőzeg, ioncserélt víz, mikro féreg kultúra/, az akváriumokat is elindítottam, egyenlőre csak kettőt.

 

Megérkeztek az első ikrák. Ill. csak azt hittem. Thaiföldről rendeltem őket, de hiába fizettem érte becsülettel, a tőzeg üres volt, ikra nélkül érkezett. Természetesen reklamáltam, küldtek újabbat, újabb 3 hét várakozás.

A második adagban már volt némi ikra, így nagy reményekkel a dobozba szórtam őket, rá a tőzegre, és felöntöttem vízzel. Bár kikelt pár kishal, pár nap után elpusztultak. Közben a kávézaccon nevelt mikro kukacok is kipusztultak, valamit nem jól csináltam. Már majdnem feladtam, de aztán adtam még egy esélyt a dolognak, hamár itt vannak az akváriumok alapon.

 

Ismét rendeltem, két helyről is. Az ikrák nagyon jó állapotban érkeztek, rögtön ki is kelt 30 valahány darab. A következő keltetésekkor is mindig kikelt pár, így újabb akváriumokat kellett beszerezni a méretkülönbségek miatt. Azt már ennyi idő alatt meg tudtam figyelni, hogy a kishalak nagyon eltérő ütemben nőnek. Rengeteget esznek, és kizárólag élő eleséget fogadnak el. /Bár a felnőttek nem szívesen, de ha éhesek megeszik a fagyasztottat is/ Kezdetben mikro férget kaptak, a 3. naptól frissen kikelt sórákot is adtam a mikro mellé. A férgeket el lehetett másfél hetesen már teljesen hagyni, mert olyan ütemben nőttek, hogy két és fél hetes korukra elérték az 1cm-ert a halak és sajnos a nagyobbak folyamatosan ették a kisebbeket. Így végül mire felnőttek a 30 kishalból maradt 12...

 

Azóta már persze több fajt is tartok...

 

 

 

Nothobranchius sp. "Nyando River" KE 01-3  

 

Amit a tartásukkal kapcsolatban összességében kitapasztaltam:

 

·  Mindenképpen lágy víz kell nekik, a kemény vízben apátiába esnek, összehúzzák a farkukat, kifakulnak, végül megbetegszenek. A 6-10 Nk-s vizet bírják tolerálni.

·  Tőzeg mindenképpen kell a vízbe, én kókuszrostot használok, amit eredetileg terráriumba szoktak tenni, mert a tőzeg nagyon sokszor penész szagú és a halak is bepenészesednek tőle, hiába főzöd ki. A kókuszrostot, miután a vízben megdagadt, a mikróba teszem 10 percre /5-6 kanálnyi mennyiséget egyszerre/. Így biztosan steril lesz, kihűtve mehet a halakhoz/.

·  Társas akváriumban is nyugodtan tarthatóak, akár több hím is /feltéve, ha a víz a fenti paraméterekkel rendelkezik/, mert mindegyik hím a saját területén van szívesen, és nem zargatják egymást különösképpen. Uszony és kopoltyú mutogatásban ki is merül a harci hév... 

 

 

 

Uszonymeresztgetés

 

·  Tarthatók kis medencében is, tartós együttélés során sem verik agyon a nőstényeket a hímek.

·  Akkor érzik legjobban magukat, ha van tőzeg/kókuszrost/ az akvárium alján, vagy legalább egy kis agyagtálkában behelyezve nekik, úgy 1-2 cm vastagságban/. Ha van mellettük lány is, akkor biztosan ikrázni fognak, akár a társas medencében is.

·  A gyógyszerekkel nagyon óvatosan kell bánni, a sera omnipur egész biztosan idegrendszeri tüneteket okoz, a többit még nem tapasztaltam ki, igazából nem beteges halak. /3 beteg halam volt eddig összesen/

·  Halpusztulás csak a nem megfelelő tartásból ill. abból ered, hogy egymást eszik meg amíg nőnek.

