Hirdetés

Úgy mûködik, hogy egy gomb megnyomásával kikapcsol a szûrõ és egy bizonyos - elõre beállítható - idõ után magától visszakapcsol. Az elektronikához valamelyest értõ halasok nyugodtan lapozzák át a cikket, mert nekik kézenfekvõ lesz minden további információ, a többieknek viszont jöjjenek 
a hozzávalók: 

  1. idõrelé
  2. nyomógomb
  3. doboz
  4. vezetékek
  5. szerszámok: csípõfogó, szemhajlító fogó, forrasztópáka, forrasztóón, fúró reszelõ.


1. Egy SIGMAT ESW-i 906040 típusú elektronikus idõrelét használtam. Beállítható idõintervallum ennél a típusnál: 10-120 perc. A csatlakozó kapcsok bekötése a relén található jelölés szerint: 
A1.A2. - tápfesz (220V), 
A1.B1. - ide kell kötni a nyomógombot, amivel indítani lehet az idõzítést, 
15.16.17. - a beépített relé érintkezõi (15.közös pont, 16.nyitó érinkezõ - ezt kötjük be mi -, 17. záró érinkezõ - ezt nem -). 
A Magévnál vettem ezt az idõrelét (http://www.magev.hu) ~6500Ft-os áron. 
 

 

 


 

2. Nyomógombnak bármilyen kis méretû nyomógomb jó, mire rá lehet kötni 220V-ot, csak arra kell figyelni, hogy véletlenül ne reteszelõset vegyél (ami a megnyomás után bent marad).

 

 


3. Dobozt mindenki magának barkácsolhat, vagy vesz készen - persze borsos áron - mint én. Amit én használtam, azt a Conrad-nál vettem kb. 3500Ft-ért (http://www.conrad.hu). Ha magadnak barkácsolsz, akkor figyelj mindenképpen arra,  hogy betartsd az érintésvédelmi szabályokat, a 220V nem játék! 

 

4. Vezetéket 220-as vezeték szétbontásából nyertem :) 

5. Pákát azért használtam, mert a vezetékek lecsupaszított végét begrundoltam (befuttattam ónnal). Használat közben vigyázz a bekapcsolt pákával, nehogy lerakd a padlóra vagy az íróasztalra! Tapasztalataim szerint hajlamos rá az ember :))) . 

ÖSSZEÁLLÍTÁS: 

I. Elõször is ki kellett vágnom egy ablakot a dobozból az idõrelének, kijelölés után (megfelelõ szerszámok hiányában) körbefurkáltam egy 3-as fúróval a kontúrját és a középsõ rész kitörése után egy reszelõvel készre reszeltem. Elég szenvedõs meló volt ez a rész! :( 

 

II. A kapcsolónak kellett még kifúrnom egy lyukat, aminek a felsõ részben találtam helyet.

 

III. Következett a lényegi rész: az idõrelé bekötése, amit már leírtam fent (1.). Szereléskor tartsuk szem elõtt, hogy 220V van az alkatrészeken, úgyhogy legyünk alaposak, figyeljünk oda, és ne végezzünk hanyag munkát! Ne legyenek pl. kilógó, rövidzárlatot okozó vezetékdarabok stb.

 

IV. Miután mindent leellenõriztünk, összecsavaroztam a dobozt és kész is volt a nagy mû! :)

 

V. Ha mindent jól raktunk össze, akkor következõképpen mûködik az idõkapcsolónk: 
Miután bedugjuk a 220V-ba, ki kell gyulladnia a tápellátást jelzõ LED-nek. Ha megnyomjuk a nyomógombot, akkor le kell hogy álljanak a rákapcsolt fogyasztók, ezt jelzi a táp-LED fölött lévõ másik LED kigyulladása. Ha letelik a beállított idõ, akkor automatikusan visszakapcsolja a cuccokat a kimenetén (elindulnak a szûrõk), ezzel egyidõben pedig elalszik az idõzítõ aktivitást jelzõ "másik" LED. 

Ha bárki tud más, olcsóbb beszerzési forrást az idõrelére és a dobozra, jelezze - köszönettel közzétesszük az információt!

 

Írta és készítette: Murci ©

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 511 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top