Hirdetés

 

 

 

 

 

 

Testformája hasonlít a Gephagus-ok testformájára. Testük nyúlt, vöröses alapszínezettel. Pikkelyeik széleit és páratlan úszóikat világoskék pöttyök tarkítják. Has-úszóik kékszínű csíkokkal díszítettek. Kopoltyúfedőiken, a mellúszók magasságában egy fekete folt található, mely kék, irizáló pontokkal van körülvéve. Hát és farok alatti úszói vörös szegélyűek, szemei élénk kék színben pompáznak, helyenként sötét foltokkal tarkítva. A felnőtt egyedek elérhetik a 12-14 cm-es testhosszt. A nemek között számottevő méretbeli különbség nem látszik, azonban a hímek hát és farok alatti úszói hegyesek, vékony sugárban végződnek, illetve kizárólag a nőstények hát úszóin található egy fekete folt.

 

 

 

Alapjában békés természetű, de nem szereti, ha az akvárium más lakói betolakodnak territóriumába, de ekkor sem megy bele komoly harcokba. A legideálisabb számukra egy 150-200 liternél nagyobb térfogatú medence, melyet bátran telepíthetünk be változatos növényekkel, mivel egyáltalán nem csipkedi le hajtásait, illetve leveleit. Azonban a növények gyökereit védenünk kell, mert ívás idején gödröket vájnak a talajba és megsérthetik növényeink gyökereit. Aljzatként legideálisabb számukra a finom, aprószemcsés, folyami homok. Dekorációként használhatunk faágakat, sziklákat és lapos köveket, melyeket előszeretettel választanak ívóhelyként. Ívás idején kicsit agresszívebbé válhat a megszokottnál, de ez nem törvényszerű. A kivált pár közösen választ ívóhelyet és ezt követően az ikrákat is közösen védelmezik, illetve gondozzák. Az ivadékok az ívást követően 72-96 óra múlva kelnek ki. Egyes források a 24-26 fokos, enyhén savas (pH 6-6,5) és lágy vízet, viszont egyes források pedig a 28-30 fokos, semleges pH-ju (pH 7), közepesen kemény vízet tartják a legalkalmasabbnak a szaporításukhoz. A kikelt ivadékok, igen hamar, a kelést követő 3.-4. napon úsznak el és 3-4 nap elteltével kezdenek élelem után kutatni. Etetésük nem jelent gondot, szüleikhez hasonlóan, szinte mindennemű táplálékot elfogadnak. Más sügérekhez hasonlóan, igen falánkak könnyen táplálhatóak, összemorzsolt granulált táppal, lemezes eledellel, illetve frissen keltetett artemiával is.

 

 

Úgy gondolom, hogy ez a hihetetlen színekben pompázó halacska több figyelmet érdemelne a hazai akvarista körökben, és igazi gyöngyszeme lehetne, egy ízlésesen berendezett, növényes akváriumnak!!!

 

Írta: Orosi Viktor

     /imperatore/

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Orosi Viktor

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 760 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top