·  Kerülni kell az erős megvilágítást, természetes élőhelyükön is nagyon zavaros a víz, és növénnyel sűrűn benőtt, így az akváriumban is célszerű ezt utánozni. A felszínen úszó növényeket nagyon szeretik, és ezek segítenek is leárnyékolni a vizet a világítástól.

Tenyésztésük:

 

Ez elég egyszerű. Természetes élőhelyükön ezek a halak rövid életűek, 1 évet élnek. Mire beköszönt a száraz évszak, az ikráknak a növények gyökerei közt, vagy a talajon a tőzegben kell lenni, mert a felnőttek elpusztulnak a sekély tó kiszáradása miatt. Az ikrák viszont kibírják a szikkadást, és a meleget ill. hideget is. Mire beköszönt az esős évszak, az ikrákban a kishalak már kifejlődve várják a vizet, és amint leesik pár cm víz, már ki is kelnek. Saját magam láttam, hogy vízbe eresztés után, 3-4 perccel már volt kikelt kishalam :) A lustábbak akár 48 óra múlva is kikelhetnek még, ha már érettek.

 

 

 

Nothobranchius rachovii beira 98 hím

 

 

Így csinálom én:

·  Fogok egy 5-10 literes akváriumot, teszek bele egy egyszerűszivacs szűrőt, egy kb. 7-8*7-8cm-es steril /vagy új/ műanyag ételtároló dobozt, amiben előzőleg kimikróztam a kókuszrostot. A kókuszrost magassága legyen 2-3cm, és a doboz falmagassága ne legyen a kókuszrost felett 1-1,5cm feljebb. Ha túl magas az edény, nem fognak belemenni. Fel kell engedni lágy vízzel /ha csapvizet is használsz, akkor klórtalanítót mindenképpen kell beletenni!/. Adj még sera nitrivecet a vízhez, hogy két nap múlva használható legyen.

·  Átteszem a tenyészhalakat a kismedencébe. 1 hím, 2-3 nőstény. A tenyészhalak tartósan ívnak, általában sorban kezdi el kergetni a lányokat, nem felváltva. Amikor az egyik lány kötélnek áll, addig nem hagyja békén, amíg van benne ikra...

 

 

 

Udvarlás

 

 

 

Ívás

 

 

 

 

 

Ívás

 

·  Egy hét elteltével a kókuszrostot ki kell emelni, és ha még van olyan lány, akinek van szemmel láthatólag pocakja, akkor újabb kókuszrostot kell nekik adni.

·  A kivett dobozból a vizet óvatosan lecsorgatod, hogy az ikrák nehogy kifolyjanak, majd a maradék vizet konyhai törlőkendővel le kell itatni. Én úgy szoktam , hogy négyszögeket hajtok belőle és több rétegben finoman rányomkodom /8-10 réteg legalább/. Egy óra múlva már mind vizes, egy csipesszel leemelgetem őket, a legalsót ellenőrizni kell, hogy tapadt e rá ikra mielőtt eldobod. Annyira kell így kiszárítani, hogy ha kézzel megérinted a kókuszrostot, már ne tapadjon a kezedre. Ha túl vizes marad, az ikrák bepenészednek, ha túl száraz lesz, akkor kiszáradnak. Ha már csak éppen hogy nyirkos, akkor mehet a dobozra a fedele, és írd is rá a fajta nevét és a begyűjtés időpontját.

·  Az ikrák érési ideje függ a fajtától és a hőmérséklettől is. 21-24C -on célszerű őket tartani, ha van rá lehetőség. A magasabb hőmérséklet több mutációt vagy rosszul kifjelődött egyedeket eredményez. Pl. hiányzik az egyik úszó, stb...

Saját megfigyelésem szerint a Nothobranchius Eggersi TSTS 10-14 fajta ikrája ebben a melegben 4 hét alatt beérik, azonban az egészéges az volna, ha 6-8 hét alatt érne be. 21C fok alatt az érés leáll, és nem fejlődnek ki a kishalak. A Nothobranchius Rachovii beira ikrái tovább érnek, 3-4 hónap az érési idő, ilyen melegben 2,5 hónap. Ez természetesen függ a halak eredeti élőhelyétől is.

