Hirdetés

 

 

Méretük a 25cm-től (Serrasalmus nattereri) az 50cm-ig (Serrasalmus rhombeus, S.manueli) terjed.

Elterjedés: Dél-Amerika; Az Amazonas medence (Folyókban, patakokba, vízzel elárasztott területeken. )

A természetben egyes fajok több százas, akár ezres csapatokban élnek (Serrasalmus nattereri), míg mások magányosan vadásznak (Serrasalmus elongatus, S.niger)

 

 

Táplálkozás: Minden fajuk ragadozó, egyesek kisebb halakkal, mások dögökkel táplálkoznak, sőt egyes fajok (Catoprion mento) kifejezetten más halak úszóit fogyasztják.

A hírhedt vörös piraya (Serrasalmus nattereri) csapatban akár nagy testű zsákmányt is képes elejteni, vízidisznó vagy marha méretűeket is. Természetesen a filmekben és útleírásokban szereplő pirayak agresszivitása és vérszomja erősen eltúlzott, igazán veszélyessé akkor válhatnak, mikor az elöntött árterületen visszamaradt vízben megrekednek. Ilyenkor a táplálékhiány és az alacsony oxigénszint miatt erősen agresszívvé válnak, ilyenkor előfordulhatnak akár halálos balesetek is.

 

Szaporodás: A természetben az ívás általában az éjszakai vagy korareggeli órákban zajlik, a párok kiválnak a csapatból, és növényekkel dúsan benőtt területet keresnek.. A hím sekély mélyedést ás a talajba. erősen védi az ikrázó helyet, a nőstényt csak rövid ideig tűri meg, aztán  őt is elüldözi. A lerakott ikrák száma 500-1000 is lehet, színük aranysárga. A kishalak a 8. napon már szabadon úsznak. Először kis gerinctelenekkel táplálkoznak, majd a harmadik hónaptól már szüleikhez hasonlóan más halakra is vadásznak.

 

Akváriumi tartásuk: Fogságban leggyakrabban a vörös pirayát tartjuk, így e faj tartását ismertetem. Lévén, hogy csapathal legalább 8-10 fiatal egyedet vásároljunk, melyeket a kifejlett kori méretüket figyelembe véve legalább 7-.800 literes medencében helyezzünk el.

 

 

Természetesen a szabadban magányos fajokat akváriumban is egyesével érdemes tartanunk. A medence és a hal méretének itt is összhangban kell állnia, valamint fontos a megfelelő búvóhely kialakítása. Ez lehet egy nagyobb kő vagy fadekoráció, esetleg egy növényekkel dúsan betelepített sarok is. Egy kifejlett rhombeus vagy niger tartásához is legalább 500 liter űrtartalmú medence szükséges.

 

Táplálás: Halainkat legcélszerűbb fagyasztott tengeri hallal etetni, mely egyrészt könnyen beszerezhető, másrészt a betegségek behurcolása könnyen elkerülhető. Időnként adhatunk csirkehúst is kedvenceinknek, azonban a vízminőséget könnyen tönkretehetjük. A melegvérű állatok húsát a pirayák nehezen és nem jó hatásfokkal emésztik, disznóhúst pedig szigorúan tilos adni az esetleges férgesség miatt. Ha a medence mérete, vagy egyedszámuk nem megfelelő, illetve ha nincsenek kielégítően takarmányozva (minden nap, főleg fiataloknál) könnyen megeshet, hogy a legkisebb illetve leggyengébb társukat megtámadják, és szinte maradéktalanul elfogyasztják.

 

Technika: A pirayák sokat esznek és sokat is ürítenek. Szűrésünk legalább 6-8szorosa legyen a vízmennyiségnek (pl. 800literhez legalább 4800lit/h szűrést biztosítsunk) mivel etetéskor hirtelen felszaporodnak a bomlástermékek.

A megfelelően magas oxigénszint is fontos, ezt nagy teljesítményű, több kivezetéses légpumpával érdemes megoldani.

A világítás ne legyen túl erős, egyrészt mert könnyen ijedősekké válnak, másrészt természetes élőhelyükön is úgynevezett fekete vízben élnek, ami egy a behulló levelekből kioldódó cser és huminsav miatt teaszínűre színeződött vizet takar. A vízminőségre egyébként nem érzékenyek, azonban igénylik a rendszeres hetenkénti részleges vízcserét, ennek hiányában betegségekre fogékonyak lesznek, színezetük, méretük és vitalitásuk is messze elmarad jól tartott társaikétól

Berendezésként nagyobb fadekorációkat érdemes alkalmaznunk, amelyek amellett, hogy kiváló búvóhelyet nyújtanak állatainknak, kioldódó színanyagaikkal segítenek megteremteni a kedvező feltételeket. Medencénket dekorálhatjuk szinte bármilyen növénnyel, halaink nem bántják őket így saját ízlésünkre hagyatkozhatunk, természetesen a kevésbé fényigényes fajok közül válogatva. Ha hátteres medencét készítünk, vagy sziklákkal dekorálunk, figyeljünk arra, hogy éles szélek ne legyenek rajtuk.

Szaporításuk sikerülhet, bár elég nehézkes, a szakirodalom szerint több ezer literes lágyvizes medence szükséges hozzá.

 

 

Társítás: Ez egy nehéz feladat, azt mondanám, ha együtt nőnek fel a társhalakkal, akkor van rá esélyünk. Társhalakban két véglet közt érdemes gondolkodni: vagy túl nagy vagy túl kicsi zsákmánynak. A kisebbek közül bizonyítottan működik a vörös neonhal, a fekete tetra és az endler guppi. A nagyok közül a márványsügér, a pacu, illetve a nagy testű vértesharcsák (pleco, gibbi, panaque stb.) Természetesen figyelnünk kell arra, hogy halaink egy percig se éhezzenek, mert hamar rájönnek a probléma megoldására....

 

 

Munkahelyemen a győri Füles Bástyában egy 2500literes medencében 27 Vörös pirayát (Serrasalmus nattereri) tartunk, melyek kb. 1-1.5 évesek. Rendszeresen tartunk látványetetést (tőkehe, hekktörzs) melyet a látogatók mindig nagy örömmel fogadnak, ilyenkor lehetőség nyílik kollégáinknak feltenni az esetleges kérdéseket. A látványetetés időpontjáról awww.fulesbastya.hu weboldalon lehet tájékozódni.

 

A képeken a Füles Bástyában élő pirayacsapat látható.

 

Kristóf Tibor (tk)

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 458 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top