Hirdetés

 Egy nagyon hasonló kinézetu faj a ’90-es évek elején Tanzániából került az európai akvaristák medencéibe. Ez a faj a Metriaclima sp.”Msobo” 
Elterjedési területe a Ruhuhu folyó deltája, déli és északi irányban. Capekaiser-nél csak kevés, de Ngwazi és Magunga szikla között nagyszámban találhatók. 
A nostények színe nagyon szép mandarin sárga, míg a hímek egészen sötét, majdnem fekete színuek, a fejükön a jellegzetes két csíkkal. A testén szabálytalan márványszeru mintázat látható. 
Élohelyük az üledékben gazdag, mély vízi görgetegzóna, ahol a „Msobo” a felso régiókban él .Gyakran láthatjuk más fajok pl. Melanochromis-ok társaságában a nagykiterjedésu algamezokön „legelészni” Szájuk is erre specializálódott. Nagyon hasonloana Metriaclima zebra-hoz. 

 A „Trió” harmadik tagjával Njambe és Lundu sziget között találkozhatunk. AMetriaclima sp.”Msobo heteropictus” . Hímjei változatos színu és mintázatúak, világoskék alapon vékony sötét csíkok. Nostényeik beage színuek és úszói sárgák. Lundo szigeténél él egy pouláció, melynek nostényei világító sárgák. 

 Manapság gyakran láthatunk díszállat kereskedésekben egy nemrég importált fajt, nevezetesen a Metriaclima msobo „magunga”-t. Akváriumban könnyen tartható, nem agresszív, bár sokat mozgó, élénk faj. Általában a hím a nostényektol külön úszkál, és a nostény kezdeményezi az ivást. Ez a szokásos módon megy végbe, ennek eredménye kép 30-40 db. nagy szemu ikrát forgat. 26°C.-on 18-19. nap engedi ki az ivadékokat, melyek a kiúszáskor rikító sárgák. 
Etetésük óvatosságot igényel, mert igen mohó „népség” Naponta 4-5 alkalommal etessük, lehetoleg éloeleséggel. (Plankton, sóféreg, grindál) mert a színezetük így nagyon intenzív lesz. Ne feledjük! Alga táplálékra is szükség van. Nálam az ancistrusok nevelésénél már jól ismert ún. etetoko nagyon bevált. 
Gyors fejlodésu halak, már 6-7 hónaposan forgatnak a nostények A hímek kb.4 hónaposan kezdenek színt váltani. 
Átszínesedo hímeket láthatunk a képeken. 

   

Fodor László/ egoist

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 703 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top