Hirdetés

 

Egyik napról a másikra a halak feje és hát-, ill. hasi úszójának kontúrja égszínkékre váltott, mely színezet érdekes módon a nõsténynél jelentkezett intenzívebb mértékben. Így fakó színû nicaraguai sügéreim egy csapásra az akvárium díszévé váltak. Színezetük úgy tûnt, hogy kedélyállapotuktól is viszonylag független és stabil.

Több alkalommal tettek kísérletet ikrázásra, de az utódok egyik esetben sem keltek ki. A kevés irodalom melyet ezekrõl a halakról találtam 24-28 C0-os enyhén lágy vizet javasol ikráztatáshoz. Annak ellenére, hogy a társas akváriumban ezek a feltételek adottak voltak, halaim kísérletei sorra eredménytelenül zárultak. Úgy gondoltam, hogy a többi hasonló vagy még nagyobb testû hal okozza a zavart s féltésbõl megeszik az ikrákat, ezért elõször egy jól berendezett 30, majd késõbb 50 literes akváriumban tettem kísérletet a szaporításra. A nicaraguai sügérek mindkét esetben rendkívül negatívan reagáltak a környezetváltozásra, s napok alatt olyannyira stresszes állapotba kerültek, hogy kénytelen voltam visszahelyezni õket eredeti környezetükbe. A sikert végül is egy gyenge lefolyású darakór megbetegedésnek is köszönhettem, amit egy „új szerzeménnyel” sikerült bevinnem az akváriumba. A lesötétített akvárium hõmér-sékletét a gyógyszeres kezelés mellett 30 C0 fölé emeltem, s minimális veszteséggel vészeltük át a nehéz napokat. Ám amikor a víz hõfoka 31-32 C0-ra emelkedett a sügérpár - mely egyébként is teljesen immúnisnak mutatkozott a fertõzéssel szemben - egy fél kókuszdió héj belsejét vette birtokba s a nõstény néhány órán belül kb. 70-80 darab nagyon apró halvány sárga ikrát tapasztott a gondosan megtisztított héj belsõ falára. Az ikrákat közösen gondozó szülõk ez esetben is szinte csak egy zsebkendõnyi területrõl zavarták el a komolyabb érdeklõdést mutató kaméleon-, jég-, vöröstorkú-, citrom-, delfinfejû- és levendulasügéreket. Három nap elteltével valamennyi ikra kikelt, majd további 4 nap után a kishalak szigorú szülõi felügyelet mellett úsztak el.

Három generációt sikerült felnevelnem ebbõl a rendkívül békés természetû, dekoratív sügérfélébõl, mely megfelelõ étrend esetén a növényeket sem bántja s minden idõben üde színfoltja lehet akváriumunknak.

Foto: Ingemann Hansen 
Akkoriban még nem rendelkeztem akvárium fotózásra alkalmas géppel, ezért a net-rõl töltöttem le egy jellemzõ képet.Howard58

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1025 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top