Hirdetés

 

AZ EICHHORNIA CRASSIPESSEL EGYÜTT ÉLÕ MACROBRACHIUM FAJOK AZ ORINOCO DELTÁBAN

A Macrobrachium faj Venezuelában mintegy 20 fajtával képviselteti magát. Eloszlásukat tekintve 3 fõ csoportra oszthatjuk a fajtákat. Többen tanulmányozták a fajokat az Orinoco deltában úgymint Vasquez (1980), Lopez és Pereira (1996, 1998).

Az Orinoco-delta
Mintavételi helyek

Az Orinoico delta mintegy 22500 km2 területet ölel fel.  A hõmérséklet eloszlás elég egyenletes 25.5 - 26.6 C. A hidrológiai viszonyok szerint periodikus változás áll be júniustól novemberig, amikor a vízhozam a legmagasabb, majd folyamatos csökkenéssel egészen Áprilisig amikor a vízhozam a legkisebb.

Nyolc mintavételi hely került meghatározásra 1992-ben a Júliusi, és Szeptemberi magas vízállás idejé:

A Mánamo Gu inamorena (MGU), Mánamo Tucupita (MTU), és a Mánamo felsõ szakasza (MAC) a Mánamo folyóban található. 1960 elõtt ezek a folyók biztosították az Orinoco vízhozamának 11%-t, azonban 1965-ös gátépítést követõen a vízhozam jelentõsen csökkent, amely megváltoztatta a környezõ táj jellegét is. Fekvésénél fogva az MGU, és MTU helyek jelentõs tengeri behatás alatt vannak. A Paria öböl jelentõs sótartalommal tölti meg esetenként a deltát. A MAC mintavételi hely a terület felsõ szakaszán található. A további 5 hely olyan helyszínek, amelyekjelenleg emberi beavatkozás mentesek. Az Araguaito Mouth (ABO), Middle Araguao (AME), and Araguao Estuary (ABA) az Araguao felsõ, középsõ, és alsó szakaszán találhatók. Sites Curiapo (CUR) és Santa Rosa (STA) helyszínek hasonlóak, mindkettõ a delta délkeleti részén találhatók, ahol igen sûrû csatornarendszer alakult ki. Itt rendszeres a sótartalom változása.
 
A sótartalom (refraktométerrel vizsgálva), a hõmérséklet, és az oldott oxigéntartalom (YSI 51b), és az átlátszóság a nyílt vízben növényes helyeken kerültek mérésre. A garnélák gyûjtésére 0.11m2 körháló segítségével került sor. Mindegyik minta zacskózva, és 10%-os formalinnal került tartósításra. A garnélák a továbbiakban azonosításra, mérésre, és szexálásra kerültek. A vízparaméterek változását az 1. tábla mutatja be:

Sótartalom tekintetében 3 csoportra lehet osztani a mintavételi helyeket:
 
1. Tengeri behatás nélküli helyek ( ABO, AME, MAC)
2. Alacsony sótartalom (ABA, MTU, CUR, STA)
3. Magas sótartalom (MGU) 

A pH érték azonosnak tekinthetõ a mintavételi helyeken. A hõmérséklet, és a tisztaság az emberi szennyezés mértékében változik. AZ MGU, MTU, és MAC helyeken mért magasabb hõmérséklet kapcsolatba hozható a szennyezett vízkeveredéssel.

Az Orinoco-delta alsó része
Eichhornia crassipess

Macrobrachium surinamicum, és a M. amazonicum az E. crassipes gyökereihez tapadva került begyûjtésre, az Orinoco Deltában. Az 1992-es elterjedésüket az 1. ábra mutatja. Az M. surinamicum minden mintavételi helyen megtalálható, ez az egyetlen faj amelyik a MAC, ABO, és CUR helyeken is megtalálható. Macrobrachium jelskii négy helyen található (MTU, ABA, AME és STA), míg a M. amazonicum csak az MGU és AME helyeken fellelhetõ.

Az átlagos fajsûrûség a gyökereken 15.34+- 7.75 egyed / négyzetméter. Az átlagméret és ivararány 22.6 mm és 1:1.5 a M. surinamicum esetében, 14,7 mm és 1:10 az M. jelskii esetében, 51.0 mm és 1:2 a M. amazonicum esetében. A nõstények 16% hordott tojásokat.

A Macrobrachium fajba tartozó egyedeket ragadozóként tartják számon. Az E. crassipes gyökerein lévõ gazdag élõközösség széles tápanyagot kínál a garnéláknak. A Macrobrachium az egyetlen faj amely fogyasztja az algát, amelyeket a gyökérrõl vesz fel. A petés nõstények száma, valamint a fiatal egyedek azt támasztják alá, hogy az állatok a gyökereket szaporodásra is használják. Lasi (1993) feltételezi, hogy az M. jelskii számára, amely az átváltozást az alacsony vízállási periódusban fejezi be, a gyökerek létfontosságúak a fejlõdés szempontjából. Kiegészítjük ezt azzal, hogy az M. surinamicum kizárólag három háborítatlan helyen volt fellelhetõ - amely tengeri behatás alatt áll - ez azt támasztja alá, hogy ez a faj brakvízbe kell vándoroljon, hogy reprodukálhassa magát.

Élõhely az Orinoco deltában
Macrobrachium amazonicum

Pereira szerint, a Macrobrachium egyedeket három csoportba lehet sorolni. Az elsõ csoport olyan fajokat tartalmaz, amelyek kizárólag a tenger melletti folyókban terjedtek el, a második csoport olyan fajokat ölel fel amelyek elterjedése független a tengertõl, a harmadik csoportba olyan fajok tartoznak amelyek kizárólag a tengertõl távol lévõ folyókban szaporodnak. Érdekes, hogy jelenlegi tanulmányban vizsgált fajok mindhárom csoportba tartoznak, mivel Pereira az M. surinamicum-ot az elsõ, a M. amazonicumot a második, míg az M. jelskii-t a harmadik csoportba sorolja.
 
Az M. surinamicum, ls az M. amazonicum jelenléte az Orinoco deltában megerõsítést nyert, addig az M. jelskii nem volt egységesen megtalálható. Tanulmányunkban igazoltuk az M. jelskii jelenlétét az Orinoco deltában, és az állomány jelentõsen kitágította élõhelye határait. Az M. jelskii nem igényel brakvizet a szaporodáshoz, a feltünése a brakzónában szokatlan. A Hyacinth vízzel való áramlása a magas vízállási periódusban feltehetõen a garnélák elterjedésére is hatással van. Valószínûleg ez lehet a magyarázata az M. jelskii feltûnésének a deltában.

Parazitás fertõzés (Probopyrus)  az M. surinamicum nõstények 18%-n volt kimutatható. A hímek nem voltak fertõzöttek. A fertõzés kizárólag az ABA, és STA helyeken volt kimutatható. Az M. amazonicum nõstények P. bithynis fertõzöttségét szintén kutatók igazolták. A fertõzöttség mértéke 3-10% változott. A gyökereken élõ M. amazonicum, és M. jelskii jelen tanulmány vizsgálatai alapján nem voltak fertõzöttek.

Forrás: Caribbean Journal of Science, 
Vol. 39, No. 1, 155-159, 2003 (JOSÉ V. MONTOYA)

Fordította, szerkesztette: Coldhead 

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 720 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top