Hirdetés

 

Ha emlékezetem nem csal, ezt a fajt jó néhány évvel ezelõt már Volincsák Tamás barátunk tartotta és szaporította, de mivel azóta sok víz folyt le a Dunán, ezért bátorkodom most az "újdonságok" rovatban bemutatni.

LAMPROLOGUS ORNATIPINNIS
SZEGÉLYES CSIGASÜGÉR

Ez a nagyon karcsú kistermetû csigasügér méltán lehet még slágerhal az afrikai törpesügerek kedvelõi között. Számtalan jó tulajdonsággal bír, mind tarthatósága, mind szaporodása és nem utolsósorban tetszetõs külalakja miatt.

No de néhány szót az én halaim történetérõl. 2004 novemberében vásároltam 8 darabot az egyik németországi nagykereskedésben. Azt nem mondhatnám, hogy azért, mert lenyûgözött szépségével, hanem inkább azért, mert tudtam, hogy nálunk jelenleg nem tartja senki. Gondoltam nem árt egy új színfolt a hazai Tanganyika-tavi sügér palettán. A 4 centiméteres jószágok, mint az angolna, olyan vékonykák voltak, szürke testükön haránt irányú vékony, szabálytalan fekete csíkok futottak. Egy 50 literes akváriumba kerültek, a szintén akkor beszerzett Neolamprologus falcicula"cygnus"-okkal együtt.

A berendezés: homok, néhány tõ Anubias nana, néhány kis cserép és kõ a cygnus-oknak és az egyik sarokban 10 db éti csiga háza. Hogy a halak jól érezték magukat az az etetéseknél bizonyosodott be, mert nagy lelkesedéssel csaptak rá a javarészt fagyasztott cyclops-ra, de a száraz eleséget sem vetették meg. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem szenteltem kellõ figyelmet akváriumukra, láttam, hogy a csigaházakból elõbukkantak az etetésre, ez mindig valahogy megnyugtatott. Mígnem az az érzésem támadt, hogy valahogy kevesen vannak. Hát igen, csak azt nem vettem figyelembe, hogy a cygnus-ok elõbb lettek ivarérettek, és komoly territórium harcba kezdtek, aminek az ornatipinnis-ek látták kárát.

A cygnus-okat áttelepítettem egy másik akváriumba és vártam, hogy csak elõbukkannak a megfélemlített ornatipinnis-ek csigaházaikból. Legnagyobb megdöbbenésemre, akárhogy is nézegettem, összesen 3 darabot tudtam csak megszámolni. No ebbõl sem lesz már semmi, keseredtem el. Az adott kevés reményt, hogy két nagyobb és egy kisebb termetû volt a maradvány. December közepére már, elkezdtem reménykedni, mert a nagyok, melyek már elérték a 6 centimétert, hatalmas csatákat folytattak, aminek az lett az eredménye, hogy az egyik a legtávolabbi sarokba számûzõdött. Neki beszórtam még néhány csigaházat, a másik kettõ így megtûrte. A kicsi nyugodtan dekkolt a küzdelmek alatt és az alakja is kezdett elütni a nagyokétól.

Most már bizonyos, hogy két hímem és egy nõstényem maradt. A hímek feje jóval markánsabb, szája hegyesebb. Nagyon szép a farokúszó mintázata, fekete sávval határolt, melynek felsõ része átmegy narancssárgába. A hasra kerekdedebb nõstényen is megjelenik ez a minta, csak nem annyira szembetûnõen. Ezek után már minden ment, mint a karikacsapás, január elsõ hetében, miután a nõstény már jó ideje csak egyetlen csigaház elõtt õrködött - ahova külsõ zavarás esetén besurrant - megjelentek az ivadékok. Az alig 1 mm-es kicsiket alig lehetett észrevenni, mint apró pálcikák hevertek a homokon. Amikor az elsõ ételüket, a frissen keltetett sórák naupliuszokat észrevették, és azok után kezdtek el ugrándozni, csak akkor láttam, hogy milyen sokan vannak.


fent: hím, jobbra: nõstény

Tehát összegezve a dolgokat; a Neolamprologus ornatipinnis hím 7 centiméterre, a nõstény 5 centiméterre nõ, zavarás esetén mindketten csigaházakban bújnak meg, életmódjuk a buldog csigasügérre (Neolamprologus ocellatus) emlékeztet, csak az ivadékszám jóval nagyobb, elérheti az 50 darabot is. A kicsiket a területvédõ hím nem bántja, a nõstény a következõ ikrázásnál viszont elüldözi azokat a kiválasztott csigaház környékérõl. Ha megkapják a rendszeres 2 hetenkénti részleges vízcserét, valamint jól megtölthetik kisméretû, de annál feneketlenebb bendõjüket, tartásukkal és szaporodásukkal nem lehet gond.

 

Lukács László
http://www.sugerfold.hu
AME Afrikai sügér szekció

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 788 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top