Hirdetés

Természetesen „személyiségfüggő” is ez a dolog kicsit, hiszen, vannak halaink, amik nálunk békésen, nyugodtan viselkednek, s másoknak megint más a tapasztalatuk. Ahány hal, annyi féle, és igaz ez arra is, hogy előfordulhat különböző akváriumokba a hal viselkedése megváltozik. (pld. nem ő lesz az alfa hím, erősebb, riválisabb társra talál, vagy csak egész egyszerűen megváltoznak a fényviszonyok, a berendezés…stb)

Egy érdekes viselkedést mindenképp meg kell említenem a Dimidiochromis compressiceps esetében, mely ellentmonásosnak tűnhet a fentebb írtakkal, de mégsem arról van szó.

Külföldi cikkek, akvaristák megemlítik, s többségében vitatkoznak rajta, hogy ezen hal más halak szemét „kicsípi”, van aki ezt tapasztalta van aki nem. Nos én 2001-ben tartott törzsemnél ezt tapasztaltam amikor is a dimidiochromis kicsípte egy delfinsügerem egyik szemét. A jelenleg tartott törzs-nél ennek például nyomát sem tapasztaltam. Jelenleg egy 900 literes akváriumban tartom őket, akkor egy 550 literes medencében voltak, bár nem hiszem, hogy itt az akváriumméret lett volna a befolyásoló tényező, hanem épp a halak személyisége. Próbálták megfejteni, hogy ennek a „szem kicsípésnek” mi az oka, igazából ezek fejtegetések voltak. Egyesek szerint megvakítja az áldozatát, megint mások véleménye szerint a szemben egy különleges tápanyag van…stb, de ezek minden esetben csak fejtegetések.

Szaporodását tekintve anyai szájköltő, másfél –két éves korukra ivarérettek, ikraszámuk eleinte kevés, majd akár 80-90 is lehet. 18 nap után körülbelül elvehetjük az ivadékokat, melyek etetését keltetett artemiával indíthatjuk!

Áruk mind Magyarországon, mind küldföldön különböző! Vadonfogott változatában is beszerezhető egyes pld német importőröknél, áruk 5-8 ezer HUF, utántenyésztett és kisebb méretben a német kereskedők 2000HUF körüli áron adják! A „gold” változata körülbelül duplájába kerül.

Érdekes módon a Malawi nagytestű halak ára országunkban visszaszorított, ez sajnálatos dolog, hiszen bár igaz, hogy nagy számban képesek szaporodni, és tartásukhoz nagy akvárium illene, de ezen halak méltóságteljes és különleges viselkedése mindenképpen több figyelmet érdemelne!

 

2010. november

 

Papp László , alias ”rostratus”

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
rostratus

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 704 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top