Hirdetés

 

Csapjunk bele

Tehát: A célom éjszakai kék ledes fény készítése volt. A LED-ekrõl ugye a következõk tudhatók:

 

 • Diódák, tehát csak egyik irányban engedik az áramot, a másik irányban csak egy nagyobb ún. letörési feszültség után, de ez max a zenereknél használják ki. ha tehát egy led nem világít, akkor fordítva köthetted be

   

 • A led hosszabbik szára a pozitív

   

 • Mivel dióda, ezért egy adott nyitófeszültségen kinyit és átengedi mindazt az áramot amit bír,

   

 • Az átengedett áram függvénye alapvetõen a fényessége

   

 • A nyitófeszültség viszonylag állandó marad tehát a leden esõ feszültség kevésbé változékony a használt tartományban.

   

 • Túl sok áram, fesz. hatására tönkremegy. Ha tehát közvetlenül a tápra kötnéd (és az nem elem) akkor hírtelemn túl nagy áramra nyitna ki és kiégne. ezért mindig csak ellenálláson kösd be!

   

 • A tipikus zöld, piros led 1 volt körül nyit, 10mA körül vesz fel áramot, kicsi a fénye, 5mm az átmérõje és 5 ft-ba kerül.

   

 • A tipikus kék led nagy fényerejû, 4-5 volt körül nyit, 30-40mA áramot vesz fel, fénye intenzív, 5mm átmérõjû és 200 ft.

   

 • A tipikus fehér led gyakorta foszforréteget világít meg és az okozza a fehér színt, több száz forint (3-400), fényereje nagyon nagy is lehet (google kulcsszó: luxeon, nichia, mcd)

   

Tipikus ledes kapcsolás a következõ: 

 

 

Tehát van két ellenállás és egy LED. A teljes rendszer ellenállása ugye  amibõl az   nem egy szám, hanem egy függvény, ezért nem mondható meg konkrétan.

Az viszont biztos, hogy -nél nem kisebb és -nél nem nagyobb az ellenállás, és ebbõl már sokminden kiderül. Ha a led mondjuk 4V-on nyit, a teljes táp 5V, akkor az R2-re 4V esik. Ha R1 100 Ohm, akkor az R1-en áram megy át. Ekkor R2 és a LED-en is 40mA megy át összességében, R2 és a LED dinamikus ellenállásának arányában.

Másként figyelve például: Ha a LED 1 V-on nyit és 10mA-t akarunk rajta átengedni , akkor a dinamikus ellenállása épp   Ohm. Hogy ott tudjon lenni 10mA ,akkor R1-en essen mondjuk , ekkor az R1 fesz 4V, . A 12mA-bõl ugye 10mA jusson a LED-re, akkor viszont az R2-re 2mA jut, tehát .

Szóval ilyesféle módokon lehet számolni.

A lényeg, hogy én egy egyszerûsített kapcsolást csináltam:

o---LED--R--o

A LED-et egy sima ellenálláson át kapcsoltam be a tápra. Ha több ledet akarunk, nálam pl. 5 led van, akkor egyesével kell ellenállásra kapcsolni, különben a ledek közötti (minimálisan) eltérõ nyitófeszültség miatt egymást leterhelnék, aminek nem lenne jó vége... Tehát: ahány led annyi ellenállás.

Végeztem egy minimális számítást: 5V-ot akarok rákötni a rendszerre egy kis tápegységgel, a kék led kb. 4V-on nyit, kb. 30mA-t eszik. R-re emiatt kb. 1V esik, és 30mA, ami -ot jelent. Emiatt vettem 30Ohm körüli ellenállást, de vettem a késõbb használt 47 Ohmot is, mert ezek a számok csak kb. számok, nem lehet tutira menni. No meg egy ellenállás kb. 0,25W-0,5w-ot bír és 1 Ft körül van. (színkóddal jelölik rajta az ellenállás értéket, nem számmal, de le lehet mérni mûszerrel, és az ellenállást mindegy milyen irányból kötöd be, nem dióda...).

Továbbá: Az ellenállás kiegészíthetõ/pótolható ún. potméterrel. Ez a tipikus hangerõtekerõ pl. Gyakorta három pólus van a hátulján, kb igy: o--o--o A tekerõ a középsõ részt tekeri jobbra vagy balra. Ha mondjuk balra tekered teljesen akkor

a bal pólus és a középsõ között 0 ohm van, míg a középsõ és a jobb között a potméternek megfelelõ ellenállás, mondjuk 100 ohm (vagy bármi más). Ha totál jobbra van tekerve, akkor a bal és a középsõ között van 100 ohm, a jobb és a középsõ között 0. Ha csak egy potmétert raksz a ledre, akkor gáz van, mert ha teljesen a 0-hoz tekered véletlen (vagy a csajod...) akkor kiég a led. Tehát ilyenkor jobb rárakni a rendszerre egy megfelelõ kis ellenállást, amire rájön a potméter pluszban, és ha 0-ra tekered a potit, akkor a kis ellenállás gátat szab a kiégésnek.

