Hirdetés

 

Bal oldalon hím, jobb oldalon ikrarakásra váró nőstény.

 

Még 2011 nyarán sikerült beszerezni Worldinvestmen fórumtársunktól 6 db vadonfogottat ivarérett példányt.

A vízparaméterekre nem érzékeny, normál csapvízben tartható minden gond nélkül.

 

Mivel állati fehérjét igényelnek, nem érdemes zöldségekkel próbálkozni. Fagyasztott eleséggel, artemia, vörös szúnyoglárva, cyclops, harcsatablettával, vagy jó minőségű, magas fehérjetartalmú szárazeledellel lehet etetni őket.

Nálunk a már anciknál is bevált apró szemű nagy fehérjetartalmú szárazeledelt kapják, mivel minden számukra fontos tápanyag megtalálható benne, így az etetés nagyban leegyszerűsödik.

 

A kis csapat, egy 128 literes akváriumban kapott helyet. Az akvárium berendezése egy 1000 l/h teljesítményű powerhead + a hozzá tartozó nagyméretű szivacs.

A halak nagyon jól érezték magukat, vidáman ették a szárazeledelt, és érkezésük után néhány héttel le is ikráztak.

Mivel az ikrákat a hím nagyon gondosan őrzi, nem érdemes elvenni tőle, érdemes megvárni, amíg a kicsik kikelnek. Ez vízhőmérséklettől függően 5-8 nap. Ahogy a képen látható, nem minden ikrát sikerül a nősténynek az üvegre ragasztani, de a fel nem ragasztott ikrák is kikeltek

 

 

 

 Ez az a pont, ameddig mindenki könnyen eljut. Az igazi kihívás a kicsik felnevelése, mivel nagyon ellenállóak – a felnevelési kísérletekkel szemben.

 

A kikelt ivadékokat egy csővel leszippantottuk, és egy kisebb akváriumban próbáltuk felnevelni. Több száz kicsi pusztult el, többnyire éhen haltak, mire sikerült elfogadható felnevelési eredményt elérni.

A szikzacskó felszívódásáig színük fekete, és ha ez nem kezd néhány nap múlva barnásra változni, viszont a fej mögött beesik a test vonala, azt jelenti, saját testét éli fel, és hamarosan elpusztul.

 

 

 

Frissen kelt, még szikzacskó ivadék

 

 

Beesett hátvonalú, nem táplálkozó ivadék

 

A sok kudarc miatt letettünk arról, hogy tovább próbálkozzunk, bekerültek egy díszmedencébe, ahol a kikelő kicsiket a többi lakó azonnal elfogyasztotta.

 

 

Egy alkalommal, amikor nem az üveglapra ikráztak, hanem egy PVC átfolyóra, tettünk még egy próbát.

Mivel nem volt üresen csak 5 literes akváriumunk, a csövet még a kelés előtt álló ikrákkal beleraktuk ebbe a miniatűr medencébe.

A kikelő nagy mennyiségű ivadék ellepte az akvárium szinte teljes üvegfalát. Az etetést ismét keltetett artemiával kíséreltük meg. Meg sem kellett mozdulniuk, az eleség szinte a szájukba úszott, és úgy tűnt, néhányan elkezdtek enni. Még így is jelentős, 50%-os elhullás volt, de a csapat egy része láthatóan elkezdett növekedni. 4-5 nappal az első táplálkozás után kezdték felvenni szüleik színét. 
Jól táplálkozó, és enni nem hajlandó ivadékok csapata

 

 

Ekkor már szüleik kicsinyített másai, talán a színük nem olyan kontrasztos, de 1 hónapos korukra teljesen kiszínesednek, és elérhetik a 2 cm testhosszúságot is.

Ekkor már túl vagyunk a nehezén, a táplálékért hajlandóak úszni is, ettől kezdve nem kell a pusztulásuktól tartani.

Három hónapos korukra elérik a 4-5 centiméteres testnagyságot, ekkor már átlagos halként viselkednek, társas akváriumba kerülhetnek, amennyiben nincsenek benne túl nagy méretű halak, amelyek táplálékként tekintenek rájuk, vékony testalkatuk, izgő-mozgó úszásuk miatt.

 

7-8 centiméter testhosszúságú fiatal

 

Ivarérettségüket 12-14 centiméteres testméretnél érik el, ez 18 hónapos korban következik be.

Végleges méretük kb.  20 cm, erre három évet kell várni.

Ekkor már rendszeresen, havonta számíthatunk ikrarakásra, egy hím egyszerre több nősténnyel is ikrázhat, így egyszerre több száz ivadékkal futhatunk neki felnevelésük rögös útjának.

 

Mivel rendkívül békés halak, legkisebb méretű lakótársaikra sem veszélyesek, ezért aki rendelkezik 1 méternél hosszabb, legalább 200 literes akváriummal, annak bátran ajánlhatjuk ezt az attraktív, nem túl igényes fajt, hiszen azonnal magukra vonják, még a nem hozzáértők figyelmét is.

 

A képeken saját halaink láthatók.

 

Jó halazást!

Edit & Attila

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 729 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top