Az eredeti élőhelyük nyáron – Tanzánia 1999.

 

 

 

Esős évszak - Tanzánia

 

És ugyanaz az élőhely a száraz évszakban:

 

 

 

 Száraz évszak ugyanott - Tanzánia

 

Az ikrák keltetése az ivadékok felnevelése:

 

 

Vízbe helyezés után gyorsan kikel a pici ivadék

 

 

Kellékek:

·  fél literes új ételtároló műanyag doboz.

·  Sterilizált kókuszrost

·  6-10 Nk-s víz

·  banán vagy mikro féreg, pár nap múlva sórák

·  steril műanyag kanál

·  10 literes akvárium

·  szivacsszűrő

A keltetés:

 

A műanyagdobozban mikrózd ki a nedves kókuszrostot. A műanyag doboz alján kb. fél cm vastagon legyen kókuszrost, erre öntsed a megfelelően lágy vizet. Ha van tehetsz bele oxigéntablettát is. Az érett ikrákat szórd bele és tedd árnyékos helyre, várj. Az első kishalak már fél óra múlva úszkálni fognak, kb. 4 mm-esek. 

 

 

A frissen kikelt ivadékok kb. 4 mm-esek

 

A fél napos kishalakat óvatosan kanalazzad át a nevelő medencébe. A nevelő medencét 5cm magas vízzel töltsed csak fel, és az alján legyen 6-7 evőkanálnyi steril kókuszrost. Ha magasabb a víz, a nyomás miatt a halak elpusztulnak. A kikelt kishalakat 12 óra múlva már lehet mikro vagy banánféreggel etetni. Ne etess túl, mert berohadhat a víz. A vízbe persze sera nitrivec is kell. Ha már eltelt az ikrák vízbehelyezése után 48 óra, és az összes kikelt kishalat kikanalaztad, akkor a maradék ikrát újra ki kell szikkasztani, amíg beérnek a következő keltetéshez. Ennek a menete ugyan az, mint amikor a tenyészakváriumból ki lettek emelve először az ikrák /lásd feljebb/. A keltetési folyamat 4-8 alkalommal is megismételhető gond nélkül. 

 

 

Nothobranchius eggersi red ivadékok 5 naposan  

 

Ha hagyod az ikrákat a vízben 48 óra után, akkor meg fognak penészesedni. Szárazon viszont nem, és mivel a kishalak nem egy időben érnek be, így hetek múlva is még lesz éppen kikelésre kész ikra a kókuszrostban.

 

Az ikrák és a kishalak:

 

Az ikrák nagyon kicsik! 0,5-0,8 mm-esek. A friss ikra színe olyan mint a pezsgő színe, és teljesen átlátszó. A nedves kókuszroston átveszi annak színét, szinte lehetetlen nagyító nélkül megtalálni. A burok viszonylag kemény, csipesszel ki lehet szedni a tőzegből, ha 10cm magasból az asztalra esik, pattogni fog.

Később a színe besötétedik, borostyán sárga lesz, akár be is zavarosodhat. Később megjelennek az apró fekete szemek, és amikor az ikra érett, akkor a fekete szemeken sárgás írisz is látható. Nagyon érdekes volt, hogy amikor ezeket az ikra fotókat készítettem, a fogózás közben a kishal felém fordult a szemeivel. Meg is ijedtem :D Ha van jó nagyítód, akkor magad is megfigyelheted a mozgást az ikrában. Csak az egyik oldalát meg kell világítani, és rögtön át fog fordulni, hogy ne bántsa a szemét.

 

 

Az érett ikrákban látszik a kishalak szeme, sárga írisszel

 

Amikor az ikra érett, akkor a szemekben a sárga írisz is látható.

 

A kishalak körülbelül 4mm-esek a kikeléskor. 12 órásan már esznek mikro vagy banán férget. Nagyon gyorsan nőnek, szépen úsznak kikelés után is már. 3 naposan a nagyobbak már meg bírják enni a frissen kikelt sórákot is. A férgeket egy, másfél hetes korukban lehet elhagyni, mert addigra a kisebb ivadékok is már meg bírják enni a sórákot.