 

Kép, világítás oldalról, éjszaka. Hosszú expozíció

Követelmény volt: Ne kelljen sokat dolgozni, legyen kevés az alkatrész, ne kelljen barkácsolni, nyákot építeni, de azért megbízhatóan mûködjön, pl. ne melegedjen. Ha az ellenállásra nagy teljesítmény esne (U*I) akkor melegedne, és az gáz.

Tehát ha 12V-os tápból pl. 8V esne 30 Ohmra, akkor az 8/30=0,26A, ami 2W! az már rendesen fût, sõt, esetleg olvaszt, ami rosszabb... Vagy füstöl, ha az ellenállás kisebb!

No hogy is csináltam világítást: Vettem 5 kék ledet. 200 Ft/ db körül, Üllõi út klinikákhoz közel talán Üllõi 54. van egy jó bolt, aki nem ismerné.

Valamelyik sarkon van, blaha felé esõ oldalán az útnak. Vettem a LED-hez csavarozható aljzatot 200 ft/db körül, így pl. egy falemezre is rögzíthetõ lenne a LED . jelenleg csak lebeg, de azért így is kicsit stabilabb. Vettem zsugorcsövet (asszem a legkisebbõl, 1 m elég, 100 ft), ez egy olyan szigetelõ bizé ami kb a felére zsugorodik hõ hatására, pl. öngyújtó, páka meleg része (nem a vége!), stb. Jó, mert a szigszalag leesik, de ez ráfeszül szépen a cuccra, és jól tartja Kellett persze szigszalag, meg vezeték. Vezetéknek sima hangszórókábelt használtam, jó vékonyat, az OBIban van 20m is olcsóért, a boltban pár métert is vehetsz mondjuk 50ft/m. Ebbõl több méter kellhet, attól függõen hogy oldod meg.

Vettem sorkapcsot (alias csoki). Ezt az OBIban vettem 200 Ft mondjuk, ezek olyan cuccok, hogy a két oldala össze van követ fémmel, benyomhatsz a két oldalába "valamit" és becsavarozhatod. 230V-os rendszerben használják fõleg, pl. villanyszerelésnél, de nekünk azért jó, mert kiválthatja a nyákot stb. A sorkapocs mondjuk 10 db összekapcsolható rést tartalmaz, de letörhetsz belõle mondjuk 5-öt is.

 

Sorkapocs, betkötve

Vettem továbbá egy tápegységet. Az oktogonnál levõ konrádnál van voltcraft pl. 300mA-1A között, 1000-2000 ft között, változtható feszültségû (5-6 lépcsõben), és többféle csatlakozó lehet hozzá. Nekünk ugya a 30 mA körüli ledek miatt mondjuk 5 lednél elég 200mA , de persze használhatunk 500mA tápot is, hisz akkor is csak a 200mA-t fogja leadni, max. kicsit rosszabb lesz a hatásfokunk. (mondjuk így sem sokat fog fogyasztani a rendszer, 1-2W havi áramköltsége néhány forint)

A táp bekötéséhez egy tápaljzatot használtam amit itthon találtam, a tápegység valamelyik kimenetének megfelelõen kell venni valamit, gondolom olyan 100 ft lehet. Az ellenállásról már írtam, vettem 10 -10 db 47 ohmosat, meg kisebbeket (nincs minden ohm számban, csak fokozatok, tehát mondjuk 47, 43, ... (nem tudom a skálát)) (Ja és ezek az ellenállások csak 5-10a következõ példány meg akár 50!!)

Kellett még forrasztópáka, forrasztón, de az gondolom van. Használtam még egy vitaminosdobozt, most ez az "elektronika" tartója... 

 

Vitaminos doboz bekötése

No én a következõt csináltam: A tápaljzatot beforrasztottam egy hanszórókábelbe. (két forrasztás, egy pozitív, egy negatív pólus). A táp másik részét a sorkapocs egy-egy kijelölt pontjához vezettem és becsavaroztam. 

