Hirdetés

 

PSEUDOTROPHEUS "DAKTARI"

Az elnevezés valószínuleg egy díszhal exportortol származik, ugyanis akváriumban semmilyen gyógyító (parazitapusztító) tevékenységét nem figyelték meg.

Ps. "Daktari Luhuchi Roks" (hím)

DeMason 1994 - ben, tévesen "yellow acei" (sárga acei, azaz jégsügérnek) írta le. Mint azt tudjuk, sem alaki, sem formai hasonlóságot nem mutatnak egymással. Fejformájuk és színezetük is erre enged következtetni. Pontos fajleírás még nincs.

Ps. "Daktari Chiwindi" (hím)

Elofordulási területe, Tanzánia déli partjaitól a mozambiki partokig. Tanzániánál a Ps. "Daktari" a Hai-zátonynál, a mozambiki határnál fordul elo, ahol, igen nagy számú populációi találhatók. Andreas Spreinat 1994-ben Undu Point közelében szintén nagyszámban talált Ps. "Daktai"-t, a Luhuchi sziklánál szintén elofordulnak. Londo-tól délre is találtak egy populációt, így a geográfiai változatok nevei is ezeknek a pontoknak az alapján alakultak, úgymint: Chiwindi, Londo, Luhuchi Roks, Undu Point.

Ps. "Daktari Luhuchi Rocks" (hím)

A görgeteg zóna határán élnek 3-15 méteres mélységekben. Táplálkozásukban, különféle lárvák, plankton, kisebb rákok, és az alga játsza a foszerepet. A kisméretu "Mbuna" sügérek közé tartoznak, méretük 8-10 cm. Minimális akvárium mérete, 250 liter, kisebb medencében tartva agresszívvá válhat! 4-6 ikrafoltot mind a két nem képviseloje hordhat. Idosebb korban a nostények színe sárgulhat!


Ps. "Daktari Undu Point" (hím)


Ps. "Daktari Londo" (hím)

Nagyon hasonló két faj található az elofordulási területükön, nevezetesen a Pseudotropheus "Lime" és a Ps. "Nkhomo Lime". Tartásuk semleges vagy enyhén lúgos kémhatású vízben, más hasonlóan temperamentumos fajok társaságában.


Ps. "Daktar" (nostény)


Pseudotropheus "Lime"

Nagyon falánk, elhízásra hajlamos faj. Lehetoleg nagy egyedszámban tartsuk, sok búvóhellyel, mert a hím nagyon erosen hajtja a nostényeket. Még a forgató nostényeket sem kíméli, ennek ellenére nostényeik nagyon jó ivadéknevelok, a 35-40 db ivadékot 21 nap alatt forgatják ki. Etetésük nem jelenthet gondot, mert a kiúszáskor kb. 12 milliméteres kishalak probléma nélkül fogyasztanak Cyclops naupliustArtemia-t, de száraz tápokkal is nevelhetok. Növekedésük gyors, ivarérettségüket 8-9 hónaposan érik el.


Ps. "Lime Nkhomo" (hím)


Ps. "Lime Nkhomo" (nostény

Fodor László / Egoist
AME Afrikai sügér szekció

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1804 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top