1,5-2 hetesen már a vágott tubifexet is adhatjuk, vagy van van türelem hozzá, akkor csipesszel a nagyon apró kicsi tubifexeket kiválogatva egyenként is lehet etetni őket.

 

Akinek van grindál férge, az nyugodtan adja hetente kétszer. A kishalak amíg el nem érik a 2 hetes kort, naponta kétszer kapnak enni, kivéve amíg mikro férget kapnak, mert azok egy napig gond nélkül életben maradnak a vízben.

 

Bármilyen a nagyságuknak megfelelő élő élelmet szívesen fogadnak, ragadozó halak lévén. Színesedni 1,5 hónaposan kezdenek ha jól vannak tartva. Két hónaposan ivarérettek. A fagyasztott élelmet nem szívesen fogadják, de ha éhesek, elcsipegetik.

 

Mivel falánk jószágok, éppúgy mint a betta kicsik, méretben nagyon eltérő a fejlődésük. Ezért ha a nagy egyedeket nem vesszük időben ki az akváriumból egy másikba, egyik reggel könnyen arra ébredünk, hogy felfalták a kisebbeket. Pár mm méretkülönbség már elég, mert hatalmas a szájuk és a ragadozó kedvük...

 

Nagyon fontos!

 

Kezdetben, mivel semmilyen leírást nem találtam ezekről a halakról magyarul sok hibát elkövettem. A Horn-Zsilinszky Akvarisztika c. könyben van pár oldal említés róluk, de először ezt nem vettem észre, és csak annyit tudtam, hogy lágy víz kell nekik. Így a második keltetéskor már ioncserélt vízbe tettem az ikrákat. Úgy másfél hónapos korig szépen fejlődtek is, aztán azt vettem észre, hogy uszonyrothadásuk van. Legalábbis azt gondoltam abból, hogy fehéredik az úszóik széle. Később tudtam csak meg, hogy ez a PH shokk jele. Sajnos még gyógyszereztem is a halakat uszonyrothadás ellen, és persze nem gyógyultak...

Amikor a hibára rájöttem, a vizkeménységet fokozatosan emeltem, a halak jobban is lettek, nem pusztultak el, bár az uszonyroncsolódás a mai napig látszik rajtuk.

Tehát nagyon fontos! Ne tartsátok a halakat kizárólag ioncserélt vagy ozmo vízben, mert az túl lágy nekik....

A gyógyszerekkel is óvatosan bánjatok, a Sera omnipur egyes halaknál idegrendszeri tüneteket okozott. A sót is javasolják egyes oldalakon a halak fátyolbetegségének megelőzésére, ami állítólag gyakori betegség náluk. Ezt nem tudom alátámasztani, mert nálam egy hal sem lett eddig még fátyolbeteg. Mindenesetre a sózást úgy írják, hogy 4l vízhez egy csapott kávéskanál az adag, ha valaki ki szeretné próbálni.

 

Tartok más killifish fajokat is, itt van pár kép, hogy lássátok, milyen gyönyörű szép színesek ezek a halak:

 

 

Fundulopanchax gardneri nigerianus

 

 

Aphyosemion australe gold

 

 

Austrolebias nigrippinis

 

 

 

 

 Fundulopanchax gardneri "Jos Plateau"

 

 

 

Nothobranchius virgantus "Fugnido" EHKS 2009-01

 

 

 

 

Nothobranchius virgantus "Fugnido" EHKS 2009-01

 

 A gyerekeim imádják ezeket a halakat, mert nagyon színesek, és órákig képesek bámulni őket, az ikrákat pedig percenként ellenőrzik, hogy kikeltek e már a kishalak :)

 

Remélem sikerült kedvet csinálnom a tartásához, és ha bármilyen kérdésetek lenne /és tudok rá válaszolni/, akkor pü-ben nagyon szívesen válaszolok.

 

Illésné Timi /ttimi78/

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Illésné Takács Tímea

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1229 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top