Hirdetés

 

UARU AMPHIACANTHOIDES, HECKEL 1840

(Syn: Uaru obscurum GÜNTHER 1862, Uaru imperialis STEINDACHNER 1879, Pomitis fasciatus SCHOMBURGK 1843)


Az alábbiakban egy olyan halat szeretnék bemutatni, melyet szinte minden sügeres ismer, mégis elég kevesen tartják, és még kevesebben tenyésztik. Hazai kereskedésekben fõleg ezért nagyon ritkán találni, és akkor is csak kifejlett példányokat, amelyek elég drágák a magyar akvarista pénztárcájához képest.

Elsõ importja Európába 1913-ban történt, Németországot érhette ez a tisztség. Magyarul ékfoltos tarkasügérnek nevezik, ezt a nevet sa zürkés alapszínû testen elhelyezkedõ, nagy fekete folt alapján kapta. A szem színe a jóltartott, szép példányoknál ragyogó vörös, ellenkezõ esetben halvány narancssárga. A száj kissé "csõrszerû", végállású, benne sok apró, vöröses foggal, melyek elsõsorban a keményebb növényi részek elfogyasztásában nélkülözhetetlenek.

Fotó: Pán-Amerika Stúdió

Hazája Dél-Amerika, fõleg Brazília és Guyana, ahol az Amazonasban és egyes mellékágaiban (Rio Solimoes, Ucayali, Rio Madeira, Rio Xingu, Rio Negro és a Rio Branco) él, gyakran a diszkoszhalak társaságában, velük egy rajba verõdve. Éppen ezért tartási feltételei is hasonlók, de a vízminõségre kevésbé érzékeny. Elterjedési területe hatalmas, így az ún. fekete vízben ugyanúgy elõfordul, mint a kristálytiszta, ún. fehér vízben. Mivel igen nagytestû (28-30 cm) hal, kedvelt tápláléka az õslakosságnak, viszonylag gyakran elõfordul a Brazil halpiacokon is.

Tartása különösebb gondot nem jelent, fontos azonban a megfelelõ méretû medence, társas akvárium esetén ez minimum 300-400 litert jelent, de természetesen minél nagyobb, annál jobb. Szereti a melegebb, 27-28 C fokos, kissé lágyabb vizet, és nem utolsó sorban a rendszeres, részleges vízcserét, hiszen egy nagy étvágyú, intenzív emésztésû halról van szó. Bár nyugodt, békés jószág, kis akváriumban könnyen marakodóvá válhat, különösen ikrázás elõtt, ami viszonylag ritkán fordul elõ, és ez elsõsorban a nem megfelelõ tartás következménye. Egyébként szaporítása nem különösebben nehéz.

Hasonló méretû és nyugodt viselkedésû halakkal, fõleg sügérfélékkel (Heros, Mesonauta, Hypselecara, Pterophyllum, Symphysodon) társítható, de akár kisebb halakkal is jól megfér, persze ez a viselkedés egyedenként is változhat. Nálam a tápláléknak behelyezett alig egy centis dánió ivadékok igen szép példányokká cseperedtek anélkül, hogy "hajuk szála is meggörbült volna", pedig halaim bõven túllépték a 20 cm-t. Ebben azért valószínûleg nagy szerepe volt a napi kétszeri etetésnek is, hiszen a jóltáplált állatoknak így nem volt okuk ragadozni, valamint a nyugodt, mondhatni "lomha" jószágok látszólag képtelenek arra, hogy bármit is kitartóan üldözzenek. Ellenben ha megijednek valamitõl, villámgyorsan az akvárium egy rejtett sarka felé igyekeznek, és egy hangos koppanás jelzi, hogy célba értek. Épp ezért nagyon finoman bánjunk velük, különben félénkek, ijedõsek lesznek, és egyes kirohanások esetén kisebb-nagyobb sérüléseket is elszenvedhetnek, ha valamelyik dekorációs elem éppen útban van. Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, roppant kedves, érdeklõdõ, és a legkevésbé sem félénk Uaruink lesznek.

Tápláléka fõleg élõ és fagyasztott eleségekbõl álljon, az én példányaim alaposan kiáztatott, és kimosott tubifexet, vörös és fehér szúnyoglárvát, tõke- és tonhalhúst, mysist, fagyasztott artémiát, pulykaszívet, tengeri mixet (kagyló, koktélrák, tintahal), Sera diszkoszgranulátumot, hetente egyszer - ha lehetõség van rá - nagy szemû élõ daphniát, és rendszeresen növényi táplálékokat (elõfõzött zöldborsó, saláta, spenót, nyers alga) kapnak. Egyszer-kétszer már elfogadták a kukoricát, sõt a reszelt, nyers sárgarépát is! Ez a "zöldségdiéta" különösen díszakváriumokban való tartásnál fontos, különben a növények látják kárát.

Ha tenyészteni szeretnénk, érdemes több példányt ivadékkorban vásárolni, mert a nemek a kifejlett példányoknál is igen nehezen különböztethetõk meg. (A fiatal halak színezete teljesen különbözik a felnõttekétõl, barnás alapon szürke pettyesek). A késõbbiekben a csapatból kivált pár 200 liter körüli külön akváriumban is tartható. Saját tenyészpárom egy 100 x 40 x 60-as, esõvízzel feltöltött medencében kapott helyet, dekorációként vasfa, növényzetként egy nagy tõ Aponogeton, és egy Anubias gracilis lett behelyezve, melyeket csak akkor kezdenek el csócsálni, ha három-négy napig nem kapnak zöldeleséget. Talajnak nagyobb szemû kvarchomokot terítettem 1-2 cm vastagon, melyet egyáltalán nem túrnak. Egy Fluval 3-as belsõ motoros szûrõ forgatja a vizüket, valamint egy nagyobb szivacsszûrõ végzi a porlasztást, és a finomszûrést. Vízcsere hetente 30% esõvízzel, hõmérséklet 27 C fok, íváskor 28-29. A víz színe szép barna, ez fõleg a vízcseréknél behelyezett égertoboz és platánkéreg cser- és huminsavtartalmának tudható be.

Egymással szemben semmi agresszivitást nem mutatnak, a legnagyobb egyetértésben, harmóniában élnek. Szaporítás céljából behelyezésre került lapos cserepekre, palára, és mûlevélre gyakorlatilag fütyülnek. Ellenben az ikrákat mindig a nagy vasfa oldalára rakták, több százat is ívásonként. Sajnos eddig nevelni nem voltak hajlandóak, a sokszámú ikra másnapra eltnt, bár egészen addig gyönyörûen gondozták. Ez azért is furcsa, mert halaim vadbefogottak, így elvileg nevelniük kéne. Tehát valószínûleg valamilyen zavaró körülmény lehet az ok, de arra sajnos még nem jöttem rá, hogy mi is lehet ez. Egyébként az elúszott ivadékot a diszkoszhalakhoz hasonlóan a szülõk hámváladékkal is etetik, de mivel e fehérjedús táplálék mellõzésével is felnevelhetõk, így a következõ (sorrendben a negyedik) ikrázást kénytelen vagyok elvenni tõlük.

Remélem, hamarosan beszámolhatok az ivadékok felnevelésérõl is!

Kasi Mátyás
AME Nagytestû közép-és dél-Amerikai sügér szekció

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 875 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top