Hirdetés

Kicsit furcsán hangzik, de az anyagok adottak és idáig részben mások már használták és szinte minden komolyabb építõanyag telepen megkaphatóak:

 • Polisztirol (köznevén a hungarocel). Ebbõl én a zártcellásat un. Expandált polisztirol táblákat választottam (kék, zöld, v. rózsaszín gyártótól függ). Azért, mert ez a legkeményebb, és ha vékonyan sikerül a védõbevonat ezt fogják az algaevõk a legnehezebben kikezdeni, valamint takarításkor, hal kifogáskor ez nyomódik be és sérül meg legkevésbé. (Gondoljatok az utólagos hõszigeteléssel ellátott házakra, melynek vakolatát ujjal be tudjátok esetleg nyomni, és a ragasztó lereped.) Kapható 2-3-4-5 cm vastagságban a táblaméret 0,5x1,00 méter.
 • Ragasztó tapasz. A homlokzati hõszigetelõ rendszerek része. Igen sok gyártó forgalmazza. Lényegében megegyezik egy flexibilis csempe ragasztóval, de sokkal több a mûgyanta benne, de alapvetõen szilikát bázisú, vízben nem oldódik. 25-40 kg zsákkal forgalmazzák.
 • Üvegszövet. A homlokzati rendszerek repedés mentesítésére alkalmazzák, tulajdonképpen 6x6 mm-es raszterû üvegháló, melynek szál vastagsága 1,5 mm körüli. (Jobb helyen méterre kimérve vásárolható.) Csak a szûrõk be ill. kivezetõ nyílásaihoz szükséges.
 • A színezéshez oxidfestékek 1kg por alakban kaphatóak, valamint fehércement szükséges.

Ennek a rendszernek elõnye az, hogy az akvárium végleges helyzetében megépíthetõ, aknák, alagutak, sziklaszerû polcok, virágtartók, bármi elkészíthetõ.

Az elkészítéshez használható szerszámok:

 • A polisztirol vágásához és formázásához használni lehet: szõnyegvágásra alkalmazott kitolható pengéjû kést, forrasztó pálcát, szikét, dekopír fûrészt, stb.
 • Formázáshoz hõlégfúvót. (Szellõztetés kötelezõ!)
 • A ragasztó tapaszhoz és annak feldolgozásához: vödör, fandli, spakli, ecset szükséges.
 • A festék felhordásához: keverõ tálka és pipa ecsetet lehet használni.

„Receptem” az elkészítés menetéhez:

 • A legfontosabb, a tervezés! Ki kell találni mi hová kerül, és mi az áramlás iránya. Az áramlás a víz, valamint a fenék felület tisztulása miatt rendkívül fontos. El kell dönteni a belsõ szûrõk elrejtésének lehetõségét. (Csak nagy méretû akváriumnál javaslom, mert a kialakított lyukban a szûrõnek és a kezednek is el kell férnie!)
 • A következõben le lehet szabni a szükséges polisztirol elemeket és a puha gyurma sûrûségûre kevert ragasztóval az üveghez és egymáshoz lehet a kifaragott, szabott polisztirol elemeket ragasztani. Amennyiben az elemek egymásról lecsúsznának, egy horganyzott önmetszõ csavarral egymáshoz lehet õket rögzíteni, hiszen nem fog látszani. Ha elkészült javasolt 1 nap száradási idõ, a ragasztó kikeményedéséhez. Egy jótanács: az üvegre került tapaszt lehetõleg frissen le kell mosni, mert a kikeményedett ragasztó eltávolításakor egy ügyetlen mozdulattal az üveg összekarcolható!!!
 • A kialakult formákat teljes felületén le kell tapaszolni, esetleg további formákat, kõszerû képzõdményt lehet készíteni a tapaszból. Az elrejtett szûrõk nyílását ki kell alakítani, és ragasztóba ágyazott üvegszövettel le kell fedni. (Az üvegszövet nyílása meghatározza az akváriumban tartható halak legkisebb méretét, de a tapasztalatom szerint ami ezen átmegy azt a belsõ szûrõ is beszippanthatja!) Itt is a kikeményedéshez egy nap száradás szükséges.
 • A kikeményedett ragasztó, tejföl sûrûségû fehércementben oldott oxid festékkel szinezhetõ. Itt is szükséges 1 nap száradás. (Javaslom a festékhez mérõedény, mérõkanál használatát, mert többször kell kikeverni ugyanazt a színt. Valamint sittes zsákot az elsõ szín eltalálásához. Az anyag nem drága én is sok selejt színt gyártottam.)
 • A végeredmény sziklaszerû kemény felület. A felhasznált anyagok mennyiségétõl függõen kb. 5-10.000,- Ft/m2 anyagáron.

Most pedig ötletnek az én akváriumom :

A méretek 70x70x140 bruttó 686 liter:

Alaprajz:

Magyarázat az alaprajzi vázlathoz:

A háttér a felülnézet felsõ oldalán látható, amelyben balról jobbra a következõk kerültek elhelyezésre:

 • A külsõ szûrõ elszívó csöve, amely a homok felett szív.
 • Az elsõ belsõ szûrõ, melybe a külsõ élesztõs CO2 adagoló bekötésre került.
 • A sarokban került elhelyezésre a második belsõ szûrõ, mely egy csövön keresztül került visszavezetésre és terelõ lemezzel az áramlás lefelé van irányítva.
 • A jobb oldalon következik a levegõzõ akna, mely alul szív, felül pedig a légbuborék hajtotta áramlás vissza van terelve a külsõ szûrõ bevezetõje alá.
 • Majd a jobb alsó oldalon található, víz felett a külsõ szûrõ bevezetõ esõztetõje, melynek tapadó korongjai csavarral lettek a polisztirolhoz rögzítve.
 • Az áramlás felülnézetben az óramutató járásával megegyezõ irányú

Elölnézet, itt egyszerûbb a fényképeket bemutatni:

A képen a nyilak a be és elvezetéseket jelölik. Az áramlás iránya szembõl nézve az óramutató járásával megegyezõ.

A kép a glettelés elõtti félkész állapotot tükrözi:

A következõ néhány kép a szûrõk és légaknák ki és bevezetõinek képe:

A külsõ szûrõ vízbeszívó akna elvezetése

A belsõ szûrõ vízbevezetése:

A második belsõ szûrõ vízbevezetése:

A felülnézeten látszanak a kialakított aknák és az elsõ szûrõ bevezetése:

Hát ennyi, egyenlõre kiválóan mûködik.

Más probléma amely szintén a nagy akváriummal adódott:

Hihetetlen nehéz egy mély, nagy sügeres akváriumban egy adott pl. forgató halat kifogni. Sok javaslatot kaptam, reggeli villanykapcsolás elõtt próbáljam meg, stb. Egy biztos a halak gyorsak, és valahonnan tudják, hogy mire készülök.

A megoldás pofon egyszerû. Készítettem a korábban ismertetett üvegszövetbõl egy kerítõ hálót, melyet 4 db alumínium pálcára rögzítettem. Az egészet hal kifogáskor behelyezem az akvárium frontüvege mögé, az alu. pálcákat a homokba szúrom, a háló egyik oldalát közvetlenül az üveg mellé állítom fel. Ezután nincs más dolgom, mint a kiszemelt halat beterelni, a háló és az üveg közé, majd a háló másik oldalát az üveghez zárni. A hal kifogása innen már nem okoz gondot.

Örülök ha valakinek az írásommal ötletet tudtam adni.

Minden akvaristának üdvözlettel: MAT

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 462 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top