 

Sorkapocs, fölötte a táp vége és a tápaljzat, alul az ellenállások burkolt, bekötött módon

Megcsináltam a led-blokkokat. Elõször beraktam a ledet az aljzatba, majd a kilógó lábaira forrasztottam egy kisebb kábeldarabot. (a hossza meghatározza hova teheted!!). A vezetékbõl lecsupaszítasz egy részt, megsodrod, hogy egyben maradjon (hangszórókábel: sodrott réz...) és ráforrasztod a led lábára. Én úgy csináltam, hogy a led "feje" irányából fogtam a vezetéket is, mert így stabilabb a cucc. ekkor persze a világítás irányába halad a vezeték. Miután ráforrasztottam a két lábra, ráhúztam egy-egy zsugorcsõ-darabkát a lábakra (láb+ vezetékvég darabra). A zsugorcsövet a páka szárával felmelegítettem, és így jól ráfeszült, nem fog letörni a forrasztás a macerálástól. Ezután a zsugorcsõ mögött visszafordítottam a vezetéket újra hátra, így immár nem a világítás irányában áll a kábel, hanem visszafordul hátrafele.a stabilizálás érdekében még egy közös nagyobb zsugorcsövet, vagy pl. nálam egy közös szigszalagot alkalmaztam:

A hátraforduló vezetéket összebandázsoltam a led-lábakkal. A led lábak a zsugorcsövek miatt nem érhetnek össze, csak a tövénél érhetnének össze, de hát nem vízhatlan dolgot akartam, hanem macerabiztosat...

 

a LED bekötve

No tehát megcsináltam az öt ledet (nálam kettõ "nagy fényerejû (de fókuszált, így inkább sugár alakú, távolabbról mutat jól talán)" , a többi három szórt fényt ad, de sajnos azoknak meg a fényereje kisebb.

Ezek után fogtam a ledeket. Az alapkoncepció az volt, hogy az öt led egyik-egyik lábát összefogom (összesodrom) és bekötöm a táp egyik pólusának megfelelõ sorkapocsrészbe. Aztán az ellenállás másik lábait (egyesével) bekötöm egy-egy sorkapocs helyre. Aztán ezekbe a helyekbe bekötöm a LED-ek egy-egy lábát kötõ vezetékvéget, végül a ledek másik lábát jelképezõ vezetékvéget összesodrom és közösen bekötöm a másik pólusba. Ezzel két gond volt: Háromnál több ellenállást összeforgatni nehéz, mert az ellenállások teste zavarják kicsit egymást.

 

Sorkapocs, a táp-átvezetéssel

Emiatt a táp azon pólusát ahova közösen akartam kötni, átvezettem egy kis kábellel egy másik sorkapocsrészbe is, és végül az egyik oldalra három a másik irányban meg kettõ ellenállást fogtam csak össze. A másik gond, hogy az ellenállások másik lábai nem érhetnek össze. Ezért az ellenállásokat behúztam egy kis szigetelõ csõbe, de ez lehet akár zsugorcsõ is. Csak a közepüket burkoltam be, a lábaik szabadok maradtak.

No tehát bekötöttem a dolgokat: Ismétlésként: A táp egyik pólusát bekötöttem a sorkapocs egyik felére, majd onnan átvezettem egy kis vezetékkel (kb. 5-el arrébbra) is, bekötöttem a 3 összesodort ellenálláslábat a túloldalra, míg kettõt a másik túloldarlra. A másik 5 ledlábat bekötöttem a sorkapocs 5 üres helyére. Ezek túloldalára bekötöttem a LED-ek megfelelõ pólusát (1/led), míg a led maradék pólusát összesodorva bekötöttem a táp másik pólusával együtt a sorkapocs maradék részére.

 

Sorkapocs, bal oldalán látszik a LED-ek összesodort pólusvége

No hát nagyjából ennyi. Teszteltem kisebb feszültésgen (érdemes egy ellenállás, feszültséggel tesztelni, hogy tuti nem fog-e kiégni), majd végül 4,5 v-on hajtom most meg a dolgot. Ha fejleszteni akarok, akkor beköthetõek újabb ledek.

 

Sorkapocs, tápvezeték

Hogy ne essen szét a rendszer, fogtam egy vitaminos mûanyag dobozt, és a tetejébõl kivágtam egy kis részt. (nem fúrtam, hanem vágtam a tetõ szárától felfelé). beraktam a dobozba a sorkapcsot, meg a tápegység aljzatát (bekötését), és csak a vezetékek lógnak ki a dobozból. a LED-ekkel a végükön. 

 

Doboz, belül

Ha a led rövidzárna, nincs nagy gond, mert az elleállás úgyis korlátozza az áramot, ráadásul a táp nem bírná, a vízbe max. 4V egyenáram juthat, hisz 5V körül csak a dobozban jelenheztne meg, de az sem ütne agyon senkit, amig a tápot el nem áztatod... De aki nagyon nem ért hozzá, azért kérje ki hozzáértõ véleményét...

 

Sorkapocs, betkötve

 

Kb. így néz ki készen

 

Végeredmény. A füstszerû dolog az mozgó hal.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 915 vendég és 1 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top