Hirdetés

 

T5-ÖS AKVÁRIUM-VILÁGÍTÁS HÁZILAG

Mi is az a T5?

A T5-ös világításrendszer a közelmúlt vívmánya, az úgynevezett harmadik generációs neonvilágítás. Igen elterjedt a tengeri akváriumok megvilágítása terén, a hagyományos fénycső-technológiát szinte teljesen kiváltva. Nagyobb fényigényû élõlények (pl. kõkorallok) esetében párhuzamosan használják a HQI lámpákkal. A hagyományosan elterjedt fénycsõrendszer, amit az édesvízi akváriumokhoz és lakásban egyaránt használunk a T8-as "névre" hallgat. A T5 a T8-nál lényegesebben kisebb átmérõvel (1 kép.), ugyanakkor azonos áramfelvétel mellett, közel 50-80%-kal magasabb fénykibocsátással rendelkezik. Elõnye emellett az is, hogy elektronikus elõtéttel dolgozik, így a "hulladék hõ" töredéke a megszokottnak, és a kibocsátott fény nem vibrál.

A T5-ös speciálisan akváriumhoz készített lámpatestek hivatalos magyarországi ára általában 60 000 Ft. és 300 000 Ft. között mozog. Az ár a csövek számától, méretétõl, a lámpatest dizájnától, az esetlegesen beleépített HQI lámpától is függ.

Miért ilyen magas az ár?

Mivel a T5-ös és T8-as csövek ára teljesen hasonló (3-5000 Ft), illetve az elektronikus elõtét is ugyanaz, mint amit a T8 korszerûbb modelljeiben használnak, véleményem szerint azt kell megfizetni, hogy ezek a lámpák nincsenek tömeggyártásban.

Elsõ gondolatom az volt, hogy keresek épületvillamossági célra készült T5-ös armatúrát, kiváltva a nagynevû akvarisztikai gyártók termékét. Természetesen léteznek ilyen lakásvilágításra készült lámpatestek (kedvezõbb árban), viszont valószínûleg piacvédelmi okok miatt az akvarisztikai armatúrák más hosszúságú és wattszámú csövekhez készülnek (kompatibilitás egyedül a 24W-os csõ estében van). Ez azért probléma, mert nekünk nem megfelelõ az a 3-4000K-es színhõmérséklet amit az armatúrához gyárilag kapott csõ kibocsát.


T5-ös akvárium-világítás házilag

Emiatt építettem meg magamnak a szerkezetet az alábbi módon: Kereskedelmi forgalomban kapható elektronikus elõtét T8-hoz, ez használható T5-ös csõhöz is (teljesítményben legközelebb lévõ tökéletesen megfelel). Ezek ára általában 5-6000,- Ft (pl. Philips matchbox (ezen gyárilag szerepel, hogy használható T5-höz, de amelyiken nincs hivatkozás, az is tökéletes nekünk)). A bekötési rajz a termék burkolatán található.

Másik módszer: 2-3000 Ft-ért kapható komplett T8-as armatúra elektronikus gyújtással, ebbõl kiszerelhetõ az elektronikus elõtét. A késõbbiekben kipróbálásra került az energiatakarékos kompaktfénycsövekben lévõ elektronikus elõtét is. Ez szintén mûködteti a T5-ös csöveket.

Én kizárólag a neoncsöveket helyeztem az akvárium fölé, az elõtétek egy zárt dobozban, a bútorban kaptak helyet. Ennek elõnye, hogy az elektronika nincs kitéve a sós párának, illetve roppant könnyû a lámpatest. Hátránya, hogy csövenként 4 szál vezetéket kell elvinni a világítótestig. Rögzítésére elsõ körben a komplett armatúrában is használt foglalatot alkalmaztam. Ez nem bizonyult tartósnak, mivel a sós pára 1 hónap alatt annyira megmarta az érintkezõket, hogy kontakthibás lett a világítás.

Ezt követõen a csõ megfogatására villamossági boltban kapható, falon kívüli kör átmérõjû mûanyag csövek rögzítésére szolgáló bilincset használtam (2.kép). A neoncsövet a fém sapkáknál fogattam meg.

A vezetékeket csavarozható sorkapoccsal csatlakoztattam.(3.kép) Miután összeszereltem, a fémrészeket kinyomtam sziloplaszttal. Nem szép, de nem látszik.?

A csõcserére évenként van szükség, akkor a sziloplaszttot el kell távolítani. A lámpatest burkolatának megépítésérõl egy korábbi cikkben már volt szó, bár tengeri akváriumnál sokszor a lámpatest burkolata is a komplett bútor része. A lámpa környékét tükörfóliával bevontam, fényterelés céljából.

Az én lámpám 4db 24 W-os fénycsõvel, ca. 22000 Ft-ba került. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy vízrõl és áramról beszélünk. Ha valaki nem biztos a dolgában, vagy nem vállalja a kevésbé esztétikus kompromisszumot az jobb ha a gyári lámpák közül választ. Ezek további elõnyei a páramentes kompakt foglalat és a professzionális fényvetõ lemezek.

Lics Zoltán / Kardhal2

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Kardhal2

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 817 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top